Eugen Cojoacă: Digitizarea, esențială Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice

Matei Ion |
Data publicării:
Preşedinte Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Eugen COJOACĂ
Preşedinte Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Eugen COJOACĂ

Eugen Cojoacă, preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice UANAP), a explicat într-un interviu acordat DCBusiness, care sunt măsurile pe care și-a propus să le ia pentru a îmbunătăți activitatea instituției și relația acesteia cu autorităților contractante și mediului privat, atât din punctul de vedere al legislației dar și a digitizării atât de necesare pentru eficientizare și simplificarea procedurilor.

Mediul de afaceri solicită, de multi ani, schimbarea legislației în domeniul, achizitiilor publice? Ce se pregăteste din acest punct de vedere?

În primul rând, aș dori să subliniez faptul că sub mandatul meu va exista un dialog constructiv și permanent între reprezentanții ANAP, pe de o parte și cei ai autorităților contractante și mediului privat, pe de cealaltă parte, astfel încât aceasta să reprezinte premisa pentru îmbunătățirea actualului cadru legislativ în materie de achiziții publice.

În acest moment se lucrează la modificarea normelor de aplicare precum și la o serie de instrucțiuni care să vină în sprijinul autorităților contractante și a operatorilor economici și să clarifice unele aspecte care în prezent creează probleme celor care aplică legislația achizițiilor publice.

Cu ce ajută efectiv ANAP instituțiile statului? Dar mediul de afaceri?

Ordonanța de Urgență nr. 23/2020, adoptată lună trecută, vine cu o serie de beneficii menite să simplifice procesul de atribuire a contratelor de achiziții publice prin modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice. Am certitudinea că intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe va contribui semnificativ la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și deblocarea procedurilor de achiziție publică, lucru ce facilitează realizarea unor proiecte de mare importanță pentru România, precum construcția și dotarea spitalelor sau finalizarea unor lucrări la autostrăzi.

Ce ar trebui să știe funcționarii din instituțiile publice pentru a evita erorile din achiziții?

Am constatat că cei mai mulți funcționari nu cunosc legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, în sensul că nu se documentează suficient asupra legislației sau nu o interpretează adecvat. Din păcate, nu de fiecare dată avem de-a face cu erori comise din neștiință. În mass media au apărut informații cu privire la cazuri ale unor funcționari suspecți de corupție. Un exemplul este situația șefului de la Direcția de verificări pentru regiunea Centru (Brașov) din cadrul ANAP, care în momentul de față este anchetat de organele abilitate. Au fost semnalate și alte cazuri, inclusiv al unui director general din ANAP care a plecat la Autoritatea de Audit și asupra căruia sunt suspiciuni de nespectare a legii. Totuși, consider că nu este oportun să fac acuzații cu privire la aceste cazuri, vom lasă organele de anchetă și instanțele să-și facă treaba.

Harta camerelor instalate de CNAIR pentru verificarea rovinietelor

Ne puteti da exemple concrete de lucruri care trebuie schimbate în procedura de achizitii publice?

Deja am reușit să operăm câteva modificări importante pentru simplificarea și digitalizarea sistemului de achiziții publice. Ca să vă dau un exemplu concret, prin intermediul OUG nr. 23/2020, am simplificat modalitalitea de realizare a controlului ex-ante. Reprezintă momentul T-0 pentru termenele de verificare a documentațiilor de atribuire transmise în SEAP acestea urmând a fi reduse la 10 zile lucrătoare, anterior durata medie de verificare ajungând până la 70 de zile lucrătoare.

Mai mult, am reușit să facem primii pași în digitalizarea procesului de achiziții publice. De acum înainte personalul ANAP cu atribuții de verificare ex-ante, care anterior nu aveau acces în SEAP, va putea emite avize conforme prin intermediul platformei SEAP, utilizând exclusiv semnătura electronică, astfel încât nu vor mai exista întreruperi cauzate de interacțiunea umană dintre angajații ANAP și membrii comisiei de evaluare.

Un beneficiu major adus de modificarea legislativă este și introducerea unor termene obligatorii pentru evaluarea ofertelor de către comisiile de evaluare. Astfel, pentru procedurile de achiziții publice cu o complexitate redusă s-a stabilit un termen de evaluare de până la 20 de zile lucrătoare, iar pentru cele cu o complexitate ridicată fiind stabilit un termen de 60 de zile. În cazul în care membrii comisiei de evaluare nu respectă aceste termene, sunt introduse sancțiuni pecuniare.

Ce considerați că ar trebui să se schimbe în cadrul instituției? Este informatizarea o soluție de simplificare?

Mi-am propus ca sub mandatul meu, ANAP să se transforme într-o instituție modernă, digitalizată și ancorată solid de instituțiile europene. Un prim pas a fost deja făcut: prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, ANAP va beneficia de un sistem IT prin care se vor putea digitaliza intern toate fluxurile de documente. De asemenea, avem în plan un upgrade al sistemului electronic de achiziții publice.

Care sunt cele mai importante puncte din planul de management pe care îl veți aplica?

Prioritatea zero este eficientizarea Agenției prin reducerea funcțiilor de conducere – de la 70 de funcții de conducere vom ajunge la 34, ceea ce va însemna nu doar o economie la buget ci și un management mai performant.

Ce ar trebui să știe oamenii obișnuiți despre activitatea ANAP?

Aș vrea ca oamenii obișnuiți să înțeleagă că domeniul achizițiilor publice este unul în continuă dezvoltare și transformare, iar cerințele de reglementare și monitorizare se pot schimba în funcție de apariția în practică a unor noi situații. Tocmai de aceea ANAP trebuie să acționeze ca un arbitru și să ajusteze neconcordanțele dintre textele actelor normative și realitatea din piață.

Se va comunica mai mult despre activitatea instituției, în mandatul dumneavoastră?

Desigur, sunt adeptul unei guvernării deschise, responsabile și eficiente prin promovarea transparenței, încurajarea participării civice la viaţa publică și folosirea noilor tehnologii în administrația publică pentru a avea o comunicare directă cu publicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 296497.61RON
1 ETH = 14219.97RON
1 LTC = 376.72RON
1 XRP = 2.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel