Unul dintre cele mai importante alimente în Roma antică era pâinea. Varianta cel mai des consumată era cea făcută din făină de grâu amestecată cu făină de secară și dospită cu drojdie de vin. Pâine avea forma rotundă și era marcată în segmente ceea ce o făcea mai ușor de împărțit.
O curiozitate este aceea că populație Romei antice nu aveau voie să gătească acasă. Acest lucru era interzis de teama incendiilor. ”Oamenii mâncau pe stradă, în taverne sau într-un fel de snack bar-uri”, a explicat istoricul Ursula Jansen, citat de Bild.
Citește: Ciorba de văcuță și cartofii țărănești, cele mai cerute preparate românești
În cartea sa, Janssen a folosit rețete istorice din Orient, Roma antică, Orientul Mijlociu și din timpul Evului Mediu european cât și din perioada renascentistă. Istoricul a gătit timp de două luni rețetele tradiționale în bucătăria sa și le-a adaptat pentru gusturile noastre de astăzi.
Mâncăruri istorice într-o nouă formă
”Una dintre grijile mele cele mai mari a fost să fac aceste rețete atractive pentru gusturile oamenilor de azi”, a explicat istoricul, astfel că rețetele sale sunt inerpretări ale versiunilor originale și trebuie înțelese ca aproximări ale gusturilor din trecut”.