OUG privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie, adoptată de Senat

Antonia Popescu |
Data publicării:
Masuri reducere facturi
Masuri reducere facturi

Senatorii au adoptat luni, cu 101 de voturi "pentru", 24 de abţineri şi un vot "împotrivă", Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

"Modificările aduse prin proiectul de act normativ vor determina acordarea de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici, în vederea asigurării în plan economic şi social a unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi garantării dreptului acestora cu privire la continuarea activităţii şi a traiului de zi cu zi în condiţii decente. De asemenea, modificările aduse prin proiectul de act normativ vor sprijini agenţii economici care se confruntă cu creşterile accentuate de preţuri la energie electrică şi gaze naturale şi vor asigura sustenabilitatea economiei naţionale, evitându-se disfuncţionalităţi majore în lanţurile de producţie şi distribuţie pe toate segmentele de piaţă de la industria prelucrătoare până la piaţa de consum", se arată în raportul de admitere asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţii persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării".

Potrivit unor amendamente admise la comisia de specialitate, plafonarea se aplică şi în cazul operatorilor de distribuţie care asigură revânzarea energiei electrice către clienţii finali racordaţi la reţelele electrice aparţinând acestor operatori. În cazul clienţilor finali care au asigurată energia electrică prin revânzare de către operatorul de distribuţie, plafonarea se aplică în facturile emise operatorului de distribuţie pentru energia electrică consumată de clienţii finali respectivi.

Băncile rusești au importat în decembrie 5 miliarde de dolari cash

Prevederile din proiectul de act normativ se aplică şi clienţilor non-casnici ce au calitate de chiriaşi în spaţii comerciale sau spaţii cu altă destinaţie, iar titularul contractului de furnizare pentru aceste spaţii, beneficiar direct al măsurii, are obligaţia asigurării aplicării măsurii de plafonare şi către chiriaşii beneficiari.

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, a pledat în plen pentru reglementarea pieţei de energie şi a afirmat că schema de compensare şi plafonare a statului este "o mare păcăleală", menţionând că senatorii AUR vor vota "totuşi" pentru aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă.

"Această soluţie este o aparentă soluţie, pentru că de fapt nu ajută pe nimeni, preţurile sunt în continuare foarte mari, sunt împovărătoare pentru unii dintre români. În plus, statul îşi fură singur căciula. Schema de compensare şi plafonare este o mare păcăleală. Statul, prin producătorii pe care îi controlează, vinde la preţuri cu mult peste consum, încasează taxe, impozite şi dividende (...). Am spus de nenumărate ori, în ultimele luni, că singura soluţie în acest moment este revenirea imediată la piaţa reglementată şi impunerea unei marje fixe peste preţul de cost la producător. 5% peste costul de producţie este suficient în acest moment de mare criză. Totuşi, vom vota pentru legea de aprobare a acestei OUG, deşi avem convingerea fermă că aceasta continuă să fie o soluţie proastă, care nu va funcţiona şi care va produce mari tulburări sociale", a susţinut Târziu, în plen.

Senatorul liberal Sorin Bumb a declarat, la rândul său, că OUG în cauză, "chiar dacă nu este completă", o mare parte dintre consumatorii de energie electrică şi gaze naturale pot beneficia de facilităţile acesteia, motiv pentru care PNL o va vota.

"Deocamdată, cred că această lege rezolvă în mare parte problemele celor care au şi vor avea dificultăţi la plata facturilor de energie electrică şi de gaze", a afirmat Bumb.

În intervenţia sa, liderul grupului PSD, senatorul Radu Oprea, a arătat că această ordonanţă vine "să facă scumpirile preţurilor la energie şi gaze să devină mai suportabile" pentru majoritatea consumatorilor casnici şi companiilor mici şi mijlocii din România.

"Este pentru o perioadă de două luni. Puţin, foarte puţin şi trebuie luate măsuri acum, urgent, astfel încât consumatorii casnici din România şi companiile din România să ştie ce îi aşteaptă după 1 aprilie. Soluţiile sunt pe masa Guvernului şi cred că toţi din această sală, indiferent de grupul politic din care facem parte, susţinem ca soluţiile structurale care vor rezolva problema de fond, de ce cresc facturile de gaze şi energie, trebuie adoptate cât mai repede (...). Vă spun, în nume personal, că nu vreau să mă obişnuiesc cu gândul că facturile vor fi de două - trei - patru ori mai mari de acum înainte, măsurile structurale trebuie să rezolve această cauză. Grupul PSD va vota această Ordonanţă", a susţinut Oprea.

Senatorul USR Cristian Bordei a declarat că grupul pe care îl reprezintă se va abţine de la votul acestui proiect de lege, arătând că principala problemă a OUG este faptul că nu "atacă" problema de fond, cauzele structurale pentru care am asistat la această "explozie" a preţurilor.

"Pentru că că în proporţie de 80% producţia de energie electrică provine de la companii de stat, iar pe piaţa gazelor avem doi producători, dintre care unul este statul, iar la celălalt statul are un pachet de acţiuni destul de semnificativ. Statul ar fi trebuit să-şi exercite funcţia de control asupra propriilor producători prin Ministerul Energiei şi cu ajutorul ANRE, încă din lunile septembrie, octombrie 2021, când s-a produs explozia preţurilor la energie şi dacă ar fi analizat ce se întâmplă pe piaţă şi psihoza care s-a creat din anumite cauze pe care nu le putem detalia acum, ar fi avut posibilitatea să intervină, nu în sensul de reglementare a preţurilor, ci în sensul unei intervenţii de urgenţă pentru a pune la masă producătorii şi furnizorii şi a detensiona situaţia de pe piaţă (...). Nu s-a întâmplat acest lucru, am ajuns în această situaţie, aceste măsuri de compensare şi de plafonare nu acţionează asupra cauzei principale şi de fond", a punctat senatorul USR.

Senatul este prima Cameră sesizată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0005
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.65
Diferența 0.0139
Zi precendentă 4.6361
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 02-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6500 RON
GBP flag1 GBP = 5.8180 RON
CHF flag1 CHF = 5.0964 RON
AUD flag1 AUD = 3.0368 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3893 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0299 RON
NOK flag1 NOK = 0.4198 RON
SEK flag1 SEK = 0.4254 RON
XAU flag1 XAU = 344.1075 RON
Monede Crypto
1 BTC = 274771.06RON
1 ETH = 13854.12RON
1 LTC = 374.60RON
1 XRP = 2.42RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17220.62 0.94%
BET-BK 3164.24 0.85%
BET-FI 60122.56 -0.35%
BET-NG 1230.92 0.64%
BET-TR 35730.69 0.94%
BET-TRN 34907.14 0.94%
BET-XT 1464.79 0.75%
BET-XT-TR 3005.12 0.75%
BET-XT-TRN 2940.77 0.75%
BETAeRO 1054.57 0.33%
BETPlus 2542.77 0.93%
RTL 37780.44 0.89%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel