Coreea de Nord încinge iar spiritele cu o nouă rachetă hipersonică

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Kim Jong Un / Foto: KCNA

Coreea de Nord a lansat săptămâna aceasta o "rachetă hipersonică" care a atins cu succes o țintă, a anunțat joi agenția de presă de stat KCNA, al doilea test de acest fel, în condițiile în care țara urmărește noi capacități militare pe fondul blocării negocierilor de denuclearizare.

Lansarea de miercuri a fost prima efectuată de Coreea de Nord din octombrie și a fost detectată de mai multe forțe militare din regiune, atrăgând critici din partea guvernelor din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia.

Coreea de Nord a testat pentru prima dată o rachetă hipersonică în septembrie, alăturându-se astfel unei curse conduse de marile puteri militare pentru a desfășura acest sistem de armament avansat.

Armele hipersonice zboară de obicei spre ținte la altitudini mai mici decât rachetele balistice și pot atinge o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului - sau aproximativ 6.200 km pe oră.

În ciuda numelui lor, analiștii spun că principala caracteristică a armelor hipersonice nu este viteza - care poate fi uneori egalată sau depășită de focoasele rachetelor balistice tradiționale - ci manevrabilitatea lor.

În cadrul testului de miercuri, "focosul hipersonic glisant" s-a desprins de racheta sa de propulsie și a manevrat 120 km lateral înainte de a "lovi cu precizie" o țintă aflată la o distanță de 700 km, potrivit KCNA.

Racheta și-a demonstrat capacitatea de a combina "zborul în mai multe trepte de salt planat și manevre laterale puternice", a precizat KCNA.

Testul a confirmat, de asemenea, componente precum controlul zborului și capacitatea sa de a funcționa în timpul iernii, a adăugat KCNA.

"Succesele succesive ale testelor de lansare în sectorul rachetelor hipersonice au o semnificație strategică prin faptul că grăbesc o sarcină de modernizare a forței armate strategice a statului", se arată în raportul KCNA.

Deși nu a mai testat bombe nucleare sau rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acțiune (ICBM) din 2017, în ultimii ani Coreea de Nord a dezvoltat și lansat o gamă de rachete și focoase mai manevrabile, probabil cu scopul de a putea depăși apărări antirachetă precum cele ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite, au declarat analiștii.

Kim Jong Un: ”Să ne pregătim pentru o luptă dură”

"Impresia mea este că nord-coreenii au identificat planoarele hipersonice ca fiind un mijloc calitativ potențial util pentru a face față apărării antirachetă", a declarat Ankit Panda, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.

Noua rachetă

Armele hipersonice sunt considerate următoarea generație de arme care urmăresc să le răpească adversarilor timpul de reacție și mecanismele tradiționale de înfrângere.

Luna trecută, Statele Unite au finalizat în Alaska construcția unui radar masiv cu rază lungă de acțiune, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, pentru un sistem de apărare antirachetă internă, despre care afirmă că poate urmări rachete balistice, precum și arme hipersonice din țări precum Coreea de Nord.

Fotografiile rachetei folosite în testul de miercuri arată ceea ce analiștii au spus că este o rachetă balistică cu combustibil lichid, cu un vehicul de reintrare manevrabil de formă conică (MaRV), care a fost lansat de un vehicul de lansare pe roți într-un nor de flăcări și fum.

Este o versiune diferită față de arma testată anul trecut și a fost prezentată pentru prima dată la o expoziție de apărare din Phenian în octombrie, a declarat Panda.

Coreea de Nord nu se mai joacă. Noua rachetă care poate schimba regulile VIDEO

"Probabil că au înființat cel puțin două programe de dezvoltare separate", a adăugat el. "Unul dintre acestea a fost Hwasong-8, care a fost testat în septembrie. Această rachetă, care are câteva caracteristici comune cu Hwasong-8, este o alta".

În cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi, joi, secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat lansarea rachetei nord-coreene și a discutat despre cooperarea în vederea realizării unei denuclearizări complete și a unei păci durabile în Peninsula Coreeană, a precizat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

"Luăm în serios orice nouă capacitate și, așa cum am spus, condamnăm continuarea testelor (Coreei de Nord) cu rachete balistice, care sunt destabilizatoare pentru regiune și pentru comunitatea internațională", a declarat ulterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Discuțiile menite să convingă Coreea de Nord să renunțe la armele sale nucleare și la arsenalul de rachete balistice sunt în impas de când o serie de summituri între liderul Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump, au eșuat fără niciun acord.

Administrația președintelui american Joe Biden a declarat că este deschisă la discuții cu Coreea de Nord, dar Phenianul a declarat că deschiderile americane sunt retorică goală fără schimbări mai substanțiale în ceea ce privește "politicile ostile", cum ar fi exercițiile militare și sancțiunile.

Ultimul test a avut loc cu doar câteva ore înainte ca președintele sud-coreean Moon Jae-in să participe la o ceremonie de inaugurare a unei linii de cale ferată care speră să conecteze în cele din urmă peninsula coreeană divizată, punând sub semnul întrebării speranțele sale de a realiza un progres diplomatic de ultimă oră cu Coreea de Nord înainte de încheierea mandatului său de cinci ani în luna mai.

"Sperăm că toate părțile ... vorbesc și acționează cu prudență, persistă în direcția corectă a dialogului și consultării și lucrează împreună pentru a avansa în direcția soluționării politice a problemei peninsulare", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing zilnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326473.01RON
1 ETH = 16438.47RON
1 LTC = 439.60RON
1 XRP = 2.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel