Retragerea trupelor SUA din Germania schimbă ordinea mondială - Analiză

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Tennessee Army National Guard defilează pe străzile din Grafenwoehr
Tennessee Army National Guard defilează pe străzile din Grafenwoehr

Directiva președintelui Donald Trump prin care se retrag 9.500 de soldați din Germania lovește greu și a luat pe multă lume prin surprindere.

Angela Merkel a fost prinsă cu garda jos de acest cel mai recent semn al deteriorării relațiilor cu SUA. 

Orașul bavarez Grafenwoehr este un loc în care infrastructura militară a SUA și legăturile comunitare au supraviețuit sfârșitului Războiului Rece. Localnicii sărbătoresc Ziua Recunoștinței în fiecare an, ei participă la mii de festivaluri populare germano-americane pentru bere, bratwurst și muzică country împreună cu cei 11.000 de militari din cea mai mare zonă de pregătire a NATO din Europa.

Acest oraș medieval, cu o populație minusculă față ce prezența compleșitoare a trupelor americane, arată exact ce umbră au aruncat Statele Unite asupra Europei după cel de-al Doilea Război Mondial și ce simbolizează retragerea sa în ochii localnicilor și ai observatorilor internaționali. 

„Sunt complet integrați aici”, a spus Edgar Knobloch, primarul localității, într-un interviu. „Restaurantele sunt bilingve. Există căsătorii mixte, familii mixte. Adesea auzi de la membrii mai în vârstă ai comunității: „Americanii ne-au eliberat”.

Nu a existat prea multă nostalgie între Trump și Merkel, care s-au confruntat în mod repetat în ceea ce privește comerțul și calendarul lent al Germaniei pentru îndeplinirea obiectivului de cheltuieli pentru apărare al NATO. Luna trecută, Merkel l-a sfidat și l-a refuzat pe Trump cu privire la planul său de a organiza în luna iunie un summit al G7, la care dorește ca președintele rus Vladimir Putin să participe.

Relațiile dintre SUA și Germania au devenit „complicate”, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas, în primul comentariu al unui oficial guvernamental despre retragerea planificată a trupelor. Duminică, guvernul încă nu a primit nicio comunicare oficială din partea SUA: „În cazul în care există o retragere parțială a trupelor americane, vom lua act de ea”, a declarat Maas pentru tabloidul Bild am Sonntag.

În timp ce Trump a vizat puterea economică a Germaniei, Merkel - cel mai vechi lider din G-7 după 15 ani la putere - l-a ignorat pe un front larg de chestiuni, de la apărarea economiei globale bazate pe reguli până la dispute politice precum cheltuielile în apărare și conducta Nord Stream 2 care transportă gaz rusesc în Germania.

Fizician ca pregătire, Merkel a contrastat cu Trump și în abordarea ei bazată pe știință pentru redeschiderea Germaniei de a controla epidemia provocată de noul coronaviru.

Parlamentarii și oficialii guvernamentali de la Berlin au criticat decizia lui Trump re a retrage trupele, ceea ce ar tăiat forțele americane în Germania cu puțin mai mult de un sfert. Este potențial dăunător pentru percepțiile NATO și rolul său în menținerea securității globale, potrivit lui Roderich Kiesewetter, purtătorul de cuvânt al grupului pentru politici externe din grupul parlamentar al lui Merkel.

„Menținerea NATO împreună pare mai puțin importantă pentru Trump decât a fost cazul sub predecesorul său Barack Obama”, este de părere Kiesewetter și care a mai afirmat că : „nu este justificabil pentru că dăunează și Statelor Unite”. Majoritatea trupelor americane din Europa sunt staționate în Germania.

„Nu suntem vasali, iar aceste lucruri ar trebui discutate în condiții de egalitate în cadrul NATO”, a spus el. „Este clar că campaniile electorale sau problemele adânci în care se află sunt mai importante pentru el decât păstrarea alianței împreună.”

Decizia lui Trump și modul în care a fost comunicată aceasta demonstrează cât de mult s-au răcit relațiile Germaniei cu un președinte american care a pus sub semnul întrebării public valoarea NATO.

Legiuitorul partidului verde, Tobias Lindner, a evocat aparițiile lui Trump la reuniunile NATO, unde i-a adus pe aliații SUA să intensifice cheltuielile pentru apărare și a numit Germania „captivă în Rusia” pentru că a refuzat să oprească proiectul Nord Stream 2.

Republicanii care îl abandonează pe Trump îl votează pe Joe Biden

„Cineva care acționează în acest fel nu se poate prezenta la Bruxelles cu pretenția de a reaminti partenerilor de alianță despre îndatoririle lor”, a spus Lindner.

În timpul epocii de glorie a relațiilor de după cel de-al Doilea Război Mondial, trupele americane au fost primite în Germania de Vest ca eliberatori de sub regimul nazit și un bastion împotriva unei invazii sovietice. Germanii mai în vârstă își amintesc când Elvis Presley a fost plasat ca soldat între 1958-60 la Friedberg, la nord de Frankfurt. Spre deliciul tinerelor femei germane, a înregistrat chiar și o melodie într-o germană aproximativă despre timpul său petrecut acolo. Armata a închis unitatea militară în 2007.

Partener important

Atitudinile s-au schimbat la sfârșitul anilor '70 și începutul anilor '80, când decizia NATO de a pune bazele SUA Pershing II în Germania pentru a combate rachetele balistice sovietice a declanșat proteste masive în Germania de Vest. De la căderea Zidului Berlinului în 1989, unii politicieni germani au cerut eliminarea armelor nucleare americane de pe pământul german.

Legăturile consolidate de zeci de ani de către membrii militari american care s-au perindat prin Germania și-au lăsat amprenta și în SUA. În timp ce 85% dintre americani consideră bazele militare americane din Germania ca fiind importante pentru securitatea națională a Statelor Unite, doar 52% dintre germani spun că bazele sunt importante pentru propria securitate națională, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research și Fundația Koerber publicată în noiembrie.

Rapoartele potrivit cărora Trump are în vedere reduceri suplimentare și o posibilă mutare a trupelor în Polonia au ieșit la suprafață cu cel puțin doi ani în urmă. Între timp, numărul trupelor americane în Germania a scăzut la aproximativ 34.500 de la un vârf de 274.000 în anii '60.

Pentagonul se distanțează de amenințările lui Trump că scoate armata pe străzi

„O astfel de retragere ar fi regretabilă în toate privințele”, a declarat Norbert Roettgen, un aliat al cancelarului Angela Merkel, care conduce comitetul pentru afaceri externe al parlamentului german, într-un interviu acordat Funke Media Group. „Nu văd niciun motiv rațional pentru retragere.”

Un mare păcat

Ca și în rundele anterioare de reduceri, regiunile germane în care sunt amplasate trupele vor avea un impact economic. Aproximativ jumătate din trupele americane sunt staționate în statul Renania-Palatinat, care se învecinează cu Franța, Belgia și Luxemburg.

"Acest lucru afectează nu numai 9.500 de militari, ci și familiile lor, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de americani", a declarat pentru DPA Peter Beyer, coordonatorul guvernului pentru relațiile trans-atlantice. El a spus că se teme de deteriorarea durabilă a legăturilor dintre SUA și Germania.

La Grafenwoehr, primarul Knobloch spune că membrii serviciilor americane fac parte din societatea locală până acolo încât au respectat imediat măsurile Bavariei împotriva pandemiei coronavirusului. El pariază că SUA nu o va părăsi Grafenwoehr, în parte, deoarece au investit în instalația de aici în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 19-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 295109.95RON
1 ETH = 14270.09RON
1 LTC = 377.94RON
1 XRP = 2.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16883.08 -0.21%
BET-BK 3109.87 0.11%
BET-FI 60489.28 0.26%
BET-NG 1206.45 -0.08%
BET-TR 35030.34 -0.21%
BET-TRN 34222.93 -0.21%
BET-XT 1439.97 -0.10%
BET-XT-TR 2954.19 -0.10%
BET-XT-TRN 2890.95 -0.10%
BETAeRO 1064.40 0.07%
BETPlus 2495.03 -0.23%
RTL 37061.21 -0.21%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel