Urmărește dezbaterea live

Musk, susținut de un investitor cu legături strânse cu Kremlinul

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Alexander Tamas
Alexander Tamas

Oferta lui Elon Musk pentru Twitter Inc., a atras o mulțime de susținători de renume și de persoane importante din Silicon Valley dar și din alte părți ale lumii. 

O excepție de la regula Silicon Valley este o firmă de investiții cu sediul în Dubai, ale cărei active au crescut la peste 5 miliarde de dolari sub conducerea fondatorului său secret, Alexander Tamas, conform documentelor de reglementare și a persoanelor familiarizate cu această chestiune. Vy Capital - al cărei web site principal constă într-o singură pagină, fără adresă și fără detalii de contact - s-a angajat să aloce 700 de milioane de dolari pentru a finanța oferta lui Musk pentru rețeaua de socializare, devenind astfel al treilea cel mai mare investitor de capital extern în tranzacția care a atras bani de la miliardarul Larry Ellison și Sequoia Capital, arată documentele oficiale. 

Capacitatea Vy de a contribui la finanțarea uneia dintre cele mai mari achiziții din istorie - dacă aceasta va continua în ciuda unei dispute legate de conturile false - este demnă de remarcat pentru o firmă cu puține înregistrări publice care să arate sursele sale de finanțare sau natura investițiilor sale. Vy, al cărui angajament de capital în tranzacția de 44 de miliarde de dolari le-a depășit pe cele ale Brookfield Asset Management și Qatar, a susținut, de asemenea, companii precum Boring Co. a lui Musk și exchange-ul de criptografii ErisX, potrivit datelor PitchBook. 

Vy Capital este o firmă de risc fondată și condusă de Alexander Tamas, care a fost unul dintre principalii negociatori la DST Group, firma rusă de risc a lui Yuri Milner (cu "legături strânse cu Kremlinul"). Milner a fost director general și președinte al Mail.Ru și a devenit un nume cunoscut odată ce DST a început să scrie cecuri mari pentru startup-uri din SUA, în special cel de 200 de milioane de dolari pentru Facebook în 2009.

Tamas are o destul de lungă istorie a legăturilor cu investitori de renume. Înainte de a înființa Vy, a lucrat îndeaproape cu miliardarul ruso-israelian Yuri Milner, iar acum pare să cultive legăturile cu Musk. De asemenea, a investit bani în compania SpaceX a șefului Tesla Inc. și în Neuralink Corp. Potrivit LinkedIn, unul dintre analiștii lui Vy este în prezent Benjamin Birchall, fiul lui Jared Birchall, un consilier cheie al lui Musk. 

Un document din 2020 al companiei Vy Global Growth se spune că aceasta are active în administrare de peste 2 miliarde de dolari. Aceste active au ajuns la un nivel mai mult decât dublu de atunci și constau într-un număr limitat de fonduri cu aproximativ 1 miliard de dolari în bani de investit, potrivit unor persoane familiare cu operațiunile firmei. Printre susținători se numără mari fonduri de investiții americane, au spus persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece detaliile sunt private.

Elon Musk a găsit scuza să nu mai cumpere Twitter. Cât l-ar costa ”divorțul”

Contul de Twitter al lui  Tamas există din martie 2009. Fotografia  este aceeași ca și cea a profilului său de pe LinkedIn. Contul a apreciat un tweet din 21 aprilie al lui Musk în care cerea platformei de socializare să autentifice "toți oamenii reali" ca parte a disputei privind roboții. 

În timp ce Tamas pare a fi un personaj obscur, conexiunile sale nu sunt. 

După ce a lucrat la tranzacții din domeniul tehnologiei pentru Goldman Sachs Group Inc. în Londra, Alexander Tamas, care este cetățean german, s-a alăturat firmei de investiții DST Global a lui Milner în calitate de partener în 2008, unde a condus pariuri profitabile pe companii precum Airbnb Inc., Facebook înainte ca aceasta să devină Meta Platforms Inc., precum și o investiție timpurie în Twitter. 

Înainte de Goldman, Tamas a fost membru fondator al Arma Partners, care oferă consultanță în domeniul finanțării corporative companiilor și investitorilor din sectorul tehnologic. 

Creier de computer

Tamas și fostul său coleg de la Goldman Mateusz Szeszkowski au înființat compania Vy în 2013 cu viziunea de a "investi în unele dintre cele mai importante companii din lume și de a le deține timp de decenii", potrivit unui document de reglementare. 

Biden, răspuns savuros la văicărelile lui Musk

În prezent, el conduce fondul împreună cu John Hering, fondator al companiei de cloud-software Lookout Inc. dar care nu menționează Vy pe profilul său de LinkedIn. Tamas și Hering dețin cele mai mari participații individuale în Vy Global Growth, potrivit unui document oficial. Unul dintre ceilalți investitori este Javier Olivan, care va deveni director de operațiuni al Meta în această toamnă.

Activele publice ale companiei au inclus dețineri în platforma canadiană de comerț electronic Shopify Inc., în compania de monitorizare a audienței ComScore Inc., în compania de împrumuturi online LendingClub Corp. și în producătorul de jocuri Activision Blizzard Inc., potrivit documentelor de reglementare. Se pare că participațiile au fost lichidate până în 2018. Firma a susținut, de asemenea, companii tehnologice private precum Blockchain.com și Reddit Inc. 

Expertiza și perspicacitatea sa în materie de investiții i-au determinat pe capitaliștii de risc Ben Horowitz și Marc Andreessen să îl numească "supercomputerul uman al lui Milner". Conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, l-a numit pe Tamas într-un consiliu consultativ axat pe economia digitală.

Avocat al libertății de exprimare

În prezent, Tamas se află în Europa, iar când se află în Dubai, el conduce parțial Vy dintr-o vilă somptuoasă din cartierul Al Barari, o suburbie izolată cu case de lux. Firma are, de asemenea, un birou în zona Golfului San Francisco.

În afară de activitățile sale de investiții, Tamas a fondat compania de științe a datelor Synaptic și a sprijinit cercetarea în domeniul inteligenței artificiale la Institutul Future of Humanity al Universității din Oxford. De asemenea, pare să împărtășească interesul lui Musk pentru promovarea libertății de exprimare. 

"Ceea ce cred că este greșit este ideea că platformele noastre de social media ar trebui să guverneze ceea ce putem și ce nu putem vedea", a declarat Tamas într-un interviu acordat în 2019 Institutului Berggruen, adăugând că a permite companiilor private să determine ce este libertatea de exprimare acceptabilă "ar fi de fapt periculos".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 320909.03RON
1 ETH = 16244.09RON
1 LTC = 446.19RON
1 XRP = 2.82RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16974.94 0.27%
BET-BK 3106.79 0.08%
BET-FI 60523.55 -0.29%
BET-NG 1224.10 0.58%
BET-TR 35220.97 0.27%
BET-TRN 34409.16 0.27%
BET-XT 1448.00 0.18%
BET-XT-TR 2970.70 0.18%
BET-XT-TRN 2907.12 0.19%
BETAeRO 1083.14 -0.14%
BETPlus 2504.04 0.25%
RTL 37300.09 0.27%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel