HAOS în Afganistan! Președintele a plecat, talibanii au intrat în Kabul VIDEO

Delia Gheață |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate ale țării nu au opus nici o rezistență
Forțele armate ale țării nu au opus nici o rezistență

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, unde talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea, plecând spre Tadjikistan, a anunţat duminică un înalt responsabil din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters.

Invitat să comenteze, biroul preşedintelui a declarat că "nu poate spune nimic pentru moment despre mişcările lui Ashraf Ghani din motive de securitate". Un reprezentant al talibanilor, care au intrat în capitala Kabul duminică dimineaţa, a declarat că gruparea islamistă încearcă să afle unde se află Ghani.

Anterior, Ashraf Ghani ceruse forţelor de securitate să garanteze ''securitatea tuturor cetăţenilor'' menţinând ordinea publică în Kabul. ''Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă'', a spus şeful statului.

În acest context, talibanii au anunțat că se aşteaptă la o tranziţie "paşnică" a puterii "în următoarele zile". Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi.

Viețile lor sunt în siguranță

"Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă", a spus el pentru BBC. "Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş", a adăugat el.

Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala afgană Kabul, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul. Un mesaj pe Twitter de la Palatul prezidenţial afgan menţiona că tiruri au fost auzite din mai multe locuri din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în cooperare cu parteneri internaţionali, menţin controlul asupra oraşului.

Oficiali americani au declarat că diplomaţii erau transportaţi spre aeroport de la ambasada situată în cartierul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise pentru a ajuta la evacuare, după ce talibanii au avansat fulgerător spre Kabul în câteva zile.

 

Puţin mai devreme, duminică, insurgenţii au capturat oraşul estic Jalalabad fără lupte.Ei au preluat de asemenea controlul asupra postului de frontieră din Torkham, vecin cu Pakistanul, lăsând aeroportul din Kabul, singurul loc pe unde se poate ieşi din Afganistan încă în mâinile guvernului. Cucerirea Jalalabad urmează ocupării oraşului Mazar-i-Sharif, în nord, sâmbătă seara, de asemenea cu puţine lupte.

După ce forţele conduse de SUA şi-au retras luna trecută grosul trupelor, campania talibanilor s-a accelerat, în timp ce apărarea armatei afgane pare să se fi prăbuşit. Preşedintele Joe Biden a autorizat sâmbătă desfăşurarea a 5.000 de soldaţi americani pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor şi a asigura o retragere "ordonată şi sigură" a personalului militar.

Citește și Afganistan. Talibanii își fac de cap, cucerind oraș după oraș, străinii FUG din Kabul

Într-un comunicat emis sâmbătă seara, talibanii au declarat că înaintarea lor rapidă arată că ei sunt acceptaţi de poporul afgan şi au dat asigurări că afganii şi cetăţenii străini vor fi în siguranţă. Emiratul islamic, aşa cum se autointitulează taibanii, "va proteja ca întotdeauna vieţile lor, bunurile lor şi onoarea lor şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea mult iubită", se menţiona în comunicat.

Afganii au părăsit în masă provinciile ocupate de insurgenţi pentru a se refugia la Kabul în ultimele zile, de teama revenirii unui regim islamist pur şi dur. Duminică dimineaţă, refugiaţi din provincii controlate de talibani au fost văzuţi descărcându-şi efectele personale din taxiuri şi familii staţionând în faţa ambasadei SUA, în timp ce centrul oraşului mişuna de persoane care îşi făceau provizii.

Turcia și NATO

Între timp, Turcia a anunțat că va lucra cu Pakistanul la o stabilizare a situaţiei în Afganistan cu scopul de a împiedica un aflux de refugiaţi provenind din această ţară aflată în război, a afirmat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Turcia se confruntă cu un val crescând de migranţi afgani care vin prin Iran. Vom continua să facem eforturi pentru a permite revenirea la stabilitate în regiune, începând cu Afganistanul", a declarat Erdogan.

"Pentru aceasta, vom continua şi ne vom aprofunda cooperarea cu Pakistanul", ţară vecină Afganistanului şi actor-cheie în această ţară, a continuat Erdogan. "Suntem hotărâţi să ne mobilizăm toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră pentru a reuşi aceasta", a adăugat el.

La rândul ei, Alianţa Nord-Atlantică a estimat că este "mai urgent ca oricând" să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan. "Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând", a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.

"Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan" după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326641.95RON
1 ETH = 16511.10RON
1 LTC = 437.21RON
1 XRP = 2.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16898.92 0.41%
BET-BK 3094.96 0.22%
BET-FI 60081.45 -0.08%
BET-NG 1217.62 0.66%
BET-TR 35063.24 0.41%
BET-TRN 34255.06 0.41%
BET-XT 1441.03 0.36%
BET-XT-TR 2956.39 0.36%
BET-XT-TRN 2893.10 0.36%
BETAeRO 1083.04 -0.60%
BETPlus 2493.64 0.40%
RTL 37132.00 0.44%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel