Rachetele hipersonice au dat startul noii curse a înarmării. Cine profită

Matei Ion |
Data publicării:
Această nouă cursă a înarmării este probabil una dintre cele mai profitabile afaceri din acest moment
Această nouă cursă a înarmării este probabil una dintre cele mai profitabile afaceri din acest moment

Cei mai importanți contractori din domeniul apărării din SUA concurează pentru lucrări în valoare de miliarde de dolari legate de următoarea mare prioritate tehnologică în cercurile de securitate națională: armele hipersonice. 

Interesul reînnoit al armatei SUA pentru rachetele ultra-rapide - stimulat de îngrijorarea că America este în urma Rusiei și Chinei - deschide ușa pentru contracte profitabile care ar putea dura zeci de ani. Acest lucru ar putea oferi un impuls atât de necesar pentru producătorii care încearcă să valorifice segmentele de creștere, în timp ce administrația Biden ține sub control cheltuielile generale pentru apărare. 

Industria dezvoltă o gamă de armament de super-rapiditate pentru armata, marina și forțele aeriene americane, cu scopul de a putea fi lansate din avioane, submarine și camioane. Lockheed Martin Corp. deține poziția de lider în programele cheie care au ca scop livrarea de prototipuri cât mai curând - cu teste de zbor pentru o nouă rachetă programate pentru prima jumătate a anului viitor. Raytheon Technologies Corp. și Northrop Grumman Corp. încearcă, de asemenea, să se impună pe piața rachetelor care zboară la o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

"Este vorba de a ne asigura că avem din ce în ce mai multe capacități și clase de capacități în domeniul armelor hipersonice", a declarat Jay Pitman, vicepreședintele diviziei de dominare aeriană și arme de atac din cadrul diviziei de rachete de la Lockheed. "Acest lucru va spori descurajarea strategică pe care suntem capabili să o oferim". 

Oficialii Pentagonului au estimat recent că programele Armatei și Marinei care au în comun o rachetă ar putea adăuga singure un plus combinat de 28,5 miliarde de dolari la bugetele serviciilor în următorii ani.

Criticii pun la îndoială prețul, fezabilitatea tehnică și utilitatea pe câmpul de luptă a noii clase de echipamente militare. Union of Concerned Scientists a pus la îndoială afirmațiile conform cărora armele oferă performanțe mai bune decât rachetele balistice existente și a avertizat asupra unei curse globale de înarmare destabilizatoare.

DISPERAREA poate determina China și Rusia să declanșeze un RĂZBOI

Urmărirea acestor arme de către rivalii strategici evocă, într-un fel, tensiunile din timpul Războiului Rece, când existau temeri că un conflict între SUA și Uniunea Sovietică ar putea duce la anihilarea globală prin intermediul rachetelor nucleare. A fost, de asemenea, o epocă profitabilă pentru contractorii din domeniul apărării.

Dar în ce măsură armele hipersonice vor modifica echilibrul global al puterii rămâne o chestiune de discutat. Unii observatori consideră că există riscul ca viteza mare a armelor și traiectoria imprevizibilă a zborului să ducă la erori de calcul care ar putea duce la escaladarea conflictelor, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului, care este nepartizan. Alții susțin că armele hipersonice nu schimbă prea mult dinamica dintre SUA, Rusia și China, deoarece aceste țări dispun deja de suficiente rachete nucleare pentru a copleși apărarea unui inamic, a precizat grupul.

Mai bune decât cele balistice

Zborul la viteze care depășesc 6.100 de kilometri pe oră nu este o noutate - rachetele balistice depășesc acest nivel atunci când reintră în atmosfera Pământului din spațiu. Dar aceste arme de ultimă generație sunt proiectate să fie foarte manevrabile la aceste viteze în atmosfera terestră, ceea ce le ajută să se sustragă mai bine apărărilor tradiționale decât rachetele balistice care se deplasează de-a lungul unui arc previzibil.

Statele Unite studiază armele hipersonice de zeci de ani, dar cheltuielile au crescut în ultimii ani, odată cu creșterea interesului pentru această tehnologie. Subiectul a intrat în centrul atenției atunci când generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat într-un interviu acordat în octombrie la Bloomberg TV că un test hipersonic recent efectuat de China a fost aproape de un "moment Sputnik" pentru SUA. 

Oficialii militari americani au confirmat că națiunea asiatică a testat recent o armă hipersonică care a călătorit în jurul lumii și a lovit o țintă în China. 

Cât de periculoase și versatile sunt avioanele Su-57

Președintele Vladimir Putin s-a lăudat cu capacitățile hipersonice ale Rusiei, după ce le-a prezentat în 2018, deși SUA au fost mai vocale în ceea ce privește îngrijorările legate de programul Chinei.

Până când tehnologia va progresa, nu este clar cât de mare va fi exact avantajul pentru principalii contractori de apărare din SUA. Dincolo de planurile pe termen scurt de a livra arme hipersonice prin intermediul câtorva programe de dezvoltare, oficialii Pentagonului au luat puține decizii cu privire la câte și ce tip de arme intenționează să urmărească pe termen mai lung. 

"Încă așteptăm ca Departamentul Apărării să definească unde se încadrează acest lucru în portofoliul lor", a declarat Wesley Kremer, președinte al Raytheon Missiles & Defense. 

Repede, repede și mai repede

Lockheed Martin este contractorul principal pentru o rachetă hipersonică de tip boost-glide pentru armata și marina americană, care, de asemenea, împart planurile de testare a zborurilor pentru a contribui la accelerarea dezvoltării.

Eric Scherff de la Lockheed, vicepreședinte al diviziei de sisteme spațiale care supervizează programul, a declarat că firma plănuiește un zbor de test inițial în prima jumătate a anului 2022, iar primele sale rachete hipersonice sunt pe cale să fie livrate armatei până la sfârșitul anului fiscal 2023. Gigantul din domeniul apărării cu sediul în Bethesda, Maryland, lucrează la șase programe hipersonice pentru SUA, care ar putea intra în producție între 2023 și 2026, a declarat directorul general Jim Taiclet în octombrie în fața analiștilor. 

Misterioasa armă hipersonică a Chinei poate sta pe orbită. Provocare majoră pentru apărarea SUA

Încasările anuale legate de armele hipersonice ar trebui să crească la 3 miliarde de dolari până în 2026, de la 1,5 miliarde de dolari în prezent, presupunând că programele cheie ajung în producție, a declarat directorul financiar interimar John Mollard în cadrul aceleiași teleconferințe.

Northrop Grumman furnizează motoarele de rachetă, în timp ce filiala Dynetics a Leidos Holdings Inc. produce corpul. Dynetics are un contract de 342 de milioane de dolari pentru a produce 14 planoare, ceea ce ar putea duce la un contract pentru producerea a 124 de planoare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari în venituri, potrivit companiei. 

Tehnologie în curs de maturizare

Raytheon și Northrop Grumman au testat cu succes în septembrie o armă concept, parte a unui contract de 200 de milioane de dolari. Testul "a demonstrat în mare măsură cât de mult și cât de repede am reușit să maturizăm această tehnologie", a declarat Kremer de la Raytheon.

Arma hipersonică lansată din avion folosește o rachetă de propulsie pentru a accelera dincolo de bariera sunetului înainte ca un motor supersonic cu reacție - sau scramjet - să intre în funcțiune pentru a propulsa arma peste Mach 5. Acest tip de rachetă ar putea fi achiziționat în cantități mai mari decât sistemele boost-glide și la un cost unitar mai mic, a declarat Kremer. 

Racheta hipersonică Zirkon, testată din nou în Marea Albă VIDEO

Efortul de dezvoltare rapidă al Pentagonului a cunoscut și unele poticneli. Arma hipersonică lansată din aer a companiei Lockheed, aflată în curs de dezvoltare pentru Forțele Aeriene, a eșuat la trei teste din aprilie, cel mai recent la 15 decembrie. 

Oricât de high-tech ar părea această nouă generație de hardware, ea ar putea fi doar un preludiu la ceea ce operațiunile secrete de cercetare și dezvoltare ale contractorilor sugerează că ar putea urmări în continuare: un salt la viteza luminii.

"Tehnologia hipersonică este evoluția naturală pe calea spre ceea ce vom ajunge în cele din urmă, adică spre arme cu viteza luminii", a declarat Kremer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326353.60RON
1 ETH = 16435.20RON
1 LTC = 433.71RON
1 XRP = 2.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel