Al III-lea Război Mondial ar putea porni din aceste 5 zone

Andreea Craciun |
Data actualizării: | Data publicării:
Spectrul unei conflagrații mondiale planează încă
Spectrul unei conflagrații mondiale planează încă

În plin an electoral în SUA, cinci puncte fierbinți de pe glob ar putea duce la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial. 

În fond, la nivel mondial, există mai multe conflicte, însă acestea cinci au potențialul de a se transforma într-o conflagrație mondială, este de părere Dr. Robert Farley, lector la Universitatea din Kentuky unde predă cursuri de strategii de apărare și diplomație.

Iran-Israel

Iranul și Israelul deja agită armele și desfășoară un război de mică intensitate în Orientul Mijlociu. Iranul sprijină diverși ”delegați” precum pe cei din Gaza, Liban, Siria, dar și în alte părți, în timp ce Israelul se simte confortabil în timp ce atacă forțele iraniene din regiune.

Israelul, tăcut, face pași în direcția construirii unei largi alianțe, la nivel diplomatic, împotriva Iranului în timp ce iranienii cultivă legături strânse cu milițiile și alți actori non-statali.

Cât de catastrofal ar fi un război SUA-Iran. Ce șanse are invadarea Iranului

Nu este prea dificil să ne imagină un scenariu care ar conduce la un război mai intens. Dacă Iranul se decide să se reîmbarce în programul nuclear sau să disciplineze mai puternic Arabia Saudită, Israelul s-ar putea să se simtă tentat să extindă loviturile împotriva Iranului. Un astfel de conflict este ușor să capete implicații mai largi, amenințând alimentarea cu petrol ceea ce ar putea tenta SUA sau Rusia să intervină.

Turcia

Legăturile dintre Turcia și SUA au crescut numai în ultimul an. Tensiunile care au crescut dramatic după ce SUA a dar undă verde Turciei să curețe granița siriană unde existau trupe americane susținute de kurzi dar după care au amenințat Ankara cu sancțiuni.

În tot acest timp, un arsenal de arme nucleare americane rămân la baza Forțelor Aeriene din Incirlik. Anumite declarații ale președintelui Erdogan au sugerat că are aspirații imense pentru Turcia, aspirații care ar putea include chiar și ambiții nucleare.

Starea relației dintre SUA și Turcia este scăzută iar unii se tem de viitorul alianței NATO. Nimeni nu se așteaptă ca Erdogan să treacă cu adevărat la confiscarea armelor de la Incirlik.

Însă Erdogan nu este cunoscut ca lider care să știe să gestioneze bine problemele și este posibil ca legăturile cu alte probleme să poată împinge Washingtonul și Ankara lpână în preagul unui conflict. Și, desigur, Rusia se află și ea pe acel prag.

Kashmir

Pentru europeni, Kashmirul pare o țară mult prea îndepărtată și care nu prea are cum să ne afecteze viețile.

Însă, în ultimii 10 ani, decalajul în puterea convențională dintre India și Pakistan a continuar să crească chiar și atunci când Pakistanul a încercat să alimine diferența cu armele nucleare. În ciuda (sau poate din cauza) acestui lucru, tensiunile între rivali au rămas la un nivel scăzut până la demersurile primului ministru Narendra Modi pentru a reduce autonomia Kașmirului și pentru a schimba politicile de cetățenie în restul Indiei. Acești pași au provocat unele tulburări în India și au evidențiat tensiunile de lungă durată dintre Delhi și Islamabad.

Alte tulburări interne din India ar putea da Pakistanului (sau grupurilor extremiste din Pakistan) ideea că are posibilitatea, sau poate chiar responsabilitatea, de a interveni într-o anumită măsură. Deși acest lucru nu este probabil să înceapă cu acțiuni militare convenționale, acesta ar putea consta în atacuri teroriste în Kașmir sau la nivel internațional. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, Modi s-ar putea simți forțat să răspundă într-un anumit grad, ceea ce ar conduce la o escaladare a conflictului de unde ar mai fi un drum extrem de scurt până la unul grav.

Având în vedere poziția viitoare a Chinei și relația aflată în creștere dintre Delhi și Washington, acest tip de conflict ar putea avea efecte dezastruoase internaționale remarcabil de dezastruoase.

Peninsula coreană

În urmă cu un an, exista speranța că negocierile dintre Statele Unite și Coreea de Nord pot reuși să reducă permanent tensiunile din peninsulă. Din păcate, problemele de bază din situațiile interne ale ambelor țări, împreună cu o necunoscută strategic, au împiedicat punerea la punct al oricărui acord. Tensiunile dintre cele două țări sunt acum la fel de ridicate ca în orice moment din 2017, iar alegerile din Statelor Unite ar putea împiedica viitoarele negocieri.

Donald Trump continuă a părea că speră la o înțelegere cu Coreea de Nord ceea ce ar putea îmbunătăți perspectivele sale electorale din noiembrie. Însă Coreea de Nord nu are niciun interes în termenii pe care îi oferă Trump și și-a manifestat din ce în ce mai clar dezinteresul Recent, Coreea de Nord a promis un „cadou de Crăciun” astfel că mulți din SUA au fost îngrijorați că ar fi vorba despre un test cu rachete nucleare sau balistice. S-a dovedit că nu este nimic de acest fel, dar dacă Coreea de Nord va decide să întreprindă un test nuclear, administrația Trump ar putea simți nevoia să intervină cu forță. În special, președintele Trump are reputația că abordează într-un stil foarte personal politica externă iar dacă liderul de la Casa Albă se va simți trădat de Kim Jong Un, atunci se va crea o situație extrem de incertă.

Marea Chinei de sud

Relațiile dintre SUA și China sunt într-un punct precar. O înțelegere comercială între cele două ar putea să mai relaxeze tensiunile însă implemenarea acestora va fi adevărata problemă.

Dificultățile economice din China au pus în umbră (mai puține cheltuieli) unele programe de construcții navale în timp ce în SUA bugetul apărării a suferit reduceri.

În același timp, China a lucrat asiduu pentru a-și asigura relațiile cu Rusia, în timp ce Statele Unite au stârnit controverse atât cu Coreea de Sud, cât și cu Japonia, cei doi apropiați aliați din regiune.

În asemenea condiții, pare puțin probabil ca oricare dintre țări să riște conflictul. Dar președintele Trump s-a ocupat de o mare parte din președinția sa în confruntarea cu China și s-ar putea simți tentat să escaladeze situația în anul următor.

La rândul său, președintele Xi se confruntă cu perspectiva tulburărilor sociale, atât în inima provinciei Han, cât și în Xinjiang. Ambele părți au, așadar, stimulente pentru escaladarea diplomatică și economică, ceea ce ar putea duce la confruntare militară în zone precum Mării Chinei de Sud sau de Est.

Per total, analiștii spun că anul în 2020, persfectiva unei conflagrații este mică.

Toată lumea așteaptă rezultatele alegerilor din SUA, și o mai bună înțelegere a direcției pe cre o ia politica SUA în următorii 4 ani.

Însă, fiecare criză are proprile sale reguli și logică și oricare din țările menționate s-ar putea simți la un moment sau altul să treacă la fapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9754
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6739
Diferența -0.0079
Zi precendentă 4.6818
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 289487.40RON
1 ETH = 14082.52RON
1 LTC = 382.93RON
1 XRP = 2.29RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16973.15 0.32%
BET-BK 3115.40 0.29%
BET-FI 60284.21 -0.08%
BET-NG 1209.59 0.18%
BET-TR 35217.22 0.32%
BET-TRN 34405.51 0.32%
BET-XT 1445.90 0.31%
BET-XT-TR 2966.35 0.31%
BET-XT-TRN 2902.85 0.31%
BETAeRO 1064.35 0.07%
BETPlus 2507.64 0.28%
RTL 37262.89 0.33%

Comunicate de presa

Contrabanda cu tutun
O linie electrică inedită în România
Kaufland

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel