Bill Gates știe cum va arăta viitorul: ”Se va deschide o nouă pagină a istoriei omenirii”

Elena Cristian |
Data actualizării: | Data publicării:
Reglementările propuse de UE privind inteligența artificială ridică preocupări privind impactul asupra Europei
Reglementările propuse de UE privind inteligența artificială ridică preocupări privind impactul asupra Europei

Bill Gates este convins că dezvoltarea inteligenței artificiale este la fel de importantă ca și evoluția altor invenții tehnologice majore.

Prin urmare, cofondatorul gigantului Microsoft, omul care pe toată durata pandemiei de COVID-19, a lansat periodic predicții legate de boală și de pericolele din viitor, a publicat pe blogul său o scrisoare de șapte pagini în care descrie cum evolua Inteligența Artificială. 

Pornind de la convingerea că, după apariția microprocesorului, a computerului personal, internetului și telefonului mobil, Inteligența Artificială deschide altă pagină în istoria lumii, Bill Gates schițează un tabloul al viitorului concentrându-și atenția pe trei aspecte majore: productivitatea la locul de muncă, asistența medicală și educația.

1. Productivitatea la locul de muncă

- Bill Gates consideră că AI poate fi folosită ca instrument pentru a crește productivitatea indivizilor. 

 - Omul de afaceri descrie modul în care inteligența artificială poate fi utilizată ca "asistent personal digital" la locul de muncă pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților.

- Acești "agenți personali" generați de AI, care au acces la vaste baze de informare și de date despre companie și sectorul de activitate, ar putea fi, în egală măsură, resurse cu care angajații ar putea să comunice.

- "Pe măsură ce puterea de calcul devine mai ieftină, capacitatea ChatGPT de a exprima idei va deveni tot mai comparabilă cu cea a unui inginer, specialist, gata să ajute la îndeplinirea diferitelor sarcini", este de părere miliardarul american. 

Sectorul sănătății

Potrivit lui Gates, Inteligența Artificială i-ar putea înlocui pe angajații din sănătate care pierd timp prețios întocmind tot felul de formulare, acte și documente. 

- În țările sărace, "unde mulți oameni nu au niciodată acces la un medic", spune Bill Gates, AI ar putea ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să fie mai eficienți în munca lor cu pacienții pe care îi consultă.

- De asemenea, este posibil ca AI să joace un rol în tratarea pacienților aflați departe de o unitate sanitară. 

- Potrivit lui Gates, AI este folosită știe deja să procedeze o analiză a datelor medicale și să dezvolte medicamente. Totuși, următoarea generație de instrumente AI ar putea ajuta la prezicerea efectelor secundare ale medicamentelor și la calcularea nivelurilor de dozare.

- De asemenea, IA ar putea ajuta la proiectarea de semințe pentru culturi adaptate la climatul local și la dezvoltarea de vaccinuri pentru animale în țările sărace.

- Aceste evoluții pot fi importante "pe fondul schimbărilor climatice și a fenomenelor meteorologice extreme, o amenințare majoră în special pentru agricultorii din țările cu venituri mici", scrie Bill Gates.

Consecințe Astfel, AI ar contribui la reducerea inegalității globale prin ajutorarea celor mai sărace țări.

Educație

În următorii cinci până la zece ani, utilizarea Inteligenței Artificiale ar putea revoluționa educația prin personalizarea conținutului educațional în funcție de stilul de învățare al fiecărui elev și prin identificarea factorilor care influențează motivația sau dezinteresul acestuia.

- În plus, IA ar putea sprijini profesorii în planificarea lecțiilor și în evaluarea înțelegerii de către elevi a subiectelor abordate în clasă.

- Important de subliniat: Acest lucru nu înseamnă că profesorii vor dispărea.

- "Chiar și când tehnologia va fi perfecționată, învățarea va continua să depindă de calitatea relației dintre elevi și profesori, care se va îmbunătăți, fără ca vreodată să fie înlocuită. Activitățile desfășurate în clasă de profesor și elevi nu vor dispărea", insistă Gates.

- Profesorii vor trebui, de asemenea, să se adapteze la elevii care folosesc noi tehnologii în clasă, cum ar fi ChatGPT. Miliardarul citează exemplul profesorilor care permit elevilor să folosească Inteligența Artificială generativă pentru a scrie o primă versiune a unui eseu care va trebui, după aceea, personalizat.

O tehnologie care nu este lipsită de riscuri

- Dezbaterile privind progresul inteligenței artificiale devin tot mai intense, pe măsură ce se accelerează întrecerea între companiile de tehnologie.

- Bill Gates recunoaște în scrisoarea sa că este conștient de preocupările asociate cu inteligența artificială, cum ar fi potențialul de utilizare abuzivă a tehnologiei de către oameni.

- El a luat în considerare posibilitatea unei inteligențe artificiale "superinteligente" care și-ar putea stabili propriile obiective pe măsură ce tehnologia continuă să se îmbunătățească. "Pentru a profita la maximum de această nouă tehnologie remarcabilă, va trebui atât să ne protejăm împotriva riscurilor și să asigurăm în continuare locuri de muncă pentru oameni”, menționează Gates.

Citește și Inteligența artificială, un nou câmp de luptă pentru giganții internetului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 324753.53RON
1 ETH = 16470.09RON
1 LTC = 437.95RON
1 XRP = 2.85RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel