Inechitățile din sistemul de pensii. Ministrul Budăi: Rezolvarea depinde de ”doi pași”

Mara Ivan |
Data publicării:
Ministrul Muncii a explicat care sunt acești doi pași care trebuie făcuți
Ministrul Muncii a explicat care sunt acești doi pași care trebuie făcuți

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus cum pot fi rezolvate problemele din sistemul de pensii și din cel de salarizare. 

Inechităţile din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare pot fi rezolvate dacă se fac doi paşi importanţi, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

"După cum ştiţi, aceste două legi au fost puse din păcate, între paranteze, plastic vorbind, pentru că dacă ne-am fi dus cu Legea salarizării la final, acum acordurile pe această lege ar fost mult mai mici şi ar fi avut un impact bugetar mult mai mic. Dacă Legea pensiilor ar fi fost aplicată, parte din inechităţi, dacă nu toate, pentru că nu putem avea pretenţia că toate sunt perfecte, sunt perfectibile, parte din inechităţi ar fi rezolvate, parte din impactul bugetar ar fi fost deja trecut şi impactul bugetar ulterior ar fi fost sigur mai mic. Ca să rezolvăm aceste inechităţi şi din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare avem nevoie de doi paşi. Primul pas este actul normativ, după care avem nevoie de impactul bugetar. Trebuie să vedem în condiţiile actuale, în condiţiile de economie globală actuală şi studiind foarte bine macroeconomic cifrele la nivel de ţară, care este perioada în care România îşi permite să rezolve şi să suporte acest impact. Cu siguranţă sunt trecute şi în PNRR - şi aceste reforme vor fi realizate la timp, aşa cum Ministerul Muncii până acum şi-a realizat toate reformele", a menţionat Marius Budăi, la un eveniment organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC), în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical.

Să fim atenți la nuanțe

Întrebat, în cadrul unui workshop tematic, dacă este de acord cu propunerea liberalilor de a micşora contribuţia socială de la 25% lua 20%, ministrul a subliniat că este nevoie să se menţioneze de unde vor fi luate fondurile.

"Este foarte important să fim atenţi la nuanţe, să nu folosim cifre de dragul de a folosi cifre. Spunea preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, de acea taxă de solidaritate. Trebuie să vedem - şi să ne spună colegii liberali şi de unde luăm acele fonduri pentru reducerea taxelor - şi să le explicăm şi noi clar - de ce noi, PSD, spunem că cei care au făcut profituri nemeritate, până la urmă, că despre acei oameni vorbim, trebuie să plătească mai puţin impozit decât IMM-urile româneşti care au acel impozit de 1% din venit. Noi nu ne dorim să mergem peste acel 1% din venit, dar credem că o echitate, nu numai din punct de vedere social, dar din punct de vedere al business-ului la nivel de ţară, este ca să avem această cât de cât uniformizare a tuturor taxelor, pentru că nu e normal ca unul să plătească 1% din venit şi altul, prin tot felul de inginerii financiare, să nu ajungă nici măcar la un 0,50% din impozitul pe venit cu plata impozitului pe profit. Şi atunci aceste discuţii - şi cu siguranţă, în ciuda tuturor ieşirilor din spaţiul public, eu vă spun că în coaliţie se discută cu cifrele pe masă şi se iau decizii", a adăugat ministrul Muncii.

Nu trebuie să dăm totul pe angajator

Întrebat despre criza forţei de muncă, Marius Budăi a precizat că este nevoie de un efort comun în acest sens.

"Nu trebuie să dăm totul pe angajator sau doar pe angajat. Trebuie să fie un efort comun. (...) Soluţiile sunt la îndemâna noastră, soluţiile le-am promovat şi anul trecut şi aţi văzut că măsurile pe care această coaliţie le-a luat pe parcursul anului trecut, acel echilibru, în primul rând între măsurile sociale şi economice. Spuneam tot timpul că este impropriu să sprijini doar o parte, să sprijini doar cererea şi să nu sprijini oferta sau să sprijini oferta şi să nu sprijini cererea şi să ai pretenţia că lucrurile merg foarte bine. Nu, trebuie acel echilibru între măsurile economice şi măsurile sociale. Mai mult de atât, pe final de an, deşi aveam în derulare fonduri europene, am mai identificat o sumă care putea fi transferată către Ministerul Muncii şi am accesat încă 2 proiecte finanţate prin fonduri europene care să ne asigure, în primul rând, orientarea în carieră a tinerilor, care să ne asigure nouă că punem la dispoziţia mediului privat o modalitate şi financiară trebuie să spunem direct de a-şi apăra în primul rând locurile de muncă. Iată că tot aceste eforturi de anul trecut ne-au dus la crearea peste 100.000 de noi locuri de muncă în România", a subliniat ministrul.

Trecem la etapa următoare

Potrivit acestuia, învăţământul tehnologic trebuie să fie un capitol extrem de important în Legile educaţiei. Totodată, este nevoie de o regândire a programei învăţământului tehnologic, cu mai multe ore de învăţământ tehnologic, mai multe ore de practică în fabrici.

"Trecem la etapa următoarea - şi aţi văzut că un punct extrem de sensibilă a fost aici combaterea sărăciei în muncă. Şi atunci trebuie iarăşi să venim în echilibru, pentru că din punctul meu de vedere totul trebuie să fie un echilibru - şi echilibru ce înseamnă? Înseamnă că trebuie să pregătesc copiii, tinerii, vorbim de voi, de tineri, de copiii noştri, vorbim de o pregătire continuă, o învăţare continuă, dar şi o învăţare timpurie, o calificare timpurie. Vorbeam şi cu doamna ministru al Educaţiei şi am vorbit şi cu fostul domn ministru al Educaţiei ca în Legile educaţiei învăţământul tehnologic să fie un capitol extrem de important, o regândire a programei învăţământului tehnologic, pentru că trebuie să avem mai multe ore de învăţământ tehnologic, mai multe ore de practică în fabricile respective - şi să scoatem într-adevăr învăţământul dual şi învăţământul tehnologic, să fie acel învăţământ care să ne dea personalul calificat, după care să-i punem la dispoziţia mediului privat - şi să găsim acele soluţii în care să ieşim din paradigma plăţii pe salariul minim. Sunt lucruri extrem de importante, care vor fi luate în discuţie şi pe care dacă le vom implementa, cu siguranţă, uşor-uşor şi piaţa muncii din România va arăta altfel", a mai spus Marius Budăi.

El a făcut referire la un studiu din Germania care arată că politica abruptă de creştere a salariului minim în Germania din ultimii 10 ani a adus evoluţie şi creşterea economică. 

Citește și Pensionar în România. Cum se calculează sporul de vechime

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6373
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6386
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.6373 RON
GBP flag1 GBP = 5.8018 RON
CHF flag1 CHF = 5.0832 RON
AUD flag1 AUD = 3.0320 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3966 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4220 RON
SEK flag1 SEK = 0.4261 RON
XAU flag1 XAU = 350.3208 RON
Monede Crypto
1 BTC = 296637.83RON
1 ETH = 14588.57RON
1 LTC = 407.71RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16992.22 0.12%
BET-BK 3128.86 0.27%
BET-FI 60314.98 0.44%
BET-NG 1214.58 -0.02%
BET-TR 35256.78 0.12%
BET-TRN 34444.16 0.12%
BET-XT 1447.96 0.16%
BET-XT-TR 2970.58 0.16%
BET-XT-TRN 2906.97 0.16%
BETAeRO 1064.78 0.47%
BETPlus 2509.88 0.12%
RTL 37298.92 0.08%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel