Firea a cerut bani de la japonezi pentru modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei

DCBusiness Team |
Data publicării:

În cadrul vizitei pe care o efectuează zilele acestea în Japonia, Primarul General, Gabriela Firea, a avut întrevederi oficiale la vârf cu șefi ai instituțiilor financiar bancare de stat din Japonia pentru finanțarea unor proiecte extrem de importante pentru Capitală.

Primarul General, Gabriela Firea, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții companiei japoneze Itochu Corporation, în cadrul căreia a semnat, alături de președintele diviziei de proiecte energetice al  Itochu Corporation,  domnul Masahiro Imai,  “Memorandumul de Înțelegere pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate cu privire la oportunitatea și posibilitatea folosirii Energiei Verzi în spitalele din București", studiu ce va fi finanțat de Guvernul Japoniei.

Primarul General, Gabriela Firea: "Apreciez în mod deosebit această colaborare, unică în România. Semnarea acestui Memorandum reprezintă o continuitate a relației dintre autoritatea locală română și compania japoneză și consider că acest proiect marchează o nouă etapă în managementul sistemului medical din București, dar și un prim pas pentru transformarea Bucureștiului într-un Smart City. Toate spitalele din Capitală, nu doar cele administrate de primărie, utilizează, în acest moment, instalații și echipamente învechite pentru producerea energiei termice, a apei curente, dar și a energiei electrice, de aceea ne dorim, că în cel mai scurt timp, să putem implementa acest proiect,  prin care obținem nu doar randamente energetice mai bune, cu cheltuieli mai mici, dar contribuim și la reducerea poluării. Bucureștiul devine, astfel, un model de bune practici pentru toate orașele din România”. 

 Programul 'Energie Verde pentru Spitalele Municipiului București' presupune realizarea și implementarea unui sistem integrat Smart Energy și realizarea de investiții pentru că unitățile medicale, aflate în administrarea Municipiului București, prin ASSMB,  să devină autonome și eficiente din punct de vedere energetic.

Concret, se prevede introducerea cogenerării în centralele termice, instalarea de sisteme cu panouri solare pentru prepararea apei calde menajere și încălzirii, utilizarea centralelor termice de încălzire pe biomasă, precum și a panourilor fotovoltaice.

Compania Municipală Energetică București S.A., parte a Holdingului Municipal, va asigura punerea în practică a proiectului prin reabilitarea rețelelor termice, retehnologizarea și modernizarea instalațiilor și echipamentelor de producere a energiei termice din spitale, conform Studiului de Fezabilitate ce va fi realizat de Itochu Corporation și finanțat de Guvernul Japoniei.

Potrivit Memorandumului semnat astăzi, compania Itochu va finaliza studiul de fezabilitate până la sfârșitul lunii martie 2019. După recepția studiului de fezabilitate, Primăria Capitalei va identifica soluțiile de finanțare și va demara de îndată procedurile pentru implementarea proiectului conform soluțiilor tehnice rezultate din acest studiu.

Președintele diviziei de proiecte energetice al  Itochu Corporation, domnul Masahiro Imai, s-a declarat  încântat de colaborarea cu administrația de la București și a subliniat că, în afară de procesul de achiziționare și instalare a echipamentelor și a sistemelor de eficientă energetică pentru spitale, este extrem de important că furnizorii să asigure instruirea personalului  și mentenanță sistemelor.

Proiectul “Energie Verde în spitale” este cel de-al doilea proiect pe care Primăria Capitalei îl derulează în parteneriat cu Itochu Corporation. Anul trecut s-a semnat realizarea studiului de fezabilitate pentru introducerea  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică București (SACET) a unor tehnologii de vârf la nivel mondial de producere eficientă a energiei termice, necesare încălzirii și alimentării cu apă caldă menajeră a populației Capitalei.

Compania Itochu a finalizat și predat primăriei studiul de fezabilitate care presupune, printre altele, construirea a două centrale electrotermice în cogenerare, de înalta eficientă, în zonele Titan și Aviației, dar și modernizarea CET-urilor operate în prezent de Elcen.

Firea, întâlniri cu reprezentanți ai băncilor nipone pentru modernizarea sistemului termoenergetic al Capitalei

Astfel, Primarul General s-a întâlnit cu viceguvernatorul Băncii Japoneze de Cooperare internațională (JBIC), domnul Nobumitsu Hayashi, cu  care a discutat despre  posibilitatea finanțării proiectelor de modernizare a sistemului termoenergetic din București.

Viceguvernatorul a precizat că guvernul japonez poate susține prin intermediul JBIC proiectele Primăriei Capitalei în acest domeniu  și analizează posibilitatea de a asigura finanțarea pentru modernizarea acestui sistem.

Primarul General s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Băncii Comerciale Nippon Export and Investment Insurance, domnul Masafumi Nakada, cu care a discutat despre implicarea guvernului japonez în proiectele discutate de delegația română împreună cu oficialii japonezi la Tokyo, acesta dând asigurări că Guvernul Japoniei susține proiectele primăriei pentru că acestea sunt sustenabile.

Firma japoneză Itochu Corporation, înființată în anul 1858, este unul din cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifră anuală de afaceri de peste 45 miliarde de dolari, având peste 90.000 de angajați și desfășurând operațiuni în mai mult de 120 de țări, din toate zonele lumii. Firma este activă în România încă din anii '70 și s-a implicat activ în proiecte de modernizări industriale sub finanțare japoneză, dar mai ales în reabilitarea termocentralelor București Sud, Brăila, Mintia, Iași și Suceava, dar și la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paroșeni. Au mai executat și modernizarea - extinderea Stației Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind și la extinderea rețelei de fibră optică operată de Transelectrica SĂ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 325955.66RON
1 ETH = 16418.15RON
1 LTC = 434.90RON
1 XRP = 2.88RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel