Loviturile date oligarhilor îl înfurie pe Putin. De ce Occidentul nu a luat măsuri ani de zile

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Vladimir Putin și Oleg Deripaska / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin și Oleg Deripaska / Foto: kremlin.ru

În ciuda avertismentelor numeroase Occidentul nu a luat până acum măsuri împotriva lui Putin

Acțiunile Rusiei în afara Ucrainei au declanșat de mult timp semnale de alarmă, dar puțini fost cei care le-au băgat în seamă. În 2006, fostul ofițer KGB Alexander Litvinenko, un critic înverșunat al lui Putin, a murit după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra. În 2018, fostul ofițer de informații militare rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Novichok în orașul englez Salisbury; ei au supraviețuit, dar o femeie britanică (polițistă n. r.) care a fost expusă a murit. Occidentul asusține că în spatele otrăvirii s-au aflat agenți care acționau în numele Kremlinului, lucru pe care Rusia l-a negat vehement.

Bill Browder, care a fost cândva cel mai mare investitor străin din Rusia, a avertizat de ani de zile cu privire la Putin. În 2009, avocatul său rus, Serghei Magnitski, a murit după ce a fost privat de îngrijiri medicale într-o închisoare din Moscova; el descoperise fraude fiscale legate de oficiali ruși.

”Cel mai bun mod de a-l pedepsi pe Putin este de a-i viza pe oligarhii ruși care îi dețin banii, așa cum fac acum SUA, UE și alți aliați, spune Browder, căruia i s-a interzis accesul în Rusia în 2005 și a fost etichetat drept amenințare la adresa securității naționale.

Sancțiuni mai dure ar fi putut fi puse în aplicare cu mult timp în urmă, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Banii oligarhilor ruși sunt adânc înfipți în economiile occidentale, în locuințe exclusiviste din Londra, New York, în sudul Franței sau Elveția, averi care au fost construite cu binecuvântarea Kremlinului. Acum, sancționarea oligarhilor l-a scos pe Putin din minți și a catalogat Occidentul drept un "imperiu al minciunii" și a ridicat nivelul de alertă nucleară al Rusiei. "Am găsit călcâiul lui Ahile", spune Browder. "Noi i-am sancționat pe oligarhi, el amenință cu războiul nuclear".

Londongrad, capitala oligarhilor

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că întocmește o "listă suplimentară cu oligarhi" pe care să-i sancționeze, dar le-a spus membrilor Parlamentului că avocații care lucrează pentru miliardarii ruși au trimis scrisori prin care îi avertizează că vor contesta măsurile. Londongrad, porecla dată capitalei britanice pentru că a fost un magnet pentru bogații ruși încă din anii 1990, ar putea continua fără sancțiuni mai ample din partea Regatului Unit.

Citește și: Putin a fost avertizat de dezastrul economic care va urma. Dar NU I-A PĂSAT

Până în prezent, Marea Britanie nu a mers atât de departe ca UE, care a sancționat oligarhii cei mai bogați cu active în afara Rusiei. Printre aceștia se numără magnatul din industria metalurgiei Alisher Usmanov, miliardarii bancari Mihail Fridman și Petr Aven cât și magnatul oțelului Alexei Mordashov.

Într-o declarație pentru Bloomberg News, Fridman și Aven au cerut Rusiei să pună capăt imediat războiului, dar nu l-au criticat direct pe Putin. Miliardarul Oleg Deripaska, fondatorul gigantului din aluminiu United Co. Rusal International PJSC, care se află sub sancțiuni americane din 2018, a făcut apel la discuții de pace pe Telegram, fără a-l menționa pe Putin.

Occidentul s-a trezit

Pe 2 martie, Roman Abramovici a declarat că vinde clubul de fotbal Chelsea, pe care îl deține de aproape două decenii. Se așteaptă ca Chelsea să fie vândut pentru suma de 3 miliarde de lire sterline (4 miliarde de dolari), iar el a spus că va înființa o fundație caritabilă cu veniturile nete obținute din vânzare în beneficiul victimelor războiului. De asemenea, el își vinde proprietățile din Londra, potrivit parlamentarului britanic Chris Bryant. Abramovici, care nu a fost sancționat, încearcă să intermedieze discuții de pace între Moscova și Kiev, după ce a fost contactat de oficiali ucraineni, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Strategia Occidentului va fi de a izola și mai mult Rusia prin extinderea sancțiunilor. Monaco, care a fost mult timp un paradis pentru banii rușilor, a anunțat că îngheață activele rusești și că respectă sancțiunile UE. Elveția a renunțat la neutralitatea sa istorică pentru a face același lucru. Europa și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești și discută excluderea a șapte bănci rusești, inclusiv VTB - al doilea mare creditor al țării - din SWIFT, sistemul de mesagerie care stă la baza finanțelor mondiale. BP, Exxon, Shell și alte companii energetice occidentale renunță la investițiile de zeci de ani în Rusia. Producătorii de automobile și camioane, precum Daimler Truck Holding AG și Volvo Car AB, își reduc, de asemenea, legăturile. Lista companiilor care părăsesc Rusia devine din ce în ce mai lungă pe zi ce trece, o răsturnare a 30 de ani de investiții.

Rusia scoasă parțial din SWIFT

Într-una dintre cele mai importante acțiuni, UE și SUA au interzis tranzacțiile cu banca centrală a Rusiei, împiedicând capacitatea acesteia de a utiliza rezervele de 643 de miliarde de dolari pentru a-și apăra moneda. Rubla este în cădere liberă, fiind instituite controale de capital care limitează cantitatea de valută străină care poate fi exportată. Am fost reporter la Moscova și am acoperit banca centrală ultima dată când rubla a suferit o cădere atât de dramatică, în 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale. Unii analiști cred că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou. Joi, ratingul de credit al Rusiei a fost redus la "junk" de către Moody's Investors Service și Fitch Ratings.

Teama este că Putin, după ce s-a pus singur la colț, ar putea recurge la acțiuni militare mai drastice. "Putin nu se descurcă bine cu umilința", spune Browder. "Răspunsul său este un bombardament care să pârjolească pământul, cu victime civile masive, ca o modalitate de a arăta tuturor că nu este un tip cu care să te pui."

Cu rachete care au căzut în Piața Libertății din Harkov și care au lovit turnul de televiziune din Kiev, acest răspuns pare să fie în curs de desfășurare. La 1 martie, Zelenskiy a făcut o pledoarie emoționantă în Parlamentul European pentru ca Ucraina să fie admisă în UE și a fost ovaționat în picioare. "Dovediți că sunteți alături de noi", a spus el. "Dovediți că nu ne veți lăsa să plecăm".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6373
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6386
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.6373 RON
GBP flag1 GBP = 5.8018 RON
CHF flag1 CHF = 5.0832 RON
AUD flag1 AUD = 3.0320 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3966 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4220 RON
SEK flag1 SEK = 0.4261 RON
XAU flag1 XAU = 350.3208 RON
Monede Crypto
1 BTC = 294497.02RON
1 ETH = 14465.92RON
1 LTC = 403.12RON
1 XRP = 2.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16992.22 0.12%
BET-BK 3128.86 0.27%
BET-FI 60314.98 0.44%
BET-NG 1214.58 -0.02%
BET-TR 35256.78 0.12%
BET-TRN 34444.16 0.12%
BET-XT 1447.96 0.16%
BET-XT-TR 2970.58 0.16%
BET-XT-TRN 2906.97 0.16%
BETAeRO 1064.78 0.47%
BETPlus 2509.88 0.12%
RTL 37298.92 0.08%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel