Salamul slovacilor din Nădlac, produs de sute de ani, celebrat printr-un festival

Matei Ion / 04 mai 2019 / 11:01
Salam uscat, produs de sute de ani în Nădlac
Salam uscat, produs de sute de ani în Nădlac

Comunitatea slovacă din oraşul arădean Nădlac, cea mai mare din ţară, a organizat un festival al salamului tradiţional, produs în zonă de sute de ani şi devenit un brand local, cele mai bune reţete fiind premiate, vineri seară, de specialişti din Serbia, Ungaria şi România. 

În oraşul arădean Nădlac, de la graniţa cu Ungaria, aproape că nu există gospodărie în care să nu se facă salam tradiţional. Produsul a devenit foarte cunoscut în zonă, iar arădenii s-au obişnuit să meargă la Nădlac special pentru a-l cumpăra direct de la familii care şi-au transmis reţeta din generaţie în generaţie. 

Salamul de casă se produce la Nădlac din secolul al XIV-lea, însă slovacii care s-au stabilit în zonă în urmă cu două secole au îmbunătăţit reţeta, iar astăzi această specialitate nu lipseşte din nicio gospodărie a zonei. 

Pentru că este atât de celebru, comunitatea slovacă s-a gândit să-i dedice un festival, în care cele mai gustos salam uscat să fie premiat, aproape 30 de producători locali prezentându-şi specialităţile. 

Festivalul Salamului Uscat, organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), s-a aflat la a treia ediţie, iar sute de localnici au petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce comisia de evaluare formată din specialişti din Serbia, Ungaria şi România şi-a dat verdictul. 

Citește și:Clienții o cer în cantități mari. Brânză fabricată la 1600 de metri, atestată tradițional

"Acest salam se produce din 1803, de când slovacii s-au aşezat în aceste locuri. Salamul de Nădlac are o legătură directă cu minoritatea slovacă, deoarece ca şi gust, aromă şi aspect seamănă foarte mult cu un salam produs în Serbia sau în Ungaria, unde avem minorităţi slovace. Sunt multe familii care de generaţii întregi produc salam, devenit un brand local foarte cunoscut", a declarat, pentru AGERPRES, Milan Kelo, vicepreşedinte al UDSCR Nădlac. 

Reţeta acestei specialităţi nu diferă cu aproape nimic de la un producător la altul, având în general aceleaşi ingrediente, însă gustul salamului este dat şi de modul de preparare şi păstrare. 

"Toate familiile folosesc cam aceeaşi reţetă, diferă doar cât timp este afumat, cât timp este ţinut la fum, cum este păstrat produsul, cât timp este lăsat la maturat. Nicio familie nu face un salam cu acelaşi gust. Ideal e să fie produs în noiembrie-decembrie şi este pregătit pentru a fi consumat după 60-90 de zile. Este foarte bine păstrat, deşi nu conţine aditivi sau conservanţi, astfel că se poate consuma şi după doi ani", a spus Milan Kelo. 

Unul dintre cei mai cunoscuţi producători locali, Gheorghe Zelena, spune că gustul deosebit este dat de ingredientele produse chiar în gospodăria sa. 

"La acest salam nu folosim ingrediente din comerţ. De exemplu, dacă am folosi boia cumpărată, produsul nu s-ar păstra atât de mult. Eu îmi produc boiaua în seră, eu cresc porcii în gospodărie, totul este natural, nu adăugăm chimicale. Am clienţi care vin la poarta mea de ani de zile să cumpere salam, noi nu vindem la magazin", spune Gheorghe Zelena. 

Localnicii folosesc un amestec de carne de porc şi vită, adaugă slănină, iar principalele condimente sunt boiaua, chimenul, piperul şi usturoiul. 

"Eu fac salam de peste 40 de ani, familia mea a luat reţeta de la slovaci, care s-au stabilit în Nădlac în vremea austro-ungară. Toţi nădlăcanii folosim cam aceleaşi ingrediente, dar le producem singuri, în gospodăriile noastre", a spus un alt localnic, Pavel Sinka. 

Salamul de Nădlac se vinde cu 60 - 70 de lei kilogramul, iar cumpărătorii sunt din toate colţurile ţării, însă localnicii primesc comenzi inclusiv din ţări învecinate, unde produsul a câştigat diverse premii la competiţii culinare. 

În Nădlac se află cea mai mare comunitate de slovaci din România, numărând aproximativ 4.000 de persoane, adică jumătate din populaţia oraşului de la graniţa cu Ungaria. 

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.7621
Diferența 0.0000
Ieri 4.7621
USD
Azi 4.2658
Diferența 0.0000
Ieri 4.2658
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-05-2019
EUR flag1 EUR = 4.7621 RON
USD flag1 USD = 4.2658 RON
GBP flag1 GBP = 5.4436 RON
CHF flag1 CHF = 4.2197 RON
AUD flag1 AUD = 2.9340 RON
DKK flag1 DKK = 0.6377 RON
CAD flag1 CAD = 3.1616 RON
HUF flag1 HUF = 0.0146 RON
JPY flag1 JPY = 0.0389 RON
NOK flag1 NOK = 0.4865 RON
SEK flag1 SEK = 0.4421 RON
XAU flag1 XAU = 176.2890 RON
Monede Crypto
1 BTC = 33778.57RON
1 ETH = 1065.08RON
1 LTC = 388.15RON
1 XRP = 1.70RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.36% p.a.
ROBOR:
3 luni: 3.28%
6 luni: 3.38%
12 luni: 3.54%
EURIBOR:
3 luni: -0.3100%
6 luni: -0.2300%
12 luni: -0.1120%
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 8223.72 0.14%
BET-BK 1565.32 0.23%
BET-FI 35985.58 0.39%
BET-NG 716.22 0.25%
BET-TR 12283.30 0.14%
BET-XT 745.53 0.17%
BET-XT-TR 1128.49 0.16%
BETPlus 1229.21 0.14%
RTL 17139.19 0.08%

Opinii

Guvernatorul BNR spune ce e greu într-un an electoral

Isărescu despre salarii: Excesul poate face mai mult rău decât bine

Creşterea economică a României poate...

A fost prezentată și starea autostrăzilor
Valoarea proiectelor depășește 11 miliarde de lei

Magistrala 5 de metrou. Anunț important pentru bucureșteni

Magistrala 5 de metrou Eroilor-Drumul...

Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia
Sicilia, Italia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2019 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
business.n-nxt.24