Cum să-i oprim pe narcisiști și psihopați să mai ajungă în poziții de conducere

Matei Ion |
Data publicării:

Una dintre cele mai mari probleme ale rasei umane a fost și este aceea că oamenii care ocupă poziții de putere sunt adesea incapabili să folosească puterea într-un mod responsabil. 

În trecut, acest lucru era cauzat în principal de sistemele ereditare care atribuiau putere regilor și domnilor etc., care adesea nu aveau capacitatea intelectuală sau morală de a-și folosi bine puterea. Dar, în vremuri mai recente, se pare că puterea atrage oameni nemiloși și narcisști cu o lipsă severă de empatie și conștiință.

În psihologie, există conceptul unei „triade întunecate” a trăsăturilor de personalitate răuvoitoare: psihopatie, narcisism și machiavelism. Aceste trăsături sunt studiate împreună pentru că aproape întotdeauna se suprapun și se combină. Dacă o persoană are trăsături psihopatice, atunci tind să aibă și trăsături narcisiste și machiavelice.

Oamenii cu aceste personalități nu pot simți sentimentele altora și nici nu pot vedea lumea din orice perspectivă, în afară de a lor. Nu au un sentiment de conștiință sau vinovăție care să îi împiedice să se comporte imoral. Se simt superiori și se bucură să manipuleze și să controleze alte persoane. În același timp, trebuie să se simtă respectați și admirați și să le placă să fie în centrul atenției.

Există o mulțime de dovezi că persoanele cu personalități cu triadă întunecată sunt atrase de lumea corporativă și politică. Cercetările, de exemplu, arată că persoanele cu trăsături narcisiste și psihopate au o dorință puternică de dominație și sunt disproporționat de frecvente în funcțiile de conducere.

Așa cum spun și psihologii Niklas Steffens și Alexander Haslam, „cum sunt moliile atrase de flacără, narcisiștii pot fi atrași în mod natural către poziții de putere și influență”. Sau așa cum scrie psihologul Robert Hare despre psihopați, ei „sunt prădători sociali și ca toți prădătorii caută hrană. Oriunde veți obține putere, prestigiu și bani, îi veți găsi ”.

Citește și: Donald Trump NU exclude posibilitatea de a CANDIDA în 2024

Cei mai răi lideri ai secolului XX, precum Stalin, Hitler, Mao Zedong, Pol Pot, Saddam Hussein și colonelul Gaddafi, aveau în mod clar trăsături severe de triadă întunecată. Nu au devenit lideri datorită abilității sau inteligenței lor, ci pur și simplu pentru că aveau o dorință extraordinară de putere și erau incredibil de nemiloși și cruzi în obținerea ei.

Mulți politicieni din zilele noastre par să aibă și trăsături psihopate și narcisiste. Este ușor să identifici astfel de lideri, deoarece aceștia sunt întotdeauna autoritari, urmând politici dure. Încearcă să submineze democrația, să reducă libertatea presei și să contracareze disidența. Sunt obsedați de prestigiul național și deseori persecută grupurile minoritare. Și sunt întotdeauna corupți și lipsiți de principii morale.

Narcisiști ​​și sociopați

În țările democratice, cum ar fi Marea Britanie și SUA, s-ar putea argumenta că există o probabilitate mai mică ca oamenii psihopati să devină lideri. Dar există încă o problemă serioasă cu persoanele extrem de narcisiste, nemiloase și non-empatice care dobândesc puterea. Acest lucru s-a putut vedea clar la președinteșe Donald Trump, scrie The Conversation.

La fel ca mulți profesioniști din domeniul sănătății mintale, nepoata președintelui, Mary Trump - psiholog clinician - și-a exprimat opinia că Trump suferă de o serie de tulburări de personalitate. Ea a sugerat că problema sa principală a fost narcisismul său sever, dar și că „îndeplinește criteriile pentru tulburarea de personalitate antisocială, care în forma sa severă este în general considerată sociopatie”.

De-a lungul timpului, oamenii sensibili și responsabili au părăsit administrația iar Trump i-a atras pe alții cu trăsături de personalitate similare. În acest fel, regimul său a devenit ceea ce psihologul polonez Andrew Lobacewski a numit „patocrație” - un guvern format din persoane cu tulburări de personalitate. În Marea Britanie a existat, de asemenea, o tendință pentru politicienii de frunte să manifeste semne de narcisism, nemiloși și lipsiți de empatie. Acest lucru sugerează, de asemenea, o mișcare spre patocrație.

Esența problemei este că persoanele insensibile și cu empatie scăzută sunt atrase de putere, în timp ce oamenii empatici și responsabili (care ar fi liderii ideali) nu au dorința de dominație. De obicei, preferă să rămână ancorați în realitate, interacționând cu alte persoane. Acest lucru lasă pozițiile de putere libere pentru persoanele greșite.

Ce se poate face?

La fel ca alții care au studiat problema „psihopatiei corporative”, psihologul australian Clive Boddy a sugerat că companiile ar trebui să verifice candidații pentru pozițiile de conducere să nu fie psihopați. Ceea ce ar trebui să facem și în politică. Fiecare guvern (ca fiecare organizație) ar trebui să angajeze psihologi pentru a evalua potențiali lideri și a determina aptitudinea lor pentru putere.

Testele de personalitate s-ar putea să nu fie prea folositoare, deoarece personalitățile triadei întunecate sunt manipulatoare și necinstite. Dar ar putea fi folosite și alte evaluări. Este acceptat pe scară largă că există semne din copilărie ale trăsăturilor întunecate ale triadei, precum insensibilitatea și cruzimea și lipsa de empatie, vinovăție și emoție. Astfel, psihologii ar putea examina istoria vieții candidatului, intervievând foști șefi și colegii de-ai săi. De asemenea, ar putea vorbi cu cunoștințe anterioare, foști profesori școlari sau universitari.

Unii ar putea argumenta că acest lucru ar da prea multă putere psihologilor, care ar deveni efectiv regi - și probabil ar deveni ei înșiși vulnerabili la corupție. Deși acest lucru este adevărat, este cu siguranță preferabil situației actuale, în care nu există nimic care să împiedice oamenii cu trăsături narcisiste și psihopatice să câștige puterea și apoi să-și folosească puterea în mod malefic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297349.10RON
1 ETH = 14648.88RON
1 LTC = 388.25RON
1 XRP = 2.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel