Ce trebuie să știm despre asigurări. De ce să îți faci una

Anca Mihailov / 16 sep 2020 / 17:30
Asigurările sunt un instrument important pentru oricine
Asigurările sunt un instrument important pentru oricine

Sistemul de asigurări are la bază aceleași principii, din punct de vedere contractual, dar fiecare tip de asigurare are particularități proprii. În primul rând, există diferențe între asigurările obligatorii și cele suplimentare/facultative. Astfel, suntem obligați să plătim anumite asigurări – cum ar fi RCA -, dar putem opta, suplimentar, pentru asigurări de sănătate, de viață, pentru bunurile noastre sau pentru locuință, dacă dorim să avem un ajutor în plus, atunci când se întâmplă ceva nedorit.

Asigurarea, la modul general, se poate defini a forma de protecție bazată pe un contract, între o persoană fizică sau juridică și asigurator. Prin acest contract, una dintre părți devine asigurat, cedând anumite riscuri unei persoane juridice – respectiv asiguratorul - și plătind către acesta din urmă o sumă de bani, denumită „primă de asigurare”. Obligațiile asiguratorului, prin contract, presupun ca acesta să plătească asiguratului despăgubiri, dacă au loc evenimente care au fost prevăzute în contract. 

Pentru ce sunt bune asigurările

Utilitatea asigurărilor se poate cuantifica atunci când asiguratul beneficiază de despăgubirile de care are nevoie, fie din cauza unor accidente, fie din cauza unor calamități sau a altor situații care produc pagube. Ceea ce rezolvă polița de asigurare este definirea unui set de riscuri și stabilirea unor sume pe care asiguratul o primește, atunci când sănătatea, viața sau bunurile îi sunt afectate de respectivele situații. 

În legatură cu sănătatea, cu activitatea profesională și, în cazul firmelor, cu riscurile privind mărfurile sau activele companiei, asiguratul are beneficii majore dacă transferă riscurile asupra companiilor specializate. Din această nevoie au apărut produsele de asigurare, oferite de companii specializate care preiau un set de riscuri, în schimbul unei sume de bani. Plata primei de asigurare îl pune pe asigurat la adăpost față de problemele cauzate de accidente, îi poate salva firma de unele probleme financiare care ar putea duce la faliment, etc. 

Schimbări pe piața bancară. Produse noi. Totul, din fața calculatorului

Brokerul de asigurări este un specialist care oferă servicii către persoane fizice sau juridice, astfel încât să-și ajute clientul să aleagă cea mai potrivită ofertă, din multitudinea de firme și produse de asigurări de pe piață. Brokerul nu este doar un simplu intermediar, ci și un specialist care oferă servicii de consultanță, cunoscând foarte bine particularitățile pieței, produsele, contextul, tehnica de derulare a asigurărilor. Brokerul este plătit dintr-un comision inclus în prima de asigurare, iar serviciile sale presupun consultanța de specialitate și urmărirea derulării contractului. 

Asigurări de sănătate și de viață

În cazul asigurărilor de sănătate, cheltuielile făcute pe o persoană, în caz de îmbolnăvire, accident (de circulație, de muncă, etc.) asiguratului i se plătesc serviciile medicale contractate. Produsele de asigurare facultativă de sănătate acoperă, de obicei, consultații, spitalizare, investigații medicale și intervenții chirurgicale. Serviciile se decontează integral sau cu anumite deduceri, de către clinicile și spitalele private care au încheiat contracte de colaborare cu asiguratorul. Asigurările private de sănătate pot avea limite maxime de despăgubire, stabilite fie pe durata de un an, fie pe tipurile de servicii acoperite, dar există și produse cu acoperire nelimitată. 

Asigurările de viață sunt produse financiare oferite de companii specializate. Există varianta clasică, cea care facilitează economisirea unor sume de bani, sau cea cu acumulare de capital. În cazul celei clasice, în primul rând, acest tip de asigurare nu presupune acumularea de capital. Asigurarea de viață clasică funcționează pe următorul principiu: prin intermediul unui contract, asiguratorul se obligă să plătească o anumită sumă de bani, în cazul decesului persoanei asigurate. Costul unei polițe de asigurare de viață se numește „primă de asigurare”, aceasta fiind stabilită de asigurator, în funcție de tipul de produs pe care îl alege clientul, a sumei asigurate, a duratei contractului, a riscurilor acoperite, etc. 

În cazul asigurărilor de viață cu acumulare de capital, parte din prima pe care o plătește asiguratul acoperă componenta de protecție, iar o altă parte este investită de compania de asigurări și plătită clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar înainte, împreună cu o parte din profitul obținut. Astfel, asigurarea de viață devine și un instrument de economisire a banilor. 

Asigurările auto și pentru locuințe

Pentru șoferi, asigurările auto înseamnă un important sprijin, în cazul producerii unui accident. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este metoda de protecție prin care sunt despăgubiți cei prejudiciați în urma unui accident auto, atât pentru daunele autovehiculelor, cât și pentru vătămări corporale, orice fel de pagube aduse proprietatilor unor bunuri avariate, decesul unor persoane implicate în accident. Prin RCA, păgubitul primește în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite. Pentru a-și proteja mașina ta, proprietarul acesteia are nevoie de asigurare CASCO.

În cazul asigurărilor pentru locuințe, cele obligatorii au fost introduse ca măsură de protecție, după ce s-a constatat că frecvența evenimentelor de tipul catastrofelor naturale este în creștere și afectează un număr foarte mare de oameni care ajung la situația de a-și pierde casele și agoniseala de o viață. Pentru a-i proteja pe aceștia și a nu rămâne la mila autorităților, asigurarea obligatorie de locuință oferă o protecție minimă, de bază, în cazul producerii unor inundații, alunecări de teren sau cutremur. Prima de asigurare obligatorie pentru locuință este foarte mică: 10 euro, respectiv 20 de euro pe an, pentru o despăgubire maximă de 20.000 de euro, bani care pot fi utilizați pentru a repara cel puțin o parte din prejudiciul cauzat de calamitate. Potrivit legii, cei care nu și-au încheiat asigurarea obligatorie nu vor beneficia de ajutor din partea autorităților, în cazul producerii unor calamități.

Alte pagube pot fi acoperite de asigurare facultativă - un instrument accesibil tuturor și eficient. O astfel de asigurare facultativă acoperă cele mai frecvente riscuri care pun în pericol locuința și pot afecta bunurile, iar încheierea unui astfel de contract este cea mai ieftină modalitate de protejare a casei și a bunurilor personale.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9256
Diferența 0.0003
Zi precendentă 4.9253
USD
Azi 4.0527
Diferența -0.0156
Zi precendentă 4.0683
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-05-2021
EUR flag1 EUR = 4.9256 RON
USD flag1 USD = 4.0527 RON
GBP flag1 GBP = 5.7135 RON
CHF flag1 CHF = 4.4985 RON
AUD flag1 AUD = 3.1433 RON
DKK flag1 DKK = 0.6624 RON
CAD flag1 CAD = 3.3465 RON
HUF flag1 HUF = 0.0140 RON
JPY flag1 JPY = 0.0371 RON
NOK flag1 NOK = 0.4902 RON
SEK flag1 SEK = 0.4853 RON
XAU flag1 XAU = 240.8982 RON
Monede Crypto
1 BTC = 176422.95RON
1 ETH = 13225.50RON
1 LTC = 1136.78RON
1 XRP = 6.05RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.54%
6 luni: 1.65%
12 luni: 1.75%
EURIBOR:
3 luni: -0.5490 %
6 luni: -0.5130 %
12 luni: -0.4780 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 10322.04 -0.18%
BET-BK 1946.63 -0.32%
BET-FI 44535.08 -0.35%
BET-NG 757.29 0.15%
BET-TR 17378.47 -0.18%
BET-XT 916.17 -0.17%
BET-XT-TR 1549.86 -0.16%
BETPlus 1541.08 -0.18%
RTL 21552.15 -0.57%
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor
Lumea insectelor

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt1
YesMy