Urmărește dezbaterea live

Covid-19. Medicii israelieni, ȘOCAȚI. Efecte pe termen lung la cei vindecați

Oana Pavelescu |
Data publicării:
COVID-19: Laboratoarele din Germania au ajuns la limita capacităţii de testare
COVID-19: Laboratoarele din Germania au ajuns la limita capacităţii de testare

Trei bărbați între 30 și 40 de ani au fost externați recent din spitalul universitar Hadassah din Ein Kerem, Israel, după ce au fost internați acolo timp de câteva săptămâni în stare critică, zbătându-se între viață și moarte. Cei trei au fost infectați cu noul coronavirus în urmă cu câteva luni și ulterior s-au recuperat. Cu toate acestea, multe săptămâni mai târziu, au prezentat inflamații care le-au afectat multe sisteme vitale.

„Au ajuns în ceea ce se numește stare de șoc, cu tensiune arterială foarte scăzută și au fost imediat trimiși în secția de terapie intensivă, unde au primit agenți care contractă vase de sânge”, relatează Prof. Dror Mevorach, care i-a tratat pe cei trei. Sindromul pe care l-au inclus a inclus insuficiență renală, leziuni hepatice și inflamații ale inimii și intestinelor. „Aceasta a fost o dereglare imună cauzată de COVID-19. Sistemul lor imunitar nu și-a revenit și a progresat către o boală inflamatorie gravă. Literatura medicală a raportat foarte puține astfel de cazuri la adulți, cu doar 11 cazuri în întreaga lume ", adaugă Mevorach.

Perioada pe care au petrecut-o bolnavi nu a indicat nimic despre ceea ce urma să se întâmple. S-au recuperat destul de ușor din boala inițială. Doi dintre ei nici măcar nu au fost spitalizați. Al treilea a fost în spital câteva zile și apoi externat, la fel ca mii de israelieni care au experimentat aceeași progresie.

Câteva săptămâni mai târziu, cei trei au fost loviți de ceva numit „sindrom inflamator multisistemic [SIM]”, a explicat medicul. Aceasta este o versiune pentru adulți a ceva ce s-a întâlnit numai la copiii infectați cu coronavirus, similar cu boala Kawasaki, care provoacă boli coronariene la copii. A fost văzut pentru prima dată în întreaga lume și în Israel în aprilie trecut și a fost identificat ca un efect pe termen lung al coronavirusului la copii și adolescenți. Potrivit lui Mevorach, „au existat până acum sute de cazuri în întreaga lume, câteva zeci în Israel. Iar acum se întâlnește și la adulți”. Medicul subliniază că acest lucru este rar. „Am avut trei cazuri și am auzit de alte două în alte spitale. O studiem și o tratăm, dar necesită spitalizare imediată și tratament de către medici care știu ce fac”. 

COVID-19. În SUA un om moare la fiecare 107 secunde

Deși acesta este un sindrom rar, este doar unul dintr-o serie de fenomene, grave și prelungite la diferite grade. Ele sunt adesea nediagnosticate, acoperite de termeni precum „Long-Covid” sau „Post-Covid”. Pe măsură ce comunitățile medicale și științifice se luptă să studieze și să caracterizeze boala imediată cauzată de contractarea COVID-19, începe o nouă fază în studierea virusului. Acesta este un capitol complex și captivant, despre care se așteptă să dureze mulți ani, axat pe învățarea despre impactul pe termen lung al coronavirusului asupra sănătății.

În orice altă situație medicală, 10 luni sunt insuficiente pentru identificarea și caracterizarea efectelor pe termen lung, dar în cazul unic al epidemiei de coronavirus, cu 44 de milioane de persoane infectate pe tot globul, există spațiu suficient pentru înregistrarea efectelor pe termen lung. Cercetarea efectelor post-infecție este încă în stadiile incipiente, dar experții pot spune deja că astfel de efecte - cu diversitatea lor și gama largă de severitate - sunt surprinzător de diferite față de efectele pe termen lung ale altor viruși din familia coronavirusului sau decât infecțiile virale.

„Coronavirusul provoacă aceste efecte extreme și acum putem observa lucruri care erau greu de discernut mai devreme”, spune Mevorach. „În anumite privințe, reînvățăm sistemul imunitar după această epidemie”. El spune că informațiile colectate acum nu sunt relevante doar pentru COVID-19. „Acest virus ne învață că afecțiunile inflamatorii pe care nu le-am înțeles sunt probabil efecte care se dezvoltă în urma unei infecții care a compromis sistemul imunitar. Există și alte boli virale care provoacă diverse sindroame. Cu coronavirusul, efectele sunt extreme. Sistemul imunitar pur și simplu o ia razna pentru o anumită perioadă”. 

Nu seamnănă cu NIMIC

Perioada prelungită a bolii și fenomenele care apar în rândul persoanelor bolnave sau care și-au revenit pot fi împărțite în trei grupuri. Primul este al persoanelor a căror boală durează mult mai mult decât de obicei, definindu-i în continuare ca având COVID-19. Al doilea grup („Long-Covid”) include persoane cu simptome comune și diverse care apar după ce și-au revenit. Acestea includ oboseală extremă, slăbiciune, durere, dificultăți de respirație și probleme neurologice și mentale. Al treilea grup include persoanele cu simptome care apar adesea mult timp după recuperarea în urma COVID-19. ”Vorbim despre SIM, hipercoagulare, embolie pulmonară sau atacuri de cord”, spune Mevorach. ”Aceste simptome apar de obicei în cursul bolii, dar, în unele cazuri, apar mult mai târziu, după recuperare”.

Covid-19. Alt SIMPTOM șocant descoperit după luni de pandemie

Boala post-coronavirus îngrijorează din ce în ce mai mult autoritățile sanitare. Unele spitale au deschis clinici pentru persoanele care și-au revenit, cu o documentare a acestor cazuri și cercetări efectuate. ”Există grupuri care se plâng după ce s-au vindecat de Covid-19”, spune prof. Leonard Leibovici, care coordonează cercetarea clinică a coronavirusului la Centrul Medical Rabin (spitalele Beilinson și Sharon). Primul grup include persoanele care au avut pneumonie moderată până la severă și continuă să sufere în principal de dificultăți de respirație. Unii dintre acești pacienți au fibroză țesutului pulmonar. „Urmărim acești pacienți de cinci luni și încă nu știm unde se îndreaptă acest lucru. Știm că, odată cu coronavirusurile anterioare - SARS și MERS - 8-10% dintre cei afectați au continuat să aibă dizabilități respiratorii ”, spune Leibovici, citat de publicația Haaretz.

Alți pacineți reclamă și mai frecvent oboseala severă, ”până la punctul în care oamenii pot funcționa doar două ore pe zi și nu întotdeauna pe deplin. Apoi, trebuie să se culce să doarmă”, spune Leibovici. „Vedem acest lucru la aproximativ 10% dintre persoanele care au avut cazuri moderate până la severe, cu o corelație între severitatea bolii și severitatea simptomelor ulterioare. Există și alte boli cu simptome similare, cum ar fi „boala sărutului” sau mononucleoza, în care există rapoarte de oboseală și dificultăți de funcționare, adesea timp de până la șase luni. Cazurile la persoanele care se recuperează după coronavirus sunt mai grave și încercăm să înțelegem ce cauzează acest lucru și cum să îl tratăm”.

Arcul efectelor descris de Leibovici și alții este larg. Un studiu efectuat la Spitalul Beilinson în rândul a 500 de pacienți cu COVID-19 a constatat că 30 la sută dintre cei care aveau simptome moderate până la severe au raportat simptome tardive. Aproape 10 % dintre acești pacienți raportează că se confruntă cu probleme cognitive și de memorie, cu dificultăți de concentrare. ”Mai puțin frecvente sunt problemele cardiace și leziunile mușchilor cardiaci, căderea părului și pierderea simțului mirosului și gustului. Acest lucru durează uneori după recuperare. Nu pune viața în pericol, dar este foarte perturbator și nu știm cât durează acest lucru”, recunoaște Leibovici. „În mod ciudat, gustul revine uneori mai întâi pentru anumite arome”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 320909.03RON
1 ETH = 16244.09RON
1 LTC = 446.19RON
1 XRP = 2.82RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16974.94 0.27%
BET-BK 3106.79 0.08%
BET-FI 60523.55 -0.29%
BET-NG 1224.10 0.58%
BET-TR 35220.97 0.27%
BET-TRN 34409.16 0.27%
BET-XT 1448.00 0.18%
BET-XT-TR 2970.70 0.18%
BET-XT-TRN 2907.12 0.19%
BETAeRO 1083.14 -0.14%
BETPlus 2504.04 0.25%
RTL 37300.09 0.27%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel