Legătura dintre Abramovici și casa regală a Marii Britanii. Cum și-a întins oligarhul afacerile în regat

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Sprijinul avut de Abramovici a venit din partea unui nume ilustru
Sprijinul avut de Abramovici a venit din partea unui nume ilustru

Imperiul afacerilor din Marea Britanie al lui Roman Abramovici se întindea mult dincolo de clubul de fotbal Chelse. Printre cei care au contribuit la construirea acestuia se numără o firmă înființată de un nume ilustru.

MC Peat & Co. a jucat rolul de intermediar în mai multe tranzacții din ultimul deceniu care au asociat banii lui Abramovich cu mici firme britanice și a lucrat ca broker pentru cel puțin trei dintre companiile pe care miliardarul rus le-a sprijinit.

Firma a fost înființată în 2011, chiar în momentul în care Michael Peat a părăsit rolul de secretar particular al prințului Charles și a început un nou capitol după o carieră în cadrul Casei Regale care i-a adus titlul de cavaler.

Michael Peat s-a alăturat consiliului de administrație al Evraz Plc, gigantul siderurgic al lui Abramovici, în 2011, în timp ce fiul său Charlie, pe atunci în vârstă de 30 de ani, conducea noua firmă de consultanță.

Peat & Co. a continuat să aranjeze investiții din partea lui Abramovici într-un start-up de energie curată din Oxford, în producătorul unui erbicid fără ierbicide și într-o companie care urmărește să facă camioanele diesel să funcționeze cu gaz natural.

Cei doi Peat, care sunt descendenții unuia dintre partenerii fondatori ai gigantului de contabilitate KPMG, fac parte dintr-o industrie lucrativă a britanicilor bine conectați care au oferit asistență pe măsură ce Marea Britanie și-a deschis porțile pentru oligarhii ruși. Dar, în timp ce un "lord în consiliul de administrație" a fost mult timp o tactică obișnuită printre noii veniți care căutau  un statut în City-ul londonez, legăturile oligarhilor au trecut de la statutul de profitabile la toxice pe măsură ce a început să plouă cu sancțiuni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Vânzarea Chelsea. Nouă garanție cerută de Guvernul britanic

Michael Peat, în vârstă de 72 de ani, a demisionat în martie, împreună cu majoritatea directorilor firmei, după aplicarea sancțiunilor, și după ce a fost recompensat cu peste două milioane de dolari pentru cei 11 ani de activitate.

O familie celebră

După o educație la Eton și Oxford, Michael Peat a început o carieră în City, devenind partener la Peat Marwick Mitchell, precursorul KPMG, în 1985. Numele său a avut rezonanță acolo, deoarece străbunicul său a fost partener fondator, P-ul din numele companiei vine de la Peat.

Detașat inițial la Casa Regală pentru a ajuta la reformarea finanțelor acesteia, Peat a fost solicitat să se alăture, ocupând poziții precum cea de Keeper of the Privy Purse și Trezorier al Reginei și, în cele din urmă, cea de Secretar privat principal al Prințului de Wales. Aceste îndatoriri i-au adus titlul de cavaler, devenind astfel Sir Michael Peat.

Charlie a mers pe urmele tatălui său în City, unde a lucrat la firma anglo-sud-africană Investec, apoi la Collins Stewart, un agent de bursă, mergând inclusiv în Dubai pentru a ajuta la stabilirea de relații cu fondurile suverane de investiții.

Michael Peat, pe atunci în vârstă de 61 de ani, a renunțat la funcția de la Palatul Buckingham în 2011. Printre puținele locuri de muncă din sectorul privat pe care le-a ocupat s-a numărat și funcția de director senior independent al Evraz, la care Abramovici era un acționar important, în timp ce se pregătea să se lanseze la Bursa de Valori din Londra.

Legături picante

Între timp, Charlie Peat a construit relații cu cercul lui Abramovici, inclusiv cu Valeri Oyf, fostul director general al  Highland Gold Mining Ltd, a declarat un purtător de cuvânt al Peat & Co. Această legătură a fost realizată prin intermediul companiei Highland Gold a lui Oyf, care i-a fost prezentată lui Peat de către Fleming Family & Partners, un family office condus de rudele creatorului lui James Bond, Ian Fleming.

Roman Abramovici a mai pierdut o vilă. Oamenii oligarhului dau din colț în colț

De asemenea, tânărul Peat a jucat golf cu Șevcenko și a socializat cu Michael Matlin, un om de afaceri american care l-a ajutat pe Abramovici să investească în fonduri speculative, a declarat un purtător de cuvânt al Peat & Co.

Peat & Co. a fost înființată cu scopul de a prezenta investitorilor companii mici, cu creștere rapidă. În afară de activitatea sa pentru rușii bogați, a oferit consultanță și altor întreprinderi, inclusiv unui fond de infrastructură indian și companiei de tehnologie verde Auhua Clean Energy, potrivit documentelor de reglementare.

Aranjamentul a avut succes. Aproape în fiecare an de la înființare, Peat & Co. a obținut profituri de sute de mii de lire sterline din activitatea de consultanță, bani care se pare că au ajuns în principal la Charlie Peat, care deține un control semnificativ asupra afacerii.

Stop joc

În 2018, o măsură drastică luată de Marea Britanie în ceea ce privește obținerea cetățeniei de către rușii bogați a însemnat că Abramovici s-a confruntat cu întârzieri la reînnoirea vizei sale britanice. El a primit cetățenia israeliană și a început să își lichideze participațiile în investițiile din Marea Britanie, inclusiv AFC Energy și Highland Gold, în 2020. Afacerea Peat & Co. din Rusia s-a răcit, iar firma s-a concentrat mai mult pe investitorii britanici. 

Cum își ascund banii marii oligarhi ruși. Metoda ”sună un prieten”

Invazia Rusiei în Ucraina în martie a declanșat o serie de măsuri mai dure, inclusiv sancționarea lui Abramovici de către Marea Britanie și vânzarea lui Chelsea. Michael Peat și alți directori neexecutivi au demisionat din consiliul de administrație al Evraz. Abramovici a transferat proprietatea a cel puțin o parte din activele sale rămase în Marea Britanie unor persoane apropiate. Cel puțin o afacere care a fost consiliată de Peat & Co. a consultat recent avocați pentru a înțelege impactul pe care îl are faptul că are un acționar sancționat, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune, care a refuzat să fie identificată deoarece situația este privată.

Charlie continuă să conducă Peat & Co. de la un birou care are o adresă aflată la mică distanță de Buckingham Palace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 299769.01RON
1 ETH = 14682.71RON
1 LTC = 388.93RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel