Rușii, pregătiți să invadeze în ianuarie Ucraina, spun serviciile de informații

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul Javelin
Sistemul Javelin

Rusia are peste 92.000 de soldați masați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a declarat pentru Military Times șeful agenției ucrainene de informații pentru apărare.

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, atacuri de artilerie și blindate, urmate de atacuri aeriene în est, atacuri amfibii în Odessa și Mariupol și o incursiune mai mică prin Belarusul vecin, a declarat sâmbătă dimineață generalul de brigadă ucrainean Kirilo Budanov pentru Military Times, într-un interviu exclusiv.

Exercițiul militar de amploare Zapad 21 al Rusiei de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot lansa mai mult de 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus el.

Atacul pe care Rusia îl pregătește, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice altceva văzut până acum în conflictul început în 2014, care s-a soldat cu aproximativ 14.000 de ucraineni uciși.

Vorbind vineri pentru Washington Post, noul ministru ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.

Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor și sistemele de armament în Crimeea ocupată și pregătind sisteme precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskandar și alte arme, în apropierea graniței. Acesta a declarat că vremea rea nu este o problemă nici pentru ucraineni și nici pentru ruși.

Tactica socială

Cu toate acestea, orice astfel de atac ar urma mai întâi o serie de operațiuni psihologice aflate în curs de desfășurare, menite să destabilizeze Ucraina și să submineze capacitatea sa de luptă, a declarat Budanov.

"Ei vor să alimenteze tulburări sociale, prin proteste și mitinguri, care să arate că oamenii sunt împotriva guvernului", a spus el.

Aceste eforturi includ protestele în curs de desfășurare împotriva vaccinării anti-COVID-19, despre care Budanov a spus că au fost organizate de Rusia, care încearcă, de asemenea, să alimenteze neliniștea legată de economie și de aprovizionarea cu energie.

Harta dată publicității de către autoritățile ucrainene în care arată cum va decuge invazia

În plus, Budanov a declarat că Rusia încearcă să stârnească sentimente antiguvernamentale în legătură cu un incident numit "Wagnerate" - o controversă care implică aproximativ 30 de membri ai grupului militar privat rusesc responsabil de atacuri în interiorul Ucrainei. Membrii grupului Wagner, care au ajuns în Belarus, ar fi trebuit să fie aduși înapoi în Ucraina pentru a fi reținuți, dar în schimb au ajuns să fie trimiși în Rusia cu ajutorul KGB-ului din Belarus, a declarat Budanov.

Operațiunile psihologice rusești sunt folosite pentru a arăta că "autoritățile noastre au trădat poporul", a declarat Budanov.

Conflictul frontalier actual dintre Polonia și Belarus, care încearcă să trimită refugiați în Europa prin granița cu Polonia, face parte din acest efort, a spus el.

"Ei vor să facă situația din interiorul țării din ce în ce mai periculoasă și mai grea și să creeze o situație în care să fim nevoiți să schimbăm guvernul", a spus Budanov. "Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare își vor face treaba".

Rusia pregătește invazia Ucrainei? Belarus, potențială linie de front

Când intervine armata

Budanov a declarat că evaluările serviciilor de informații americane și ucrainene cu privire la momentul în care va avea loc un atac rusesc sunt foarte asemănătoare.

"Evaluările noastre sunt aproape la fel ca ale colegilor noștri americani", a spus el.

Ambasada Rusiei nu a răspuns sâmbătă la o solicitare de comentarii. Pentagonul a refuzat sâmbătă să comenteze evaluările lui Budanov cu privire la momentul și natura unui potențial atac rusesc, indicând în schimb comentariile făcute miercuri și joi de secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Statele Unite continuă să observe "un comportament îngrijorător din partea Rusiei", a declarat Austin miercuri reporterilor.

"Nu știm exact ce pune la cale domnul Putin", a spus el. "Dar aceste mișcări sunt cu siguranță în atenția noastră. Și aș îndemna Rusia să fie mai transparentă cu privire la ceea ce pune la cale, să ia măsuri pentru a respecta acordurile de la Minsk.

"Sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne de neclintit."

Ucraina vrea mai mult de la americani

După ce s-a întâlnit joi cu Oleksii Reznikov, Austin a declarat că SUA "vor continua să avanseze în prioritatea noastră comună de a contracara agresiunea rusă și de a aprofunda cooperarea noastră în domenii precum securitatea Mării Negre, apărarea cibernetică și schimbul de informații".

Budanov a declarat că, în mod ideal, SUA ar ajuta la descurajarea oricărei incursiuni rusești, prin ajutor militar suplimentar și prin creșterea presiunii diplomatice și economice, inclusiv prin mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și prin confiscarea și blocarea conturilor bancare rusești.

De asemenea, pe lângă ajutorul american deja promis și livrat, inclusiv bărci de patrulare Mark VI, sisteme antiblindate Javelin și sisteme radar de contracarare ușoară AN/TPQ-53, Ucraina caută sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, antirachetă și antidronă, precum și dispozitive de bruiaj electronic, a mai spus Budonov. Bateriile de rachete Patriot și sistemele de contracarare a rachetelor, artileriei și mortierelor se află pe lista de dorințe a Ucrainei.

Sistemele AN/TPQ-53

Sistemele AN/TPQ-53 au fost folosite cu mare succes, au declarat anterior oficiali militari ucraineni pentru Military Times. Budanov a declarat că sistemele Javenlin au fost, de asemenea, folosite împotriva forțelor rusești. Acestea, împreună cu dronele fabricate în Turcia, folosite împotriva trupelor de artilerie separatiste aliate cu Rusia, au o valoare de descurajare psihologică semnificativă, a declarat Budanov, făcându-i pe ruși să se gândească de două ori înainte de a ataca.

Cu toate acestea, a spus el, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor din partea Americii.

"Cred că nu este suficient pentru noi în acest moment", a spus el despre ajutorul actual și promis al SUA pentru Ucraina. "Avem nevoie de mai mult. Nicio țară, cu excepția Ucrainei, nu are un război deschis cu Rusia. Iar noi avem de șapte ani. De aceea suntem siguri că SUA ar trebui să ne dea tot ceea ce nu am primit înainte. Și chiar acum. Este momentul potrivit pentru asta. Pentru că după, ar putea fi foarte târziu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298209.15RON
1 ETH = 14543.01RON
1 LTC = 384.74RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel