Ce riscă Europa dacă negocierile SUA-Rusia eșuează

Matei Ion |
Data publicării:
Joe Biden și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Joe Biden și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Unnele state europene se tem de ce va urma să fie în cazul în care negocierile dintre SUA și Rusia pe tema Ucrainei vor eșua, afirmă surse apropiate de chestiune.

Aliații occidentali sunt la unison în dorința lor de a preveni un război, în timp ce săptămâna aceasta demarează discuții cu o mare miză, menite să dezamorseze tensiunile cu Rusia, avertizând că aceasta se va confrunta cu sancțiuni masive pentru orice incursiune. Printre acțiunile care au fost discutate se numără controlul exporturilor, limitarea accesului Rusiei la tehnologie și chiar excluderea acesteia din sistemul global de plăți financiare.

Dar, în timp ce principalii membri vest-europeni ai Uniunii Europene rămân în principiu angajați în favoarea unui răspuns semnificativ, unii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de SUA cu privire la eventualitatea că vor fi afectate propriile lor economii, au declarat surse pentru Bloomberg. Grupul încă lucrează la evaluările economice și juridice ale potențialelor sancțiuni, au mai precizat aceștia. 

Națiunile europene se tem, de asemenea, că Rusia va riposta probabil, putând chiar să întrerupă livrările de gaz care sunt cruciale către un continent care se confruntă deja cu prețuri record la energie. Cea mai mare parte a oricărui răspuns la nivelul UE ar trebui, de asemenea, să fie aprobată în unanimitate de toate cele 27 de state membre, despre care se știe că nu au aceleași opinii în privința Rusiei. 

Intervenția fulgetăroare din Kazahstan, mesajul lui Putin înainte de negocierile cu NATO - ANALIZĂ

Statele Unite s-au consultat cu diverse națiuni europene înaintea discuțiilor cu Rusia, inclusiv cu ceea ce se numește gruparea Quint din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care implică Franța, Germania, Marea Britanie și Italia. De asemenea, a purtat discuții cu statele din Europa de Est.

Transpunerea unor cuvinte bine coordonate într-un acord comun cu privire la unele dintre măsurile specifice explorate s-ar putea dovedi dificilă, au declarat persoanele respective. Diferențele subliniază provocarea cu care se confruntă SUA și aliații săi în încercarea de a exercita presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru ca acesta să revină asupra acumulării masive de trupe în apropierea graniței cu Ucraina.

Țările au discutat opțiuni, inclusiv scoaterea Rusiei din Swift, sistemul internațional de plăți, limitarea capacității băncilor rusești de a converti valutele și impunerea de controale la exportul de tehnologii avansate utilizate în aviație, semiconductori și alte componente, precum și calculatoare și alte bunuri de consum, în scenarii mai extreme.

Restricțiile ar putea lovi orice, de la avionică și mașini-unelte la smartphone-uri, console de jocuri, tablete și televizoare, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuțiile. Rusia s-ar putea confrunta cu controale la export la fel de stricte ca cele pentru Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria, care au fost în mare parte izolate de comerțul și finanțarea globală, potrivit persoanei respective. 

Putin se roagă pios în timp ce ”forțele de menținerea păcii” decimează protestatarii kazahi

Un fost oficial care are legături cu actuala administrație americană a declarat că un punct de îngrijorare este cât de mult ar fi de acord cu Germania, care tocmai a finalizat gazoductul Nord Stream 2 din Rusia. Recenta plecare a Angelei Merkel din funcția de cancelar german, după 16 ani, a lăsat, de asemenea, un gol în ceea ce privește un lider european care poate atât să conducă UE către un acord, cât și să se angajeze direct cu Putin, a spus persoana respectivă. Gazoductul Nord Stream 2 nu a început să pompeze gaz și așteaptă încă aprobările de reglementare de la Berlin și Bruxelles.

Oficiali din Rusia și SUA se află la Geneva pentru discuții, o reuniune a Consiliului Rusia-NATO fiind, de asemenea, programată pentru această săptămână, plus discuții la Viena în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Putin a declarat că în prezent nu intenționează să invadeze Ucraina, dar cere, de asemenea, ca NATO să-i ofere garanții de securitate.

Oficialii americani își pun speranța că în cadrul discuțiilor se va ajunge la un teren comun în probleme precum controlul armelor și o mai mare comunicare între armatele lor, potrivit unor persoane familiare cu planurile, având în vedere că garanțiile NATO pe care Putin le solicită nu sunt un început de discuții. Ei sunt dispuși să exploreze restricții reciproce privind bombardierele strategice și exercițiile militare terestre, a declarat un oficial de rang înalt al administrației. 

Cu toate acestea, SUA se vor abține de la a face angajamente ferme în timpul discuțiilor și plănuiesc discuții cu aliații înainte de orice acord, a adăugat oficialul. Nu va negocia reducerea desfășurării de trupe în Europa de Est, au spus aceștia, negând un raport al NBC News.

Prețul uraniului, dat peste cap de revoltele din Kazahstan. O nouă problemă pentru piața energiei?

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a luat cina cu secretarul de stat adjunct Wendy Sherman duminică la Geneva și a declarat reporterilor după aceea că discuțiile inițiale au fost de afaceri, dar că problemele pentru țările respective sunt complexe. "Nu poate fi ușor. Dar, în principiu, a fost o discuție de afaceri și nu cred că mâine ne vom pierde timpul", a declarat Ryabkov. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică, la începutul zilei, pentru ABC News că nu se așteaptă la un progres în această săptămână. 

Evaluările serviciilor de informații și imaginile din satelit arată că în prezent există peste 100.000 de soldați ruși în apropierea Ucrainei. De asemenea, Rusia a dezvoltat capacități pentru a desfășura mai multe unități într-o perioadă scurtă de timp, de la una la două săptămâni, potrivit unei evaluări militare consultate de Bloomberg. Rusia nu a dat niciun semn de dezescaladare, au declarat oficialii, și își intensifică eforturile de a ținti Ucraina cu dezinformare. 

Una dintre persoane a declarat că o evaluare militară separată a indicat posibilitatea ca Rusia să se mute în regiunea Donbas din estul Ucrainei înainte de venirea primăverii mai degrabă decât o invazie pe scară largă din mai multe puncte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6373
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6386
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.6373 RON
GBP flag1 GBP = 5.8018 RON
CHF flag1 CHF = 5.0832 RON
AUD flag1 AUD = 3.0320 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3966 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4220 RON
SEK flag1 SEK = 0.4261 RON
XAU flag1 XAU = 350.3208 RON
Monede Crypto
1 BTC = 295707.73RON
1 ETH = 14524.35RON
1 LTC = 408.64RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16992.22 0.12%
BET-BK 3128.86 0.27%
BET-FI 60314.98 0.44%
BET-NG 1214.58 -0.02%
BET-TR 35256.78 0.12%
BET-TRN 34444.16 0.12%
BET-XT 1447.96 0.16%
BET-XT-TR 2970.58 0.16%
BET-XT-TRN 2906.97 0.16%
BETAeRO 1064.78 0.47%
BETPlus 2509.88 0.12%
RTL 37298.92 0.08%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel