Der Spiegel: Presupușii ASASINI ai lui Navalnîi, implicați și în alte acțiuni similare

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Ancheta jurnaliștilor aduce un pic de lumină în cazul morții mai multor opozanți
Ancheta jurnaliștilor aduce un pic de lumină în cazul morții mai multor opozanți

Presupușii asasini ai politicianului rus de opoziție Alexei Navalny ar fi putut fi implicați în uciderea și a altor activiști din Rusia. 

Investigațiile Der Spiegel, Bellingcat, The Insider și ale postul de televiziune american CNN au identificat o echipă formată din cel puțin opt agenți ai serviciului de informații interne rus FSB care au fost implicați în otrăvirea Navalny cu neurotoxina Novichok, în luna august a anului trecut.

După publicarea inițială a cercetării privind tentativa de asasinat a lui Navalny, partenerii de cercetare au publicat liste cu călătoriile presupușilor membri ai echipei de ucigași și care care fuseseră colectate de-a lungul mai multor luni. Din peste 500 de referințe la alte asasinate ale unor activiști, Der Spiegel, Bellingcat și The Insider au reușit acum să lege trei morți de prezența acelor bărbați din FSB.

Victimele în chestiune erau un jurnalist, un activist pentru drepturile omului și un politician care a părut inițial a fi un opozant disimulat și care ulterior a intrat cu adevărat în dezacord cu Kremlinul.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani Timur Kuaschev și-a părăsit apartamentul pentru ultima dată pe 31 iulie 2014 în jurul orei 18:30, în Nalchik, un oraș din Republica Caucaziană rusă Kabardino-Balkaria. A doua zi dimineață a fost găsit mort, potrivit raportului autopsiei, fără a fi prezenta semne de violență pe corp. Concluzia autopsiei a fost Insuficiența cardiacă ca urmare a unei infecții cu virus.

Alexei Alexandrov și Ivan Osipov

Kuaschev și-a manifestat criticile fățiș pe mai multe site-uri web asupra serviciul secret FSB și poliției locale, inclusiv tortura suspecților. Era membru al partidului de opoziție Yabloko și organizase demonstrații împotriva violenței poliției. În lunile dinaintea morții sale, a fost interogat de mai multe ori de către FSB și arestat o dată și a vorbit despre faptul că prietenii săi au fost și aceștia amenințați.

Zgârieturi și vânătăi pe față, gaură de puncție sub axilă

O fotografie a feței lui Kuaschev după deces a fost procurată de Bellingcat iar imaginea a venit să contrazică concluziile autopsiei, bărbatul având de fapt zgârieturi și vânătăi pe față.

O ancheta a demamat totuși, la insistențele tatălui tânărului, acesta fiind un anchetatpr pensionat, dar concluziile anchetei a fost că nu s-au găsit substanțe toxice deși s-a găsit o gaură de puncție ca de ac hipodermic sub o axilă.


Unul dintre aceste rapoarte a fost efectuat la Institutul de Criminologie din Moscova al FSB - aceeași unitate ai cărei membri erau implicați și în uciderea lui Navalny. Unul dintre aceste rapoarte a fost semnat de un bărbat FSB care, conform cercetărilor efectuate de Spiegel și partenerii săi, a fost implicat în acoperirea utilizării otrăvurilor împotriva Navalny în 2020.

O comparație a datelor de călătorie ale presupușilor asasini Navalny și ai ajutoarelor acestora a relevat că cel puțin trei dintre aceștia au plecat în regiunea Nalchik înainte ca Kuaschev să moară.

Citește și: Aleksei Navalnîi, OTRĂVIT a doua oară? Ce s-a întâmplat

Printre cei implicați se numără și Constantin Kudriavțev, cel care și-a recunoscut implicarea în acoperirea atacului asupra lui Navalnîi. El a călătorit la Nalchik pe 13 iulie 

După aproape nouă, pe 24 martie 2015, Ruslan Magomedragimov a murit în Kaspisk, o suburbie a capitalei Republicii Caucazului Dagestan.  Magomedragimov a militat pentru drepturile lezginilor, un popor care trăiește în sudul Dagestanului și în nordul Azerbaidjanului.

Insuficiența cardiacă a fost inițial stabilită ca fiind cauza oficială în cazul lui Magomedragimov. Un medic căruia i s-a încredințat ulterior cazul nu a fost de acord și a stabilit că ”sufocarea” a fost cauza morții. Analize suplimentare comandate de familia victimei au descoperit două puncte de puncție, cum ar fi ace hipodermice în gâtul victimei.

Kudriavtsev și Osipov se aflau, de asemenea, în zonă înainte de moartea lui Magomedragimov.

Au zburat în regiune cu câteva luni înainte ca activistul să moară. Osipov a venit în Dagestan cu patru zile înainte de Magomedragimov și s-a întors la două zile după ce acesta a decedat.

În timp ce în aceste cazuri motivele FSB par relativ ușor de explicat, moartea politicianului Nikita Isaev este învăluită în mister, cel puțin deocamdată.

O plimbare cu trenul cu un final fatal

Similar cu Navalny, Nikita Isaev era angajat în lupta împotriva corupției. Cu toate acestea, în cei doi ani de activitate politică, el a evitat întotdeauna să intre în conflict cu Moscova și a subliniat în principal nemulțumirile regionale. Prin urmare, în cercurile de opoziție ruse, el a fost suspectat că este un membru al opoziției tolerat de Kremlin.

În seara zilei de 16 noiembrie 2019, a a plecat cu trenul din orașul Tombov cu destinația Moscova. În timpul călătoriei de nouă ore, potrivit unui confident, s-a simțit rău în jurul orei 1 noaptea și s-a dus la toaletă. La întoarcere, ar fi spus că îi era teamă că a fost otrăvit. Când trenul a ajuns la următoarea oprire, Isaev era deja mort.

Și în acest caz tot insuficiența cardiacă a fost identificată ca fiind cauza oficială a decesului. Spre deosebire de decesele anterioare, nu a putut fi determinată prezența membrilor ”echipei morții” din FSB.

Cu toate acestea, datele de călătorie arată suprapuneri între zborurile lui Isaev și călătoriile pe care le-a întreprins de agentul FSB Alexei Alexandrov. Există o suprapunere suplimentară cu alți angajați ai FSB care se aflau în același cerc cu Alexandrov, dar care nu făceau parte din grupul celor opt agenți ai FSB care au fost implicați în atacul asupra lui Navalnîi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 321892.20RON
1 ETH = 16264.64RON
1 LTC = 431.95RON
1 XRP = 2.82RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16943.24 0.08%
BET-BK 3101.50 -0.09%
BET-FI 60711.24 0.02%
BET-NG 1218.90 0.15%
BET-TR 35155.18 0.08%
BET-TRN 34344.89 0.08%
BET-XT 1445.98 0.04%
BET-XT-TR 2966.55 0.04%
BET-XT-TRN 2903.05 0.04%
BETAeRO 1084.40 -0.03%
BETPlus 2499.79 0.08%
RTL 37241.14 0.12%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel