Război în Ucraina. Zelenski anunță o veste COLOSALĂ de pe front

Delia Gheață |
Data publicării:
Volodimir Zelenski: Dacă negocierile eșuează, asta ar însemna că acesta este Al Treilea Război Mondial
Volodimir Zelenski: Dacă negocierile eșuează, asta ar însemna că acesta este Al Treilea Război Mondial

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că încă un general rus a fost ucis în timpul luptelor de pe teritoriul ţării sale.

Zelenski nu i-a dat numele, însă un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a declarat că general maior Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul ultranaţionalist Azov. Presa ucraineană a scris că generalul Mitiaev a fost ucis în apropiere de oraşul-port Mariupol (sud).

Ar fi al patrulea general rus ucis în Ucraina, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe de ce ofiţeri de rang înalt din armata rusă ajung atât de aproape de linia frontului. Analiştii sunt de părere că circa 20 de generali conduc operaţiunile ruse în Ucraina, ceea ce înseamnă că, dacă toate decesele sunt confirmate, o cincime din generalii Rusiei desfăşuraţi în Ucraina au fost ucişi în acţiune.

Fiind vorba despre pierderi atât de mari, unii experţi cred că nu este posibil ca toţi aceşti generali să se fi aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că mai degrabă Ucraina are ca ţintă ofiţeri ruşi de rang înalt.

"Nu cred că este un accident. Unul este un accident, dar când sunt atât de mulţi, (e clar că) sunt vizaţi", a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.

Într-o discuţie cu Wall Street Journal, o persoană din anturajul lui Zelenski a declarat că Ucraina are o echipă de informaţii militare care are ca obiectiv ţintirea comandanţilor armatei ruse în Ucraina.

"Se uită după generali de rang înalt, piloţi, comandanţi de artilerie", a declarat persoana cotidianului american.

Dat fiind că forţele armate ucrainene sunt depăşite numeric de cele ruse, vizarea unor comandanţi de rang înalt ar putea fi o parte importantă a războiului informaţional, spune Konaev. "Presupunând că sunt într-adevăr vizaţi intenţionat, aceasta alimentează moralul Ucrainei. Apare sentimentul de victorie. Care inspiră", explică Konaev.

Dar pentru ca Ucraina să poată lua la ţintă ofiţeri ruşi, trebuie ca mai întâi să ştie unde se află aceştia. Analiştii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut oferi indicii despre locul în care se află anumite ţinte.

"Dacă ruşii folosesc telefoane mobile sau aparate de radio analog pentru a comunica cu ofiţeri de rang înalt, atunci ucrainenii primesc totul pe tavă", explică analistul în probleme de apărare Konrad Muzyka de la Rochan Consulting.

După moartea unui alt înalt ofiţer rus - general maiorul Vitali Gherasimov - Ucraina a dat publicităţii o înregistrare despre care a spus că ar conţine o conversaţie între doi ofiţeri de securitate ruşi care comentau moartea generalului şi se plângeau că reţeaua lor de comunicaţii codate nu funcţiona.

Citește și Rusia e dispusă să organizeze o întâlnire Putin - Zelenski, dar cu o condiţie

Este neobişnuit ca ofiţeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de mult de câmpul de luptă, însă surse occidentale cred că au făcut acest lucru pentru a avea un oarecare control asupra operaţiunilor care, cel puţin în anumite zone, s-au împotmolit serios.

Totodată, armata rusă este în mod tradiţional prost structurată, în sensul că numărul de cadre de conducere depăşeşte numărul de subalterni, iar ofiţerii conduc adesea activităţile de zi cu zi, a declarat Muzyka. Cu toate că această situaţie începe să se schimbe, ea ar putea explica de ce generalii au simţit nevoia să conducă operaţiunile direct de pe front.

"În ultimii ani a existat o schimbare majoră pentru a-i forţa pe comandanţii de batalioane să gândească independent pentru a avea libertatea de a lua decizii. Dar această abordare a fost introdusă abia acum trei ani, deci este posibil să nu fi avut încă efect asupra performanţelor lor", apreciază Muzyka.

Detaliile legate de moartea generalilor nu sunt clare, iar obţinerea de informaţii solide de pe teren este dificilă. S-a presupus că au fost prinşi în luptele de pe linia focului, dar nu trebuie să fie neapărat aşa, spune Konaev. "Nu înseamnă neapărat că generalii erau chiar pe linia frontului. Poate că erau în tranzit sau inspectau liniile de aprovizionare de exemplu", a declarat ea pentru BBC.

Cine erau cei patru generali ruşi morţi în Ucraina

BCC face o trecere în revistă a generalilor pierduţi de Rusia. Astfel, general maiorul Oleg Mitiaev ar fi murit undeva în apropiere de Mariupol, oraş-port în sud-estul Ucrainei unde s-au dus până acum cele mai grele lupte şi care este asediat de forţele ruse. Batalionul ultranaţionalist ucrainean Azov susţine că l-ar fi ucis. Mitiaev era comandantul diviziei 150 motorizate puşcaşi a armatei ruse, o unitate relativ nouă, formată în 2016, cu baza la Rostov, regiune aflată în apropierea frontierei ucrainene. Ucraina susţine că unitatea a fost creată pentru a lua parte la conflictul din regiunile din estul Ucrainei, controlate de separatişti, deşi Rusia neagă că armata sa ar fi fost implicată în luptele de acolo.

General maior Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a combinată a Districtului Militar de Est din regiunea Transbaikal, a fost ucis în luptă la 11 martie, potrivit unor surse oficiale ucrainene. Nu sunt precizate circumstanţele morţii sale. După ce Kolesnikov a devenit al treilea general rus căzut pe câmpul de luptă în Ucraina, potrivit informaţiilor disponibile, un oficial occidental a declarat agenţiei Press Association că armata rusă ar suferi din cauza moralului scăzut şi de aceea ofiţeri de rang înalt se apropie tot mai mult de linia frontului.

General maiorul Vitali Gherasimov, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis la 7 martie la periferia oraşului Harkov (est), potrivit Ministerului Apărării ucrainean. Harkov, situat în apropiere de graniţa rusă, a fost ţinta atacurilor constante ale forţelor ruse. Armata ucraineană a dat publicităţii o înregistrare a ceea ce a afirmat că ar fi o convorbire dintre doi oficiali ai serviciilor de securitate ruse care discutau despre moartea lui Gherasimov şi se plângeau că reţelele lor de comunicaţii securizate nu mai funcţionau în Ucraina. Gherasimov a fost implicat în cel de-al doilea război cecen, în operaţiunea militară rusă în Siria şi în anexarea ilegală de către Rusia a provinciei ucrainene Crimeea în 2014.

General maiorul Andrei Suhoveţki, comandantul adjunct al unităţii conduse de Gherasimov, ar fi fost ucis de un lunetist la 3 martie. La fel ca şi Gherasimov, Suhoveţki a participat la operaţiunile militare ale Rusiei în Crimeea şi Siria. Spre deosebire de celelalte cazuri, moartea lui Suhoveţki a fost relatată în presa rusă, iar preşedintele rus Vadimir Putin a confirmat într-un discurs că un general rus a murit în Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298541.55RON
1 ETH = 14572.49RON
1 LTC = 387.06RON
1 XRP = 2.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel