Adrian Câciu: Lumea se schimbă în jurul nostru. Să sperăm că în bine

Adrian Câciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Adrian Câciu este de părere că, în caz de eșec, va urma un val de crize
EXCLUSIV
Adrian Câciu este de părere că, în caz de eșec, va urma un val de crize

În timp ce dezbaterile ultimelor două luni din România s-au axat pe formarea coaliției de guvernare, gestionarea campaniei de vaccinare, elaborarea bugetului pentru anul 2021, dar și pe tragediile provocate de un sistem profund nereformat și bugetofag care revoltă o întreagă populație, lumea din jurul nostru se schimbă, evoluează, colaborează, își întărește relațiile și mai ales construiește viitorul.

Nu trebuie să ne mire că ceea ce se construiește acum, pe plan economic global, va avea incidență și asupra noastră pe cale de efect și nu prin participare la construcție, acest tip de abordare este deficiența noastră structurală din ultimii 30 de ani, în care ne-am obisnuit să lucrăm pe cale de consecință, pasiv și nu pro-activ, ascultând sau acționând după cum ne indică unele puteri influente.
 
Ca efect al acestei conduite pierdem mereu “trenul”, suntem mereu cu un pas în spatele celor care profită de avantajele competitive ale relațiilor economice internaționale, suntem mereu în spatele celor care participă pro-activ în economia globală.
 
Dincolo de companiile globale sunt state, mulți spun că statele nu au implicare în economia globală, eu susțin că au, pentru că statele puternice adoptă strategii de susținere a companiilor în relațiile economice sectoriale pe care le dezvoltă, în lanțurile internaționale de aprovizionare și de producție, dar și în piețele de valorificare profitabile.

Lumea se schimbă pentru că este necesar. 

Capitalismul moare dacă lumea nu se schimbă.
 
Pentru că abordarea alergării după profit și randamente a ultimelor decenii nu a făcut decât să creeze decalaje majore de dezvoltare dar și suprasaturări inegale a cererii agregate la nivel mondial. 

Clivajele politice, dar și competiția economică, loială sau nu, dintre principalii combatanți la nivel de economie mondială, SUA, UE și CHINA au creat un adevărat război rece în care nimeni nu mai avea tratat bilateral cu nimeni, nici UE cu SUA sau CHINA, nici SUA cu UE, nici China cu UE.
 
Pandemia de coronavirus a demonstrat inutilitatea acestei lupte pentru supremație. 

Deși puterile economice depindeau una de alta, fie și indirect, toată atenția era concentrată pe supremația piețelor, sectorial împărțită. 

Un război rece în care fiecare se declara mai bun, dar nimeni nu putea exista fără ceilalți. 

Iar când lumea a fost închisă, adevărul dependenței și interconectării dintre puteri a început să fie dezvăluit. Greșelile trecutului au fost dezvăluite inclusiv celor care refuzau să le vadă.

Uniunea Europeană, care a acceptat Brexit-ul cu ușurință ca, de altfel, și Marea Britanie, a pierdut cam 17% din PIB doar prin această pierdere ieșind din lupta pentru supremație economică și concurând cu China pentru locul 2 în materie de valoare a PIB.

Citește și Cu cât vrea Raluca Turcan să îndexeze PENSIILE. Acesta este PROCENTUL

Anul 2020 avea să dea o cruntă lovitură economiei Uniunii Europene care a ajuns pe locul trei mondial fiind întrecută de China care a avut o creștere economică de 2,3%. Iar aceste întâmplări/realități s-au petrecut sau au fost accentuate de lipsa tratatelor, într-o lume în care America Trumpistă a reușit un real “economic disruption” care nu crea perspective. 

De asemenea, dincolo de afirmațiile triumfaliste ale administrației americane nici discuțiile pe seama tratatului bilateral de comerț cu UE nu au avansat, nici discuțiile unui tratat comercial cu Marea Britanie nu s-au concretizat.

În acest context a devenit evident că motorul economic al UE, Germania, care deținea și președinția Consiliului Uniunii Europene, trebuie să aibă o poziție mult mai pragmatică decât cea de până atunci pentru că situația economică globală o impunea.

De aceea am avut o accelerare a încheierii tratativelor pe Acordul Cuprinzător privind Investițiile UE- China și respectiv semnarea acestui acord în luna decembrie a anului 2020. 

Un acord care s-a negociat timp de șapte ani, timp în care multe din investițiile potențiale reciproce au avut de suferit. Presa din România nu a relatat foarte puternic acest eveniment și este păcat pentru că poate reprezenta un moment de cotitură nu numai în istoria relațiilor UE-China, dar reașează UE într-o poziție strategică puternică în viitoarele negocieri cu SUA pe tema tratatului bilateral de comerț UE-SUA.
 
De asemenea avantajele potențiale pe termen mediu sunt mult mai însemnate având în vedere estimările potrivit cărora China va prelua supremația economică globală din perspectiva PIB-ului realizat, în orizontul anilor 2026-2027.
 
Cu alte cuvinte, UE se așează în competiția global alături de învingători și perspective pentru a-și maximiza interesele economice, ceea ce mi se pare o atitudine matură și pragmatică.

Prin Acordul Cuprinzător privind Investițiile, China s-a angajat să permită un nivel mai mare de acces pe piața pentru investitorii din Uniunea Europeană.

China și-a asumat de asemenea, angajamente pentru a asigura un tratament echitabil companiilor din UE, astfel încât acestea să poată funcționa în condiții favorabile de concurență în China, inclusiv în ceea ce privește piețele sectoriale dominate de întreprinderile de stat, cu o transparentizare a subvențiilor acordate de statul chinez și cu norme clare împotriva transferului forțat de tehnologii. 

Pentru prima dată, China a fost de asemenea de acord cu dispoziții ambițioase privind dezvoltarea durabilă, inclusiv angajamente privind munca forțată și ratificarea convențiilor fundamentale relevante ale Organizației Mondiale a Muncii.

Acordul va crea un echilibru mai bun în relația comercială UE-China. În mod tradițional, UE a fost mult mai deschisă decât China către investițiile străine în general. China s-a angajat acum să se deschidă către UE în mai multe sectoare cheie.

Soluție pe termen lung
 
Este un pas important. Pentru că și China a înțeles că goana individuală după profit prin protecționism nu este o soluție pe termen lung.

Această înțelegere va oferi companiilor europene un impuls major pe una dintre cele mai mari și mai dinamice piețe din lume, ajutându-le să funcționeze și să concureze în China.

În ceea ce privește accesul pe piață pentru companiile europene, China și-a asumat angajamente semnificative în domeniul producției, cel mai important sector pentru investițiile UE în China. Producția reprezintă mai mult de jumătate din investițiile totale ale UE - inclusiv 28% pentru sectorul auto și 22% pentru materialele de bază. Aceasta include, printre altele, producția de mașini electrice, produse chimice, echipamente de telecomunicații și echipamente de sănătate.

China și-a asumat, de asemenea, angajamente pentru investițiile europene în diverse sectoare de servicii, precum serviciile cloud, serviciile financiare, asistența medicală privată, serviciile de mediu, transportul maritim internațional și serviciile legate de transportul aerian. În sectoarele acoperite, afacerile europene vor dobândi certitudine și predictibilitate pentru operațiunile lor, întrucât China nu va mai putea interzice accesul sau nu va introduce noi practici discriminatorii.

Evident, acest Acord va trebui aprobat și de Consiliul European precum și de Parlamentul European, însă semnalul dat de o astfel de acțiune într-un context economic deosebit de complicat este ireversibil, în opinia mea.
Dincolo de acest acord ajungem la ceea ce se întâmplă în prezent la Davos.
 
Planurile Great Reset propuse se confruntă cu o abordare cel puțin tripartită a trei puteri mondiale, UE, China și Rusia care invocă necesitatea ieșirii din războiul rece economic creat în ultimii 20 de ani, un război care nu are ca final decât dispariția capitalismului și a economiei de piață.
 
Multora li se pare ciudat ca state predilect socialiste să vorbească despre capitalism, dar realitatea ne arată că acele state sunt unii dintre cei mai importanți jucători din economia globală capitalistă.

Lumea fără reguli, de domeniul trecutului
 
Divizarea de tipul “toți împotriva tuturor” va deveni istorie. Pentru că este anulată de realitate și de necesitatea unei abordari globale integrate bazate pe reciprocitate, colaborare și acțiuni comune.

Lumea fără reguli este de domeniul trecutului, iar acest nou concept este împărtășit de noua administrație americană, administrația Biden, care a arătat, încă din primele zile, revenirea la o epoca a colaborării transnaționale și sub umbrela organizațiilor internaționale care pot modela un viitor economic și social mai bun și mai sustenabil.

Ne așteptăm astfel ca anul 2021 să fie un an al schimbărilor majore în ceea ce privește transferul de tehnologii și inovație, un an al redesenării lanțurilor de producție și aprovizionare, dar mai ales un an al întăririi principiilor de colaborare dintre marile puteri economice. Un summit SUA-China este așteptat în primăvara acestui an, iar de acest summit depinde, în mare parte ca omenirea să renunțe definitiv la războiul rece economic și să intre într-o nouă etapă de dezvoltare. 

În caz de eșec, prognoza mea este că vom intra într-o decadă a crizelor succesive care va lovi puternic în economia globală și regională, ceea ce nu este de dorit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 324800.17RON
1 ETH = 16474.70RON
1 LTC = 436.70RON
1 XRP = 2.85RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel