UE ajută CONSUMATORII! Vrea să reducă FACTURILE la ENERGIE

Antonia Popescu |
Data publicării:
UE ajută CONSUMATORII! Vrea să reducă FACTURILE la ENERGIE
UE ajută CONSUMATORII! Vrea să reducă FACTURILE la ENERGIE

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să îşi reducă facturile la energie şi amprenta de carbon, va fi disponibilă de luni, 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele şi la toate punctele online de vânzare cu amănuntul, a anunţat într-un comunicat Comisia Europeană.

Noile etichete se vor aplica iniţial unui număr de patru categorii de produse - frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare (precum şi alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri şi lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga şi alte produse.

Având în vedere că tot mai multe produse obţin clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scării actuale, cea mai mare schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G. Aceasta este mai strictă şi este concepută astfel încât foarte puţine produse să poată obţine iniţial clasificarea "A", ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piaţă vor fi acum etichetate în mod specific ca "B", "C" sau "D". Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permiţându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs. Tot la 1 martie va intra în vigoare o serie de norme privind "proiectarea ecologică" - îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare şi la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulţi ani după ce produsele ies de pe piaţă.

Orban s-a răzgândit: Fără călătorii gratuite pentru studenți

"Eticheta energetică iniţială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societăţile au fost motivate să investească în cercetare şi dezvoltare. Până la finele lunii februarie, peste 90% dintre produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++. Noul sistem va fi mai clar pentru consumatori şi prin intermediul său întreprinderile vor putea continua să inoveze şi să vină cu produse şi mai eficiente. Se reduc în acest mod şi emisiile noastre de gaze cu efect de seră", a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Pe lângă reclasificarea clasei de eficienţă energetică a produsului în cauză, s-a schimbat şi aspectul noii etichete, care conţine icoane mai clare şi mai moderne. La fel ca şi etichetele anterioare, etichetele reclasificate indică mai mult decât clasa de eficienţă energetică. În cazul unei maşini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numărului de litri de apă pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare şi a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

O altă schimbare semnificativă este introducerea unui cod QR în partea din dreapta sus a noilor etichete. Scanând codul QR, consumatorii pot găsi informaţii suplimentare despre modelul de produs, cum ar fi date despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, în funcţie de aparat. Toate aparatele de pe piaţa UE trebuie înregistrate în noua bază de date paneuropeană - baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică (EPREL). Se va facilita astfel şi mai mult compararea unor produse similare în viitor.

Alături de noile norme privind etichetarea energetică, există şi regulamente noi corespunzătoare privind proiectarea ecologică care intră în vigoare la 1 martie 2021. Acestea se referă în special la cerinţele minime de eficienţă actualizate şi consolidează drepturile consumatorilor de a repara produsele, sprijinind totodată economia circulară. Producătorii sau importatorii vor fi de acum obligaţi să pună o serie de piese de schimb esenţiale (motoare şi perii de motor, pompe, amortizoare şi suspensii, tamburi de spălare, etc.) la dispoziţia reparatorilor profesionişti timp de cel puţin 7-10 ani după ce ultima unitate dintr-un anumit model a fost introdusă pe piaţa UE. Pentru utilizatorii finali (consumatorii care nu sunt reparatori profesionişti, însă cărora le place să facă singuri reparaţii), producătorii trebuie să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulţi ani după ce un produs a fost scos de pe piaţă - produse precum uşi, balamale sau garnituri, adecvate pentru bricolaj. Timpul maxim de livrare pentru toate aceste piese trebuie să fie de 15 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.

Eticheta energetică a UE este un element recunoscut la scară largă care se aplică pe produsele de uz casnic (de exemplu, becuri, televizoare sau maşini de spălat) şi care, de peste 25 de ani, îi ajută pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. În cadrul unui sondaj (Eurobarometru) realizat la nivelul întregii UE în 2019, 93% dintre consumatori au confirmat că au recunoscut eticheta, iar 79% dintre consumatori au spus că aceasta le-a influenţat alegerea produsului cumpărat. Se preconizează că, împreună cu cerinţele minime de performanţă armonizate (cunoscute sub denumirea de "proiectare ecologică"), normele UE în materie de etichetare energetică vor determina o reducere a cheltuielilor consumatorilor cu mii de miliarde de euro anual, generând totodată multe alte beneficii pentru mediu şi pentru producători şi distribuitori.

Noile categorii pentru eticheta reclasificată au fost convenite în urma unui proces de consultare riguros şi complet transparent, cu implicarea strânsă a părţilor interesate şi a statelor membre în toate etapele, a unui control din partea Consiliului şi a Parlamentului European şi după ce producătorii au fost implicaţi într-un grad suficient şi li s-a acordat destul timp. Astfel, cum prevede regulamentul-cadru, şi alte grupe de produse vor fi "reclasificate" în anii ce urmează - inclusiv uscătoarele de rufe cu tambur, aparatele pentru încălzire locală, aparatele de aer condiţionat, aparatele de gătit, unităţile de ventilaţie, dulapurile frigorifice profesionale, instalaţiile de încălzire a incintelor şi a apei şi cazanele cu combustibil solid.

Trecerea la etichetele reclasificate coincide cu intrarea în vigoare a două regulamente orizontale (omnibus) recent adoptate pentru a corecta sau a clarifica o serie de aspecte identificate în regulamentele respective privind etichetarea energetică şi proiectarea ecologică, astfel cum au fost iniţial adoptate în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9715
Diferența 0.0008
Zi precendentă 4.9707
USD
Azi 4.5614
Diferența -0.0031
Zi precendentă 4.5645
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 19-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9715 RON
USD flag1 USD = 4.5614 RON
GBP flag1 GBP = 5.8088 RON
CHF flag1 CHF = 5.1628 RON
AUD flag1 AUD = 2.9953 RON
DKK flag1 DKK = 0.6666 RON
CAD flag1 CAD = 3.3679 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4309 RON
SEK flag1 SEK = 0.4392 RON
XAU flag1 XAU = 316.4037 RON
Monede Crypto
1 BTC = 290333.43RON
1 ETH = 14874.95RON
1 LTC = 361.08RON
1 XRP = 2.67RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.07%
6 luni: 6.09%
12 luni: 6.10%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16362.25 0.09%
BET-BK 3020.08 0.07%
BET-FI 59305.92 -0.48%
BET-NG 1175.93 0.07%
BET-TR 33949.73 0.09%
BET-TRN 33167.22 0.09%
BET-XT 1399.76 0.04%
BET-XT-TR 2871.72 0.04%
BET-XT-TRN 2810.25 0.04%
BETAeRO 1090.11 0.26%
BETPlus 2420.39 0.10%
RTL 35888.47 0.11%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel