Propaganda lui Putin are succes? Rușii fugiți din cauza invaziei se întorc acasă

Matei Ion |
Data publicării:
O femeie vorbește la telefon pe o stradă din Moscova / Foto: Freepik
O femeie vorbește la telefon pe o stradă din Moscova / Foto: Freepik

Până la un milion de ruși au fugit în străinătate în primul an de la invazia Kremlinului în Ucraina. Acum, mii de persoane se întorc acasă, oferind o victorie propagandistică președintelui Vladimir Putin și un impuls pentru economia sa de război.

În condițiile în care războiul continuă să facă ravagii, iar Putin care l-a început este pe cale să își asume un nou mandat de șase ani la putere, mulți ruși se confruntă cu o alegere dificilă. Confruntându-se cu respingeri la reînnoirea permiselor de ședere, cu dificultăți în ceea ce privește transferul de muncă și de bani în străinătate și cu un număr limitat de destinații care îi mai primesc, aceștia aleg să pună capăt autoexilului.

"Afacerea nu a funcționat, nimeni nu ne așteaptă cu adevărat" în străinătate, a declarat Alexey, un fost consultant politic în vârstă de 50 de ani din Moscova, care s-a mutat în Georgia pentru a lucra ca antreprenor după ce a fost reținut la un miting anti-război în capitala rusă. El s-a întors când finanțele afacerii sale s-au epuizat, a spus Alexey. El și alte persoane intervievate de Bloomberg au cerut să nu-și dezvăluie numele de familie de teamă să nu fie vizate de autoritățile ruse.

Invazia din februarie 2022 a provocat un exod în masă din Rusia la o scară nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mulți au plecat pentru a înregistra disidența față de război, dar și de teama de mobilizare. Când Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, a declanșat un nou val de plecări a sute de mii de persoane.

Fluxul de plecări a încetinit, iar acum pare că s-a inversat. În iunie, Kremlinul s-a lăudat că jumătate dintre toți cei care au fugit în acele zile de început s-au întors deja, iar acest lucru pare să reflecte statisticile disponibile din cele mai populare țări de destinație, precum și datele furnizate de companiile de relocare. Pe baza datelor clienților unei firme de relocare, Finion din Moscova, se estimează că 40%-45% dintre cei care au plecat în 2022 s-au întors în Rusia, a declarat directorul companiei, Viaceslav Kartamyshev pentru Bloomberg.

Putin a lăudat întoarcerea oamenilor de afaceri, a antreprenorilor și a specialiștilor cu înaltă calificare ca fiind o "tendință bună". El consideră că afluxul este un semn de sprijin pentru politicile sale, indiferent de motivele reale ale întoarcerii lor acasă, și o dovadă că rușii au "un sentiment de apartenență, o înțelegere a ceea ce se întâmplă".

Poveștile celor care revin sunt folosite în mod activ în propagandă ca o confirmare a "rusofobiei" din Occident, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoare a firmei de consultanță politică R.Politik și senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center. Pentru Putin, acest lucru contează, deoarece "îl alimentează, îi oferă dovezi suplimentare că a avut dreptate", a spus ea.

Mii de expatriați care se întorc în țară ajută, de asemenea, Rusia să facă față sancțiunilor din timpul războiului și să obțină o performanță economică solidă. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, migrația inversă a adăugat probabil între o cincime și o treime la creșterea economică anuală de 3,6% a Rusiei în 2023.

Cu toate acestea, lucrătorii care se întorc în țară constituie doar un procent estimat la 0,3% din numărul total de angajați. Acest lucru nu contribuie prea mult la atenuarea penuriei acute de pe piața forței de muncă, dar evidențiază contribuția supradimensionată a repatriaților la activitatea economică.

"În primul rând, migranții care se întorc au tendința de a avea salarii mai mari și de a fi angajați în industrii cu valoare adăugată mare - sondajele arată că nivelul de venit a fost puternic corelat cu probabilitatea de a părăsi țara pentru a evita mobilizarea în 2022. În al doilea rând, lucrătorii care se întorc stimulează activitatea în industriile interne orientate spre consum, cum ar fi serviciile de uz casnic, comerțul cu amănuntul și imobiliarele, în loc să își cheltuiască veniturile în străinătate. Aceasta din urmă a însemnat, de asemenea, atenuarea ieșirii de capital din Rusia în cursul anului 2023”, afirmă Alex Isakov, economist pentru Rusia a Bloomberg.

Citește și: Raiffeisen analizează achiziția participaţiei la Strabag, deținută de o companie a lui Oleg Deripaska

Pentru unii, Rusia oferă acum oportunități și condiții de muncă mai bune decât înainte de război, deoarece țara încearcă să atragă din nou specialiștii deficitari. Programatorul IT Evgeniy și familia sa s-au întors după aproximativ un an de viață în Almaty, Kazahstan, când a primit o ofertă de a lucra în Rusia cu un salariu și în condiții la care "nici măcar nu putea visa înainte".

"Acesta este un cadou pentru noi", a declarat președintele Centrului Național de Cercetare al Institutului Kurchatov, Mihail Kovalchuk, după ce CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută pentru proiectul Large Hadron Collider, a anunțat că nu va mai lucra cu specialiștii ruși în acest an. Asta înseamnă întoarcerea oamenilor de știință în Rusia, a spus el.

”Nu există alte opțiuni, decât să ne întoarcem”

Deși estimările privind numărul celor care au plecat variază foarte mult, economiștii Alfa Bank din Moscova au estimat că Rusia a pierdut aproximativ 1,5% din întreaga sa forță de muncă în 2022, adică aproximativ 1,1 milioane de persoane. În timp ce unii au plecat în Europa, mulți au plecat în locuri precum Emiratele Arabe Unite, Thailanda și Indonezia, state care nu au urmat SUA și aliații săi în sancționarea Rusiei, precum și în fostele țări sovietice vecine.

Cetățenii ruși s-au confruntat cu dificultăți sau au fost refuzați atunci când au încercat să își reînnoiască permisele de ședere care expirau, companiei de relocare Finion. 

Datele Finion arată că, chiar și în țări în mare parte prietenoase, cum ar fi Armenia și Kârgâzstan, rușii au fost supuși unui control mai atent. Mai multe țări europene, în special din est, au îngreunat mult mai mult obținerea sau reînnoirea permiselor de ședere temporară pentru ruși, la fel ca și Turcia, surprinzând zeci de mii de ruși, care s-au confruntat apoi cu opțiunea de a se întoarce acasă sau de a căuta o altă țară, a declarat Kartamyshev.

Numărul actual de permise de ședere pe termen scurt pentru rușii din Turcia este de aproximativ 60.000, înjumătățit de la 132.000 în 2022, arată datele oficiale.

Datele biroului național de statistică din Georgia arată că numărul rușilor care au părăsit țara a crescut de șase ori, ajungând la 35.344 în 2023, în timp ce migranții care au sosit au scăzut cu 16% față de anul trecut. Kazahstanul a raportat 146.000 de nou-veniți din Rusia până la sfârșitul anului 2022, dar un diplomat rus la Almaty a afirmat că după un an nu au rămas mai mult de 80.000.

Este probabil ca procesul de repatriere să continue. Potrivit unui studiu realizat de politologii conduși de Emil Kamalov și Ivetta Sergeeva de la Institutul Universitar European din Florența, doar 41% dintre migranții ruși, iar în unele țări doar 16%, consideră că statutul lor este stabil sau oarecum stabil în societățile gazdă. Această nesiguranță este exacerbată și mai mult de faptul că 25% dintre ei raportează experiențe de discriminare, fie din partea populației locale, fie din partea instituțiilor.

Ei au constatat că "lumea s-a raliat literalmente împotriva lor", a declarat Anna Kuleshova, sociolog la Social Foresight Group, care intervievează imigranții ruși. "S-au întors cu resentimente și cu sentimentul că 'Putin nu este atât de rău până la urmă'.

Odată ajunși acasă, mulți repatriați care au plecat din cauza opoziției lor față de război găsesc provocări diferite. Alexander, în vârstă de 35 de ani, specialist IT în domeniul bancar, s-a întors în Rusia din Azerbaidjan pentru că familia sa nu se simțea bine acolo. Și-a găsit un loc de muncă la o mare bancă rusă, unde a spus că majoritatea colegilor săi îl susțin pe Putin și cred în propaganda despre război.

El nu-și ceartă colegii pe această temă. "Nu este sigur să începi să-ți convingi colegii", a spus el. "Aștept ca acest coșmar să se termine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9756
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.5772
Diferența -0.0188
Zi precendentă 4.596
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 17-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9756 RON
USD flag1 USD = 4.5772 RON
GBP flag1 GBP = 5.7994 RON
CHF flag1 CHF = 5.0733 RON
AUD flag1 AUD = 3.0569 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3593 RON
HUF flag1 HUF = 0.0129 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4279 RON
SEK flag1 SEK = 0.4285 RON
XAU flag1 XAU = 351.0005 RON
Monede Crypto
1 BTC = 302647.16RON
1 ETH = 13878.99RON
1 LTC = 380.64RON
1 XRP = 2.38RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17329.51 0.81%
BET-BK 3178.88 0.93%
BET-FI 58505.49 -0.56%
BET-NG 1236.57 0.89%
BET-TR 36640.37 0.81%
BET-TRN 35738.91 0.81%
BET-XT 1470.88 0.72%
BET-XT-TR 3070.03 0.72%
BET-XT-TRN 2999.90 0.72%
BETAeRO 1040.36 0.55%
BETPlus 2558.82 0.79%
RTL 38008.63 0.75%

Opinii

Prof. Mircea Coșea

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13...

Parc industrial / FOTO: Freepik

Șanse bune pentru România. Parcurile industriale, o miză de 10 miliarde de euro

România are toate șansele să devină un...

Bogdan Chirieac

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel