LIVE UPDATE - Incendiu la Spitalul "Matei Balș". Planul ROȘU a fost ACTIVAT

Antonia Popescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ancheta scoate la iveală vechile metehne ale sistemului sanitar
Ancheta scoate la iveală vechile metehne ale sistemului sanitar

Incendiul care a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ''Matei Balş'' din Capitală, fiind declanşat planul ''roşu'', a fost lichidat. Patru persoane au decedat. 102 persoane au fost evacuate, au fost afectate patru saloane. Potrivit şefului DSU, Raed Arafat, nu mai sunt pacienţi în stare criticã sau pacienţi cu arsuri. Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor transferaţi. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.

UPDATE 12:18 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis vineri un mesaj de condoleanţe şi consolare în urma incendiului de la Spitalul "Matei Balş" din Bucureşti.

UPDATE 11:52 Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat vineri că a cincea victimă a incendiului de la Institutul "Matei Balş" a fost găsită carbonizată.

"Confirm, în urma incendiului de la "Matei Balş" sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor. Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului "Matei Balş". Aşteptăm rezultatele anchetei", a afirmat Bode, la Digi 24.

El a precizat că o a cincea victimă a fost găsită în baie.

"Am această confirmare pentru a cincea victimă. Vă pot confirma că în baie a fost găsit cadavrul carbonizat", a spus ministrul de Interne. 

UPDATE 11:42 Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că este nevoie de o anchetă rapidă în cazul incendiului care a izbucnit vineri la Institutul "Matei Balş" din Capitală şi susţine că sănătatea şi educaţia sunt domenii în care nu trebuie făcute economii.

UPDATE 11:40 Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Elias", medicul Silvius Negoiţă, a declarat pentru AGERPRES că niciunul dintre cei şase pacienţi aduşi vineri dimineaţă de la Institutul "Matei Balş" în urma incendiului nu are nevoie de Terapie intensivă, aceştia fiind internaţi pe secţiile de Medicină internă şi Pneumologie.

UPDATE 11:34 Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, vineri, condoleanţe familiilor pacienţilor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la "Matei Balş", menţionând că este "şocant, sfâşietor şi revoltător" că Guvernul nu a făcut nimic ca tragedia de la Piatra Neamţ să nu se mai repete.

UPDATE 11:32 Toţi cei 11 pacienţi aduşi vineri de la Institutul "Matei Balş" la Spitalul "Sfântul Ioan" sunt în stare stabilă în prezent, a declarat pentru AGERPRES directorul medical al spitalului, Bogdan Geavlete.

UPDATE 11:31 Vicepremierul Dan Barna a afirmat că este nevoie de "măsuri foarte dure" pentru respectarea regulilor în zonele din spitale cu risc de incendiu, pentru a evita tragedii precum cea de la Institutul "Matei Balş".

UPDATE 11:28 Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov îşi exprimă regretul şi compasiunea faţă de familiile celor care nu au mai putut fi salvaţi, vineri, în incendiul de la Institutul "Matei Balş".

UPDATE 11:24 Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă că a desemnat un secretar de stat care împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va ţine legătura cu spitalele şi cu familiile pacienţilor transferaţi vineri dimineaţa, în urma incendiului de la Institutul "Matei Balş".

El spune că Institutul "Matei Balş" este locul în care "mii de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici".

UPDATE 11:22 rei pacienţi au fost transportaţi vineri de la Institutul "Matei Balş" la Spitalul "Bagdasar Arseni" în urma incendiului, aceştia au fost "evaluaţi şi stabilizaţi" şi vor fi duşi la Spitalele "Victor Babeş" şi Monza.

UPDATE 11:21 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri, în debutul şedinţei Consiliului General, că în ultima săptămână nu au existat probleme în ce priveşte alimentarea cu agent termic la Spitalul "Matei Balş" sau blocurile învecinate.

El a menţionat că a avut discuţii în acest sens atât cu reprezentanţii Termoenergetica, cât şi cu persoanele care asigură serviciul de call center din cadrul PMB, unde cetăţenii pot semnala probleme în ce priveşte furnizarea agentului termic.

UPDATE 11:21 Trei pacienţi au fost transportaţi vineri de la Institutul "Matei Balş" la Spitalul "Bagdasar Arseni" în urma incendiului, aceştia au fost "evaluaţi şi stabilizaţi" şi vor fi duşi la Spitalele "Victor Babeş" şi Monza.

UPDATE 10:54 Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Institutul "Matei Balş", a declarat vineri ministrul Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, incendiul izbucnit la Institutul "Matei Balş" a fost "relativ violent".

UPDATE 10:45 Patru pacienţi au fost transferaţi în această dimineaţă la Spitalul Nr. 1 CF Witting, în urma incendiului de la Institutul "Matei Balş", a anunţat, vineri, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

Dintre aceştia, doi pacienţi cu forme medii COVID-19 sunt stabili, iar o pacientă în stare gravă a fost transferată la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar.

O altă pacientă, sosită la Spitalul Witting în stare agravată, a fost stabilizată şi rămâne în îngrijire.

UPDATE 10:27 Premierul Florin Cîţu a transmis un mesaj de sincere condoleanţe familiilor victimelor incendiului petrecut vineri dimineaţă la Institutul "Matei Balş" şi a adăugat că au fost luate "toate măsurile ca situaţia să fie stabilizată rapid".

UPDATE 09:55 Patru pacienţi - două femei şi doi bărbaţi -, cu vârste între 62 şi 89 de ani, internaţi la Institutul "Matei Balş", au fost aduşi la Institutul "Marius Nasta", doi dintre ei fiind în stare severă, a declarat managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.

UPDATE 09:54 Preşedintele Klaus Iohannis va merge, vineri, la ora 13,00, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Vineri dimineaţa, un incendiu a izbucnit la un pavilion al Institutului ''Matei Balş'' din Capitală, fiind declanşat planul ''roşu''.

UPDATE 09:22 Ministerul Sănătăţii informează că 53 de pacienţi de la Institutul "Matei Balş" au fost transferaţi la alte unităţi medicale din Capitală, în urma incendiului de vineri dimineaţa.

UPDATE 09:21 Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) şi-a exprimat regretele după tragedia produsă vineri dimineaţă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" şi afirmă că s-a autosesizat şi va demara o verificare în acest sens.

UPDATE 08:58 Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările, potrivit reprezentanţilor Parchetului.

Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor de la Institutul "Matei Balş" care au fost transferaţi vineri dimineaţa în urma incendiului.

UPDATE 08:30 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi.

UPDATE 08:29 Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului "Matei Balş" "sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie".

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută "din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen".

UPDATE 08:08 Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că din informaţiile existente până în prezent, în afara celor patru persoane decedate în urma incendiului de la Institutul "Matei Balş", nu mai sunt pacienţi în stare critică sau pacienţi cu arsuri.

UPDATE 08:00 Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

UPDATE 07:55 Un număr de 102 persoane au fost evacuate vineri dimineaţa, în urma incendiului izbucnit la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

"Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane", a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU.

El a afirmat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5,13, după opt minute.

"Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 - 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului", a precizat Şchiopu.

UPDATE 07:29 - Incendiul izbucnit vineri dimineaţa la Institutul "Matei Balş" din Capitală a fost lichidat, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Nu mai avem alte persoane în stare critică", a precizat şeful DSU.

Potrivit acestuia, "rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului".

"La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli", a mai spus Arafat.

UPDATE 07:23 - Patru persoane au decedat vineri dimineaţa în incendiul de la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.

Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.

De incendiu au fost informaţi premierul Florin Cîţu, precum şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne.

UPDATE 07:12 - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se află vineri la Institutul "Matei Balş" din Capitală, unde în cursul dimineţii a izbucnit un incendiu la parterul unui corp de clădire.

"Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la "Victor Babeş" patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la "Matei Balş". Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (...) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja", a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

UPDATE 07:07 - Patru pacienţi de la Institutul "Matei Balş" au fost deja transferaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, a informat managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler.

Potrivit ISUBIF, în clădire erau aproximativ 100 de persoane.

UPDATE 06:49 - Trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală.

"Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patru sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru AGERPRES.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital. 

UPDATE 06:33 - Ministerul Sănătăţii anunţă că trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală.

''Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare'', se arată într-o informare a MS.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital.

UPDATE 06:24 - Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ''Matei Balş'' din Capitală, fiind declanşat planul ''roşu''.

Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire.

Potrivit ISUBIF, în clădire erau aproximativ 100 de persoane.

Incendiul a fost stins.

Pacienţii răniţi au fost preluaţi de ambulanţe SMURD. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9754
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6739
Diferența -0.0079
Zi precendentă 4.6818
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9754 RON
USD flag1 USD = 4.6739 RON
GBP flag1 GBP = 5.8294 RON
CHF flag1 CHF = 5.1301 RON
AUD flag1 AUD = 3.0029 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3857 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 359.4100 RON
Monede Crypto
1 BTC = 285071.30RON
1 ETH = 13840.45RON
1 LTC = 368.54RON
1 XRP = 2.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16957.38 0.23%
BET-BK 3106.85 0.01%
BET-FI 60046.15 -0.47%
BET-NG 1207.75 0.03%
BET-TR 35184.51 0.23%
BET-TRN 34373.55 0.23%
BET-XT 1443.70 0.15%
BET-XT-TR 2961.84 0.15%
BET-XT-TRN 2898.43 0.15%
BETAeRO 1060.22 -0.32%
BETPlus 2504.81 0.16%
RTL 37229.13 0.24%

Comunicate de presa

Contrabanda cu tutun
O linie electrică inedită în România
Kaufland

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel