Urmărește dezbaterea live

Mișcare radicală în fotbal. Miza? Foarte MULȚI BANI

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Cluburile cele mai bogate vor înființarea Super Ligii
Cluburile cele mai bogate vor înființarea Super Ligii

JPMorgan Chase & Co. stârnește cea mai mare tulburare în fotbalului european din anii 1950, într-un pariu de 4 miliarde de euro care a atras deja critici grele din partea fanilor, a ligilor interne și a politicienilor.

Banca de investiții din SUA a fost de acord să subscrie o investiție inițială de 3,5 miliarde de euro pentru a ajuta un grup din care fac parte cele mai bogate cluburi de fotbal din lume să înființeze o Super League de top, o cifră care va totaliza 4 miliarde de euro după plăți și cheltuieli suplimentare, conform unei surse apropiate de chestiune. Investiția, finanțată în prezent de JPMorgan, poate fi oferită investitorilor la o dată ulterioară, a adăugat persoana, cerând să nu fie identificat, deoarece discuțiile sunt încă private.

Șase echipe din Anglia, trei din Italia și trei din Spania s-au înscris până acum în această nouă ligă, într-o provocare directă către prestigioasa UEFA Champions League. Alături de 15 echipe permanente, alte cinci s-ar califica pentru a participa la noua competiție în fiecare an.

Cluburile s-au angajat să rămână parte din Superliga pentru un anumit număr de ani, potrivit surselor citate de Bloomberg. Acordul obligatoriu a fost un factor cheie în spatele investiției JPMorgn. Finanțarea de la JPMorgan a fost stabilită la o rată a dobânzii cuprinsă între 2% și 3% și stabilită pe o perioadă de 23 de ani, a explicat o altă sursă pentru Bloomberg.

JPMorgan a refuzat să comenteze în timp ce Superliga Europeană nu a răspuns înaintea publicării acestui material.

Un miliardar de numai 22 de ani a cumpărat un celebru club britanic de fotbal

Perspectiva cele mai profunde schimbări a fotbalului european de când a fost creat precursorul Ligii Campionilor în 1955 au dus la un salt al acțiunilor echipelor de top Juventus Football Club și Manchester United.

Miscarea ar elibera cluburile de jocuri împotriva echipelor mai mici care aduc venituri mai mici și ar acorda unora dintre aceștia calitatea de membru permanent, încălcând un principiu al fotbalului internațional - că oricine se poate califica sau nu se califică - pentru cele mai prestigioase competiții.

Abordarea este una caracteristică pentru sporturile din SUA, unde participarea la cele mai profitabile competiții de baschet, baseball și fotbal american este garantată pentru cluburile care sunt deja membre. Veniturile anuale din Liga Campionilor sunt de aproximativ 3 miliarde de euro, o cincime din veniturile Ligii Naționale de Fotbal din SUA.

Reacție rapidă
Cluburile de top au declarat că vor împărți o parte din venitul lor din noua competiție cu echipe mai sărace. Acest lucru nu a reușit să ”placheze” ligile naționale din Anglia, Spania și Italia, precum și organele de conducere a fotbalului UEFA și FIFA, care au reacționat toate la unison, amenințându-i pe rebeli cu acțiuni legale și expulzarea din ligile interne.

UEFA a spus că ar putea interzice jucătorii echipei Super League din echipele naționale care participă la competițiile precum Euro și Cupa Mondială.
Legăturile JPMorgan cu oferte de referință în acest sport se întind pe mai mult de 20 de ani. În 2003, a consiliat familia americană Glazer cu privire la achiziționarea Manchester United FC. A continuat să lucreze la oferta publică inițială a clubului aproape un deceniu mai târziu. Manchester United s-a înscris ca membru fondator al Super League, iar vicepreședintele acesteia, Ed Woodward, este fost bancher JPMorgan.

În ultimii ani, banca l-a consiliat pe Rocco Commisso, proprietarul italo-american al Mediacom LLC, cu privire la achiziționarea echipei ACF Fiorentina din Serie A și a miliardarului american Dan Friedkin cu privire la preluarea AS Roma. De asemenea, a ajutat FC Internazionale Milano și Roma să vândă obligațiuni susținute de veniturile viitoare ale mass-media, iar Real Madrid din Spania să strângă fonduri pentru renovarea celebrului său stadion Santiago Bernabeu.

”Nu mă mir că o bancă precum JPMorgan își pregătește activitatea sportivă europeană”, a declarat Nikhil Bahel din grupul de investiții sportive Elysian Park Ventures. Bahel a spus că impactul pandemiei Covid-19 a lăsat multe echipe și ligi expuse financiar. „Există o conștientizare aici, în Europa, că actualul model de finanțare pentru aceste organisme trebuie revizuit.”

Rolul băncii de investiții din SUA este vital, deoarece oferă Super League capacitatea financiară de a pune miliarde de euro în drepturi de difuzare garantate, astfel încât cluburile să poată încerca să câștige venituri mai mari prin noua ligă.

Amenințare puternică
Ideea că echipele de top au nevoie de performanțele lor în competiția națională pentru a-și afirma statutul și puterea a ajuns să pară irelevantă pe măsură ce decalajul bogăției față de adversarii interni s-a extins treptat. 
Această situație este în parte rezultatul acțiunilor autorităților fotbalistice. În ultimii ani, organul de conducere european UEFA a schimbat regulile Ligii Campionilor pentru a favoriza echipele din cele cinci mari ligi. Iar Premier League engleză a schimbat distribuția drepturilor de difuzare în străinătate, oferind, de asemenea, marilor echipe un avantaj.

Chiar dacă planul Super League este zădărnicit de adversari, acesta reprezintă o amenințare puternică care ar putea ajuta cluburile să câștige mai multe concesii din partea UEFA.

Dacă va planurile legate de Super League merg mai departe, nu va însemna doar influența în scădere a ligilor naționale. Ar arăta, de asemenea, modul în care companiile media tradiționale, cum ar fi Sky și BT Group ale Comcast Corp. - încă marii patroni ai industriei - că au o putere diminuată de a dicta. Super-cluburile și-au anunțat planul luni, înainte de a purta chiar discuții cu radiodifuzorii naționali.

BT a spus că această mișcare ar putea afecta sănătatea pe termen lung a fotbalului din Marea Britanie. Compania se numără printre cele cu cele mai multe de pierdut pe termen scurt, deoarece deține drepturile actuale la transmisiile Ligii Campionilor din Marea Britanie.

Cluburile separatiste s-ar putea să fi fost încurajate de posibilitatea utilizării tehnologiei de streaming pentru a ocoli parțial radiodifuzorii stabiliți și a transmite meciurile direct către baza de fani mai nouă, mai tânără și ”mai asiatică”, apărută în ultimii ani.

Documentele propunerii, văzute de Bloomberg arătau că Super League intenționează să permită afișarea a patru jocuri de sezon regulat în direct pe aplicațiile clubului și pe platformele digitale. Aceasta ar putea fi o sursă majoră de creștere a veniturilor pentru echipele care sunt susținute de milioane de fani din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 321388.26RON
1 ETH = 16255.24RON
1 LTC = 443.94RON
1 XRP = 2.83RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16970.71 0.25%
BET-BK 3105.07 0.03%
BET-FI 60711.24 0.02%
BET-NG 1223.67 0.54%
BET-TR 35212.19 0.25%
BET-TRN 34400.58 0.25%
BET-XT 1448.15 0.20%
BET-XT-TR 2971.01 0.20%
BET-XT-TRN 2907.42 0.20%
BETAeRO 1084.67 0.00%
BETPlus 2503.38 0.22%
RTL 37293.32 0.26%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel