Piața energiei. ANRE și Ministerul Energiei au trimis la Guvern informările cerute

Delia Gheață |
Data publicării:
Primul oraș din România care ia măsuri drastice pentru a diminua consumul de energie electrică
Primul oraș din România care ia măsuri drastice pentru a diminua consumul de energie electrică

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au transmis, luni, informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Urmează ca, în perioada următoare, să fie înaintate propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale, potrivit unei informări a Guvernului.

"În conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situaţia pieţei de energie, iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz. În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energie, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale", se arată în informare. 

Data limită - 1 septembrie 

Comunicatul Guvernului vine după ce președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) a declarat, luni dimineață, că ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină, până la data de 1 septembrie, cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum şi perioada următoare. El a anunţat că va solicita adoptarea acestui act normativ în coaliţia de guvernare.

"În primul rând, cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere, al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie", a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

În opinia liderului PSD, există o supraimpozitare la producători, însă "cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu".

"Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare. Şi chiar mi-aş dori ca primul ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine subteran face jocurile în România pentru energie. Eu ştiu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei actului legislativ, vin cu ordonanţa de urgenţă. În opinia mea, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioada următoare, unde energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu perspectivă până în anul 2025", a afirmat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, cel puţin pe zona casnică trebuie venită cu o reglementare a preţului la energie.

"Ce am stabilit cu primul ministru foarte clar este că preţul de 0,68, 0,80 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice, ceea ce este foarte clar. Se poate veni cu o compensare dacă preţul este mai mare. Din câte ştiu eu, preţul de producţie nu depăşeşte 0,68 şi 0,8. Important este să avem banii pentru a face această plafonare şi nu a intra într-un deficit. Sunt două abordări. (...) Este o abordate pe energia care este deja vândută în momentul acesta (...) Va fi o abordare pe această perioadă şi o abordare pentru perioada viitoare, unde până acum avem în jur de 23% din energie deja vândută pe anul viitor", a explicat liderul PSD.

El a adăugat că va trebui să existe o discuţie aplicată în coaliţie, după ce vor exista variantele de acte normative.

"Guvernul României, statul român, în acest moment, trebuie să găsească soluţii care să menţină acest preţ de 0,68 şi 0,8 şi va găsi aceste soluţii. Haideţi să vedem variantele care vin din Ministerul Energiei şi pe urmă sunt ferm convins că cineva de la Guvern şi copreşedinţii coaliţiei vom veni şi vom comunica", a arătat preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a subliniat, în context, că nu a dorit să vină cu un joc politic.

"Nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie fac anumite şedinţe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovaţii trebuie să fie cei de la ANRE şi să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu şi Rafila, nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet. Totuşi politica înseamnă mai mult decât un sport uşor, dar adevărul este unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei, politica în sănătate o face Ministerul Sănătăţii, de aceea avem ministere. Legislaţia secundară, după ce am dat ordonanţă eu, Minister al Energiei, promovez actul normativ în Guvern, pe urmă în aplicare o pun cei de la ANRE. Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă. (...) Eu v-am spus ce aud pe surse şi nu mă deranjează", a explicat el.

În opinia liderului PSD, "marea marea guvernare de dreapta, cu primii miniştrii, a făcut o tâmpenie care ne-a adus în această situaţie".

"Marea liberalizare în energie de fapt a creat şmecheri din nou în energie şi speculaţie pe piaţă. Mai mult, în doi ani de zile au făcut datorii la bugetul de stat de 200 de miliarde de lei. Este inacceptabil. (...) În acest moment, în această coaliţie am văzut că am depăşit peste 3% banii întorşi în economie, fără să facem împrumuturi, dimpotrivă, încercând să achităm împrumuturile făcute şi să plătim dobânzile făcute de către marea guvernare de dreapta condusă de domnii Cîţu şi Orban, altfel mari specialişti la televizor şi pe Facebook şi pe Instagram. N-ar vrea ei întâi să ne lămurească cum au făcut cu energia, cum au făcut cu împrumuturile şi pe urmă să-şi dea cu părerea?", a susţinut Ciolacu. 

Citește și Preţul energiei pe bursă în iulie, de patru ori mai mare faţă de anul trecut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9695
Diferența -0.0035
Zi precendentă 4.973
USD
Azi 4.6078
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6085
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 322212.72RON
1 ETH = 16245.58RON
1 LTC = 481.19RON
1 XRP = 2.90RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17014.87 0.51%
BET-BK 3110.42 0.20%
BET-FI 60179.39 -0.86%
BET-NG 1225.07 0.66%
BET-TR 35303.81 0.51%
BET-TRN 34490.09 0.51%
BET-XT 1450.78 0.38%
BET-XT-TR 2976.41 0.38%
BET-XT-TRN 2912.70 0.38%
BETAeRO 1081.26 -0.32%
BETPlus 2509.56 0.47%
RTL 37383.24 0.50%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel