Când viața depinde de o pastilă. Răspunsul autorităților pentru românii care, disperați, cumpără medicamente din străinătate

Oana Pavelescu, Simona Haiduc |
Data publicării:
În farmacie / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
În farmacie / FOTO: Freepik

Redacția DCBusiness a întrebat de ce lipsesc din farmacii medicamente de importanță vitală, dacă este normal ca românii să fie sfătuiți să-și procure pastilele din străinătate. Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a răspuns. Și ce am aflat? Mai nimic. Oricum, nimic care să aducă o rază de speranță miilor de români care zilnic pornesc în căutarea medicamentelor prescrise de medici. 

Potrivit datelor disponibile în spațiul public, peste 100.000 de români care au nevoie de medicamente pe care nu le găsesc pe piață. Pentru unii dintre cei cu boli grave timpul de așteptare a ajuns la 900 de zile. Ce faci în astfel de situații? Întrebi medici, întrebi farmaciști. Și mulți dintre ei recomandă achiziționarea medicamentelor din străinătate. Pe bani mai mulți, firește. Dar cum sănătatea este mai bună decât toate, după cum grăiește o vorbă din popor, bagi mâna în buzunar, te împrumuți și cumperi. 

Te zbați și cumperi

Mai ales dacă este vorba despre copii, despre părinți și mai ales dacă este vorba despre boli cronice, unde orice pauză în tratament poate avea consecințe neplăcute. Te zbați și cumperi din alte țări, în speranța că această penurie este temporară și că peste câteva luni lucrurile vor reveni la normal. Că doar speranța moare ultima, nu-i așa? 

Un răspuns oficial 

Am întrebat ANMDM dacă i se pare normal ca farmaciștii să recomande românilor să achiziționeze medicamente din străinătate, dacă își permit, desigur. Și iată ce au răspuns: 

”Considerăm că aspectele semnalate de dumneavoastră țin de deontologia profesională a farmacistului, reglementarea și supravegherea acesteia intrând în atribuțiile Colegiului Farmaciștilor din România, organizație profesională căreia vă puteți adresa prin e-mail la adresa [email protected]”. 

Aceste medicamente nu se pot schimba peste noapte 

Ca și cum acești oameni ar comite o infracțiune și trebuie luați la întrebări. Dar nu, ei oferă o soluție, una de avarie, dar este o soluție, o șansă ca românii a căror viață depinde de acele medicamente să intre în posesia lor. De altfel, chiar și medicii fac recomandări similare, după cum spune medicul neurolog Dan Mitrea, într-un recent material realizat de Euronews: ”Sunt medicamente pe care nu le putem schimba peste noapte, sunt medicamente pentru pacienți cu o boală cronică și din acest motiv ele sunt necesare zi de zi. Cei mai mulți pacienți sunt forțați să-și cumpere medicamente din afara țării, chiar și noi îi îndrumăm și le spunem de unde să-și cumpere medicamentele, pentru a-și continua tratamentul, până se rezolvă problema”.

De ce lipsesc medicamente din farmacii? Prima cauză indicată de cei din domeniu este prețul prea mic. Iar problema este că aceste prețuri mici devin foarte atractive pentru exportul paralel. ”Sunt multe țări din Europa care cumpără de la noi, pentru că aici este cel mai mic preț”, explica un farmacist. 

Când se va remedia problema medicamentelor?

Iată răspunsul primit la această întrebare de la ANMDM: ”Discontinuitățile de medicamente nu sunt doar un fenomen românesc, ci și o problemă internațională. Sunt mulți factori care influențează accesul la medicamente, independent de ANMDM. Producția de medicamente este globală, lanțul de aprovizionare este complex și pot exista multe motive pentru penurie (diverse probleme de producție, deficitul de materii prime sau vânzări mai mari decât era de așteptat, precum și schimbările structurale de pe piața farmaceutică globală (politica de prețuri/piață neatractivă din punct de vedere comercial, război, pandemii etc). De altfel, și draftul legislației farmaceutice europene abordează acest aspect al managementului stocurilor și caută soluții concrete și eficiente”, a menționat ANMDM, amintind că, la sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană a întocmit o listă de 200 de medicamente critice care nu ar trebui să lipsească din niciun stat UE și al căror deficit trebuie evitat. 

Nu înseamnă că pacienții sunt afectați!

În plus, se precizează că, ”referitor la informațiile apărute în spațiul public privind lipsa anumitor medicamente, menționăm că ANMDMR monitorizează continuu evoluția stocurilor din Sistemul electronic de raportare (SER) precum și rulajele raportate de deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) către distribuitorii angro parteneri.

Chiar dacă un producător notifică o problemă de discontinuitate, aceasta nu înseamnă întotdeauna o lipsă totală de pe piața farmaceutică a substanței active respective. Poate exista un alt producător care comercializează aceeași substanță activă, în aceeași concentrație și aceeași formă farmaceutică, dar cu o altă Denumire comercială (DC).

Prin urmare, numărul de notificări transmise de companiile farmaceutice nu indică neapărat o lipsă totală sau faptul că pacienții sunt direct afectați”, consideră ANMDM.

Obligații și adrese web

Și tot ANMDM precizează, în răspunsul său, că ”stocurile de medicamente la nivel de județ/regiune/țară, exprimate în unități terapeutice, pot fi vizualizate prin accesarea link-ului https://ser.ms.ro/access/user.

Potrivit Ordinului ministrului sănătății nr.269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente, farmaciile trebuie să transmită succesiv comenzi justificate către distribuitorii angro cu care se află în relaţii contractuale, iar în cazul în care comanda justificată nu este onorată, farmaciile au obligația să anunțe ANMDMR, pe adresa de e-mail [email protected], pentru a se efectua verificările care se impun, potrivit legislației specifice în vigoare.

Totodată, vă informăm că notificările primite de la DAPP, referitoare la întreruperea temporară sau permanentă a medicamentelor care se află în lanțul de distribuție din România, pot fi vizualizate la rubrica special creată pe website-ul ANMDMR, rubrică actualizată permanent: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/autorizare-medicamente/notificaridiscontinuitate-medicamente/”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310214.94RON
1 ETH = 14908.77RON
1 LTC = 326.10RON
1 XRP = 2.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel