Când și cum se termină pandemia. Experți: Va fi un proces dezordonat

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Cel mai probabil că nu vom scăpa de pendemie până nu vom fi toți atinși de virus
Cel mai probabil că nu vom scăpa de pendemie până nu vom fi toți atinși de virus
Bilanţ COVID-19 12 noiembrie 2021. Aproape 5000 de cazuri şi peste 300 de morţi. Doar 6 paturi sunt libere la ATI COVID
Bilanţ COVID-19 12 noiembrie 2021. Aproape 5000 de cazuri şi peste 300 de morţi. Doar 6 paturi sunt libere la ATI COVID
  • Cel mai probabil că nu vom scăpa de pendemie până nu vom fi toți atinși de virus
  • Bilanţ COVID-19 12 noiembrie 2021. Aproape 5000 de cazuri şi peste 300 de morţi. Doar 6 paturi sunt libere la ATI COVID

Pentru toți cei care speră să vadă lumina la capătul tunelului Covid-19 în următoarele trei până la șase luni, oamenii de știință au vești proaste: înarmați-vă cu răbdare. 

Exploziile de infectare vor închide școlile și vor anula cursurile. Rezidenții din azilurile de bătrâni vaccinați se vor confrunta cu temeri reînnoite de infecție. Angajații vor cântări pericolul de a se întoarce la birou, în timp ce spitalele vor fi copleșite, din nou, de infecții, lucruri care deja se întâmplă.

Câțiva ghinioniști vor contracta virusul de mai multe ori. Cursa dintre valurile de transmitere care duc la apariția unor noi variante și bătălia pentru a vaccina întreaga lume nu se va încheia până când coronavirusul nu ne va atinge pe toți. 

Având în vedere că miliarde de oameni din întreaga lume nu au fost încă vaccinați și că sunt puține șanse acum de a elimina virusul, ne putem aștepta la mai multe focare în sălile de clasă, în mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă în lunile următoare, pe măsură ce economiile s-au grăbit să-și redeschidă economiile. Chiar dacă ratele de imunizare cresc, vor exista întotdeauna persoane vulnerabile la acest virus: Nou-născuții, persoanele care nu pot sau nu vor să se vaccineze și cei care sunt vaccinați, dar care suferă de infecții de ultimă oră pe măsură ce nivelul de protecție scade. 

Următoarele câteva luni vor fi dificile. Un pericol cheie este dacă se dezvoltă o variantă rezistentă la vaccin, deși acesta nu este singurul risc care ne așteaptă. 

COVID-19. Expert științific al guvernului britanic a dat bir cu fugiții

"Vom vedea dealuri și văi, cel puțin în următorii câțiva ani, pe măsură ce vom scoate mai multe vaccinuri. Acest lucru va ajuta. Dar provocarea va fi: Cât de mari vor fi dealurile și văile?". a declarat Michael Osterholm, director al Centrului pentru cercetare și politici în domeniul bolilor infecțioase de la Universitatea Minnesota din Minneapolis și consilier al președintelui american Joe Biden. "Nu știm. Dar pot să vă spun doar că acesta este ca un incendiu de pădure. Pandemia nu va fi oprită până când nu va găsi tot lemnul uman pe care îl poate arde”.

Covid-19 în comparație cu alte pandemii

Cele cinci pandemii de gripă bine documentate din ultimii 130 de ani oferă un oarecare model pentru modul în care ar putea evolua Covid, potrivit lui Lone Simonsen, epidemiolog și profesor de științe ale sănătății populației la Universitatea Roskilde din Danemarca. Ea este o expertă în ceea ce privește fluxul și refluxul unor astfel de evenimente.

În timp ce cea mai lungă epidemie de gripă la nivel mondial a durat cinci ani, acestea au constat în cea mai mare parte din două până la patru valuri de infecție pe o durată medie de doi sau trei ani, a spus ea. Covid se anunță deja a fi una dintre cele mai grave pandemii, deoarece al doilea an se încheie cu o lume aflată în mijlocul celui de-al treilea val - și nu se întrevede un sfârșit. 

Este posibil ca virusul cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 să nu urmeze calea trasată de pandemiile anterioare. La urma urmei, este un agent patogen diferit, nou și potențial mai transmisibil. Și, cu un număr de peste 4,6 milioane de morți până în prezent, este deja de două ori mai mortal decât orice epidemie de la gripa spaniolă din 1918 încoace.

În ciuda valurilor inițiale brutale și a ratelor relativ ridicate de vaccinare, țări precum SUA, Marea Britanie, Rusia și Israel cochetează cu un număr record de cazuri. Imunizarea ajută la moderarea incidenței cazurilor grave și a deceselor, dar creșterea numărului de infecții înseamnă că virusul ajunge la tineri și la alte persoane nevaccinate, ceea ce duce la creșterea ratelor de îmbolnăviri grave în aceste grupuri.

COVID-19. Serviciile secrete ale SUA publică un nou raport privind originea noului coronavirus

Potrivit lui Simonsen, istoria arată că credința comună conform căreia virușii se atenuează automat în timp, pentru a evita să elimine complet populația gazdă, este greșită. Deși noile mutații nu sunt întotdeauna mai grave decât predecesorii lor, "pandemiile pot deveni mai mortale în timpul perioadei pandemice, deoarece virusul se adaptează la noua sa gazdă", a spus ea.
La începutul epidemiei de Covid, existau motive întemeiate pentru a spera că vaccinurile vor oferi protecție pe termen lung, la fel ca vaccinurile din copilărie care opresc boli precum poliomielita. 

Coronavirusurile au un mecanism de "proof-reading" care repară erorile înnăscute cauzate atunci când virusul se replică, reducând probabilitatea apariției unor variante atunci când virusul este transmis de la o persoană la alta. 

Cu toate acestea, numărul de cazuri la nivel mondial a fost atât de mare, încât mutațiile apar oricum.

Din cauza numărului foarte mare de decese nu mai sunt locuri în cimitire

"Odată cu pandemia, avem această forță enormă de infectare", a declarat Kanta Subbarao, director al Centrului de colaborare al OMS pentru referință și cercetare în domeniul gripei de la Institutul Peter Doherty pentru infecții și imunitate din Melbourne. "Acest lucru a contrabalansat capacitatea virusului de a se corecta".

COVID-19. Cei care se cred invincibili, principalul factor care împiedică imunitatea colectivă

Ca urmare, Covid ar putea fi ca și gripa, necesitând suplimentarea regulată a vaccinului pentru a rămâne eficient pe măsură ce virusul evoluează. 

Unii cercetători spun că SARS-CoV-2 este pe cale să devină complet rezistent la prima generație de vaccinuri. Un studiu din Japonia, care nu a fost încă publicat sau revizuit de colegi, sugerează că mutațiile potențial periculoase ale variantei delta sunt deja detectate într-o bază de date globală utilizată pentru a urmări astfel de evoluții. Rapoartele referitoare la tulpinile actuale care reușesc să străpungă vaccinurile sau să declanșeze rate mai mari de mortalitate nu au rezistat până acum unei examinări riguroase.

"Acesta este un scenariu care sperăm că nu se va întâmpla", a spus Simonsen. "Doamne, ar trebui să refacem totul".

Alte posibilități și mai sumbre pentru lunile următoare includ apariția unui nou virus gripal sau a unui alt coronavirus care să facă saltul de la animale la oameni.

"Atâta timp cât există rezervoare animale de coronavirus, există încă posibilitatea ca un alt coronavirus zoonotic să apară în viitor", a spus Subbarao. "Există acest lucru în fundal, riscul de a avea încă de-a face cu acesta atunci când apare altul".

După 18 luni de pandemie: Rușine! Lumea nu a învățat ce trebuie

Cum se va încheia pandemia de COVID-19

Ceea ce pare clar este că pandemia nu se va încheia în șase luni. Experții sunt de acord, în general, că actuala epidemie va fi îmblânzită după ce majoritatea oamenilor - poate 90% până la 95% din populația globală - vor avea un grad de imunitate datorită vaccinării sau a unei infecții anterioare. 

Elementul cheie ar trebui să fie vaccinarea, spun ei.

"Fără vaccinare, cineva este e țintă sigură, deoarece virusul se va răspândi pe scară largă și va găsi pe aproape toată lumea în această toamnă și iarnă", a declarat Simonsen. 

Mai mult de 5,66 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume, potrivit Bloomberg's vaccine tracker. Însă succesul implementărilor în unele regiuni, precum Uniunea Europeană, America de Nord și China, maschează eșecul în altele. Cele mai multe țări din Africa au administrat doar suficient vaccin pentru a acoperi mai puțin de 5% din populația lor cu o injecție cu două doze. India a administrat suficient pentru a acoperi doar aproximativ 26%. 

Pandemia se va încheia în momente diferite, în locuri diferite, la fel ca și epidemiile anterioare, a declarat Erica Charters, profesor asociat de istoria medicinei la Universitatea Oxford și coordonatorul unui proiect privind modul în care se încheie epidemiile. Guvernele vor trebui să decidă cu cât de mult se simt confortabil să trăiască cu această boală, a spus ea.

Abordările variază. În timp ce unele țări continuă să țintească spre zero cazuri de Covid, este puțin probabil ca lumea să eradicheze complet virusul.

Națiuni precum Danemarca și Singapore, care au reușit să țină cazurile relativ limitate, se îndreaptă deja spre un viitor post-pandemic, cu mai puține restricții de siguranță. Altele, cum ar fi SUA și Marea Britanie, se deschid chiar dacă cifrele de infectare se apropie de recorduri. Între timp, China, Hong Kong și Noua Zeelandă au promis că vor continua să lucreze cu vigilență pentru a elimina virusul la nivel local. Prin urmare, acestea vor fi probabil printre ultimele locuri care vor lăsa în urmă perturbările provocate de izolarea pandemiei.

"Procesul final nu va fi uniform", a declarat Charters. Pandemia "este un fenomen biologic, dar este și un fenomen politic și social". 

"Chiar și acum avem abordări diferite față de ea". 

Probabil că va fi un proces dezordonat, care va lăsa o moștenire de durată pentru anii următori. Până atunci, cei mai mulți dintre noi vor trebui să se pregătească pentru încă multe luni în ghearele pandemiei. 

"Trebuie să o abordăm cu ochii larg deschiși și cu multă umilință", a spus Osterholm. "Oricine crede că vom trece peste asta în următoarele câteva zile sau câteva luni se înșeală amarnic."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 300611.73RON
1 ETH = 14683.09RON
1 LTC = 389.16RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel