Un start-up californian câștigă prima licență de comercializare a cărnii artificiale

Simona Haiduc |
Data publicării:
Este altceva față de carnea din plante
Este altceva față de carnea din plante

Upside Foods, un start-up american care cultivă celule animale pentru a produce carne fără a ucide animale, a primit undă verde pentru metodele sale de producție din partea agenției americane pentru siguranța alimentară (FDA).

"Am lansat Upside într-o lume plină de sceptici și astăzi facem din nou istorie, devenind prima companie care primește această aprobare de la FDA pentru carnea crescută în laborator", a declarat cofondatorul și directorul general Uma Valeti, citată într-un comunicat al companiei cu sediul în California. 

"Acesta este un pas important către o nouă eră în producția de carne și sunt încântat că, foarte curând, consumatorii americani vor avea șansa să savureze delicioasa carne produsă direct din celule animale", a adăugat ea.

În practică, Upside Foods mai are încă multe obstacole de depășit, inclusiv inspecții din partea Departamentului de Agricultură al SUA, înainte de a-și putea vinde produsele. FDA a "evaluat cu atenție" datele și informațiile furnizate de companie cu privire la metodele sale și nu are "nicio întrebare suplimentară în acest moment cu privire la concluziile sale privind siguranța", a precizat autoritatea în propriul comunicat. Dar "această consultare nu constituie un proces de aprobare", a precizat agenția.

Carne a cărei producție este foarte scumpă

Mai multe întreprinderi nou înființate își propun să producă și să comercializeze așa-numita carne "de laborator" sau artificială, pentru a permite oamenilor să consume proteine animale cu un impact mai mic asupra mediului decât în cazul agriculturii intensive și fără suferință pentru animale. Aceste produse sunt diferite de alternativele pe bază de plante, cum ar fi "fripturile" din soia și alte ingrediente care imită textura și aroma cărnii, dar nu conțin proteine animale.

Start-up-ul Eat Just, un concurent al Upside Foods, a fost primul care a primit aprobarea de a comercializa carne artificială în Singapore în 2020. În luna mai a acestui an, a încheiat un acord cu un producător de echipamente pentru a dezvolta cuve gigantice în care speră să producă pui și carne de vită pe scară largă.

În timp ce așteaptă să servească oamenilor carne crescută în laborator - momentan foarte complicat și costisitor de produs - alte companii caută să cucerească piața hranei pentru animalele de companie, care se pare că sunt mai puțin dificil de satisfăcut decât stăpânii lor. Bond Pet Foods, un start-up din Colorado, creează proteine animale printr-un proces de fermentare microbiană pentru a hrăni câinii fără a ucide vaci sau pui.

Citește și Lumea, în pragul unei "sinucideri climatice colective", avertizează șeful ONU

"Omenirea are de ales: fie cooperează, fie piere. Este fie un pact de solidaritate climatică, fie un pact de sinucidere colectivă", a declarat Antonio Guterres în fața a aproape 100 de șefi de stat și de guvern reuniți la Sharm el-Sheikh. Potrivit spuselor sale, totul a devenit urgent, ceea ce înseamnă că trebuie exercitate presiuni maxime pentru ca țările lumii să-și intensifice lupta împotriva încălzirii globale, în ciuda "policrizei" care le acaparează atenția: de la războiul din Ucraina, criza energetică și alimentară, la inflația galopantă, recesiunea iminentă etc.

Climatul este "problema definitorie a timpului nostru" și ar fi "inacceptabil, scandalos și autodistructiv" să o trecem "în planul secund" al preocupărilor noastre, a insistat Guterres.

Tărâm al suferinței

"Lumea a devenit un tărâm al suferinței", a venit în completare gazda summitului, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, referindu-se la efectele catastrofale tot mai vizibile ale încălzirii globale: inundații devastatoare, valuri de căldură și secete care distrug culturile. "Nu este timpul să le punem capăt?” Însă angajamentele actuale ale țărilor sunt departe de obiectivele Acordului de la Paris din 2015, piatra de temelie a diplomației climatice. Și anume, menținerea încălzirii globale "cu mult sub" 2°C față de era preindustrială și, dacă este posibil, la 1,5°C.

Ultimele "contribuții naționale", în cazul în care ar fi respectate în totalitate, ar lăsa în cel mai bun caz lumea pe o traiectorie de +2,4°C până la sfârșitul secolului, potrivit ONU. Iar în condițiile politicilor actuale, o catastrofă de +2,8°C nu este deloc un scenariu de SF. Simon Stiell, șeful UN Climate, i-a pus, de asemenea, pe politicieni în prima linie, cerându-le să treacă de la declarații publice la acțiune, la fapte. "Responsabilitatea este în mâinile dumneavoastră".

Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară este acuzată că a relansat o "cursă a gazelor" în Africa pentru a înlocui gazul rusesc, a respins cu fermitate orice "renaștere globală a combustibililor fosili" în cadrul COP.

Un alt motiv de îngrijorare este reprezentat de noile tensiuni dintre cei mai mari poluatori din lume, China și Statele Unite. Președinții lor nu se vor întâlni la Sharm el-Sheikh, dar sunt așteptați să se întâlnească săptămâna viitoare la Bali, în cadrul G20. Șeful ONU le-a cerut acestora să își asume "responsabilitatea specială", iar președintelui francez Emmanuel Macron să fie "cu adevărat la curent" în ceea ce privește emisiile și solidaritatea financiară.

Un coșmar viu 

Acest aspect al finanțării, în special ajutorul acordat de țările bogate celor mai sărace, care sunt cele mai puțin responsabile de emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea globală, dar care sunt adesea foarte expuse la efectele devastatoare ale acestora, este una dintre cele mai spinoase probleme. Pentru prima dată, chestiunea finanțării pagubelor deja provocate de încălzirea globală se va afla pe agenda oficială a unei COP.

Costul pagubelor este deja de ordinul zecilor de miliarde de dolari - mai mult de 30 pentru inundațiile recente care au inundat o treime din Pakistan, de exemplu - și se așteaptă ca acesta să crească semnificativ. Țările vulnerabile solicită un mecanism de finanțare specific, dar țările cele mai bogate sunt reticente, temându-se că responsabilitatea lor va fi pusă .... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 19-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 296047.35RON
1 ETH = 14298.54RON
1 LTC = 376.54RON
1 XRP = 2.35RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16883.08 -0.21%
BET-BK 3109.87 0.11%
BET-FI 60489.28 0.26%
BET-NG 1206.45 -0.08%
BET-TR 35030.34 -0.21%
BET-TRN 34222.93 -0.21%
BET-XT 1439.97 -0.10%
BET-XT-TR 2954.19 -0.10%
BET-XT-TRN 2890.95 -0.10%
BETAeRO 1064.40 0.07%
BETPlus 2495.03 -0.23%
RTL 37061.21 -0.21%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel