Urmărește dezbaterea live

Cât de catastrofal ar fi un război SUA-Iran. Ce șanse are invadarea Iranului

Oana Pavelescu |
Data publicării:

La începutul anului președintele SUA a ordonat uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, lucru care s-a și întâmplat, spre stupoarea tuturor.

Qassem Soleimani a fost ucis cu ajutorul unei drone MQ-9 pe data de 2 ianuarie 2020.

Aest gest ar putea duce în cele din urmă la un război care va putea deveni catastrofal pentru toată lume, scrie National Interest.

Succesorul lui Soleimani a promis răzbunarea, în replică, Trump a amenințat că va bombarda 52 de ținte iraniene din care o parte sunt situri culturale, ceea ce legea militară americană interzice.

Pentagonul, după asasinat, a dislocat în zonă un nou contingent de 3.000 de militari la care au adăugat un grup de nave amfibii care sunt gata de luptă în orice moment.

Grupul Eurasia de la New York apreciază că izbucnirea unui astfel de război adică ”o confruntare militară limitată sau majoră” este are o probabilitate de 40%.

”În cel mai bun caz, fanfaronada lui Trump și slăbiciunea Iranului tradusă într-o lipsă de reacție sau o reacție suficient de slabă pentru ca Trump să nu își piardă cumpătul din nou”, a declarat Daniel Drezner, profesor de politică internațională la Universitatea Tufts, scrie Washington Post.

Iranul afirmă că poate îmbogăţi uraniul la orice concentraţie

O eventuală confruntare va fi asimetrică spune și Jonathan Marcus, corespondent BBC, și care a mai explicat că un astfel de război va fi o parte slabă și una foarte puternică, două părți cu scopuri foarte diferite și percepții diferite ale succesului.

În cazul în care un astfel de război izbucnește, SUA va căuta să sfărâme forțele armate ale Iranului. Americanii probabil că vor începe prin a distruge apărarea iraniană. Iranienii în schimb trebuie să sufere suficiente distrugeri încât opinia publică americană să se declare împotriva unuei astfel de agresiuni.

Iranul, dacă este supus unei suficient de mari presiuni, ar putea de asemeni să lărgească zona de conflict spre Irak sau Siria iar de acolo să atace ținte americane. In extremis, Iranul s-ar putea folosi de Hezbollah cât și de forțele sale din Siria pentru a lansa un atac cu rachete asupra Israelului.

Acet lucru ar putea demonstra Washingtonului că ceea ce Trump a văzut ca pe o campanie scurtă de pedepsire poate da foc regiunii.

Iranul are de fapt o multitudine de opțiuni prin care se poate folosi împotriva avantajului militar al american și să lovească în punctele slabe ale infrastructurii SUA.

”Forțele iraniene ar putea abombarda un petrolier american care trece prin strântoarea Hurmuz, o poartă vitală pentru energia globală și care este patrulată puternic de iranieni. Un astfel de atac ar duce la poluare catastrofală cu petrol și pierderea de vieți”, a spus Alex Ward pentru Vox.

Ce se știe despre racheta iraniană care a doborât avionul civil ucrainean

Talentații hackeri iranieni ar putea de asemeni lansa un atac cibernetic asupra aliaților din regiuni precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite.

Dacă Teheranul decide să escaladeze situația, ar putea ataca trupe americane și diploații din Irak, a mai explicat Ward. Pentagonul care a anticipat o astfel de lovitură a oprit operațiunile care au ca scop eliminarea militanților Statului Islamic iar trupele acum sunt în poziție de apărare. Mai mult decât atât, Departamentul Apărării spune că vrea să-și retragă militarii din Irak.

În cazul în care se ajunge la o astfel de situație, opțiunile lui Trump vor fi problematice, mai este de părere Ward.
Cea mai riscantă va fi să invadeze Iranul. Numai din punctul de vedere al logisticii este o mare problemă deoarece orice tentativă poate fi văzută de la mari distanțe. Nu există așa ceva precum ”invazia supriză a iranului”, sunt de părere specialiștii think tank-ului de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Iranul are de trei ori populația Irak-ului din 2003 și este de trei și jumătate de ori mai mare decât această țară. De fapt este a 17-a țară ca mărime în lume.

Geografia Iranului este de asemenea o mare problemă. Are munți mici pe granițe. Pentru ca invazia să înceapă din Afganistan, ar însemna ca trupele să treacă prin două deșerturi. Din vest, va fi o problemă chiar și cu Turcia ca alian NATO. Relațiile dintre Turcia și SUA sunt la ora actuală reci.

SUA ar putea încerca să intre pe unde a intrat ș Saddam Hussein în timpul războiului dintre Iran și Irak. Dar aici problema sunt Tigrul și Eufratul iar terenul este mlăștinos și ușor de apărat de iranieni.

Trump ar avea nevoie de 1,6 milioane de militari pentru o operațiune de asemenea amploare, pentru a captura cu succes Teheranul. Cifra reprezinta toată armata americanp la un loc, plus alte câteva mii de rezerviști. Cu alte cuvinte, mai mulți oameni decât Pentragnul ar putea trimite în mod real.

Pierderile umane ar fi uriașe în cazul unui războri SUA - Iran, vor muri sute de mii de oameni în cazul în care se va forța înlocuirea conducerii de la Teheran, mai spune Ward.

Donald Trump către Iran: Urmărim îndeaproape manifestaţiile voastre

Mike Pearl a spus la rândul său că răsboiul se va împrăștia: ”Să nu uităm că Iranul sponsorizază de mult timp luptători care sunt âmprăștiați în mai multe părți ale lumii”.

”Președintele Hasan Rouhani, care este un politician moderat, probabil va prefera calea diplomatică, dar dacă Ayatollahul Suprem, Rouhani, nu este de acord, nu va avea nimic de spus în această chestiune”, este de părere Pearl.

Iranul are legături strânse cu milițiile din Irak, Siria și Afganistan spune analistul militar al Stratfor, Omar Lamrani, care a explicat că un război între SUA și Iran va deveni un război foarte murdar într-un timp foarte scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 323497.37RON
1 ETH = 16365.25RON
1 LTC = 476.35RON
1 XRP = 2.89RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16986.58 0.34%
BET-BK 3105.88 0.05%
BET-FI 60258.74 -0.73%
BET-NG 1222.79 0.47%
BET-TR 35245.12 0.34%
BET-TRN 34432.76 0.34%
BET-XT 1448.56 0.22%
BET-XT-TR 2971.85 0.22%
BET-XT-TRN 2908.24 0.22%
BETAeRO 1081.37 -0.31%
BETPlus 2505.23 0.30%
RTL 37320.68 0.33%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel