Digitalizare. Mariu Budăi: Avem programe de dobândire a competențelor digitale

DCBusiness Team |
Data publicării:
Există numeroase programe, a asigurat ministrul Muncii
EXCLUSIV
Există numeroase programe, a asigurat ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Mariu Budăi, a vorbit, la evenimentul organizat de trustul DCMedia Group, despre muncitori alfabetizați digital, despre programele aflate în derulare în acest sens.

La nivelul Ministerului Finanțelor există o îngrijorare și un studiu referitor la faptul că multe dintre din salariile din industria de UT se plătesc pe companii, cumva mascat, pentru a se fenta, ca să spunem așa, anumite taxe. La nivelul Ministerului Muncii există astfel de studii? Acesta pare a fi și motivul pentru care se dorește, cumva schimbarea legislației pe zona de impozitare în IT. 

”Într-adevăr, la nivelul Guvernului României se află în analiză un proiect de act normativ în acest scop, având ca obiectiv de reglemenatare, de fapt o reașezare a tuturor chestiunilor fiscale în vederea obținerii unui regim echitabil fiscal. Există această problemă, nu o putem ignora. Avem analize în acest sens și mă refer la PFA-urile din IT și cu siguranță vom veni și cu o soluție”, a spus ministrul Budăi.  

Și ultima întrebare ca să încheiem într-un mod optimist, ca să spun așa, s a vorbit destul de mult astăzi despre alfabetizare digitală. Vedem ce se întâmplă în Europa și nu putem avea o transformare digitală fără a avea oameni alfabetizați digital. Vă gândiți, la nivelul Ministerului Muncii, cumva, la programe de reconversie, de pregătire profesională, să ajutați, pentru că știm că sunt anumite anumite cursuri la nivelul Agenției de Ocupare și Formare Profesională, dar sunt pentru cu totul altceva, a întrebat moderatorul dezbaterii, Elena Cristian. 

”Avem și astfel de programe, pentru că am schimbat un pic agenda Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă  pentru sectorul privat. Eu consider că investiția în formarea profesională continuă a resursei umane poate determina și determină valoarea adaugată pentru lucrători, cât și pentru angajatori. Am programat, avem programe, măsuri și instrumente care să răspundă acestei provocări prin Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu finanțare din Fondul Social European Plus, dar și cu finanțare de la bugetul de stat, cu obiectivul final dobândirea sau dezvoltarea competențelor, exercitarea drepturilor persoanelor. Avem programe de dobândire a competențelor digitale structurate pe diferite niveluri și aici mă refer la inginer intermediar sau avansat si aceste programe vor fi puse în aplicare. Reiau cu ceea ce am spus la începutul acestei întâlniri, și anume că investiția în formarea profesională continuă a resursei umane este foarte importantă”, a anunțat ministrul. 

Citește și Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Budăi: Eu aşa ceva nu voi semna! Precizări despre pensiile militare

Elena Cristian a explicat în preambulul dialogului că digitalizarea și pandemia sunt două elemente care au schimbat foarte mult relațiile de muncă, iar angajații cer acum mai multă flexibilitate față de cadrul legal existent în contextul pre-pandemic. 

Întrebat de analistul Elena Cristian cum vede toată această chestiune, dacă apreciază că actuala lege a tele-muncii nu ar trebui schimbată și dacă există proiecte în acest sens, Marius Budăi a spus că: ”Ne aflăm la ora actuală într-un paradox. Înainte de această pandemie, încurajarea formelor alternative de desfășurare a muncii era un deziderat de atins într-un orizont de timp mai îndepărtat. Iată că acum, această perioadă a impulsionat practicarea muncii la domiciliu sau în orice alt loc dorit de lucrători, de o manieră care se pare că a devenit o normalitate pentru noi toți. Este fără dubiu că tehnologiile media și de comunicații nu au avut niciodată un rol mult mai important în viața noastră și cu siguranță, utilizarea acestor tehnologii a făcut ca munca în online să devină vitale pentru noi. Am lucrat la o lege din 2018 privind tele-munca. Ministerul Muncii este cu siguranță extrem de atent la evoluția aceasta pe piața muncii din punct de vedere al evoluției mai rapide către digitalizare, decât dacă am fi făcut-o dacă nu exista pandemia. Suntem deschiși la dialog, un dialog susținut cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu patronatul și cu partenerii sociali”. 

La dezbaterea organizată de DCMedia Group ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării” ministrul Muncii Marius Budăi a fost întrebat despre implementarea unor directive din domeniul digitalizării.

Elena Cristian a spus că digitalizarea economiei a creat și o nouă categorie de muncitori, cei de pe platformele digitale. La nivel european se discută despre Directiva Platform Workers, mai exact, care ar trebui sa fie statutul acestor lucrători. În acest context, Elena Cristian l-a întrebat pe ministrul Budăi: ”Care este poziția Romaniei, dat fiind că în cazul nostru știm că există legislație care prevede clar condițiile și responsabilitățile pentru persoanele care activează pe platformele de ridesharing?”

Ministrul muncii a răspuns că: ”Chiar acum la Luxemburg am avut o discuție extrem de activă asupra acestei directive. Practic, în propunerea de directivă se caută modalități de a se ține pasul cu schimbările rapide de care am vorbit anterior, schimbări care cu siguranta afectează chiar și piața în ceea ce privește desfășurarea activității prin intermediul platformelor digitale. Am avut și discuții în țară în legătură cu aceste platforme. Noi agreăm în general propunereile din directive, perspectiva edificării de modalități pentru a tine pasul cu schimbările care afecteaza piața muncii, iar noi vom adapta an de an această directivă. Avem o oarecare nevoie de stabilitate pentru angajați, de edificare a condițiilor și riscurilor, până la urmă,  de securitate și sănătate pentru angajați și de a avea o formă de protecție socială, dar și o asigurare socială care să-i asigure, la vârsta pensionarii, dreptul de a ieși la pensie. În acest moment, aceste lucruri încă nu există și suntem în dicuții inclisiv cu aceste platforme. Suntem în aceste discuții inclusiv cu astfel de platforme”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 24-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 302237.34RON
1 ETH = 14819.16RON
1 LTC = 395.73RON
1 XRP = 2.48RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel