OMICRON devine dominant dar DELTA continuă să toace Europa

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Europenii se iau la trântă cu două tulpini
Europenii se iau la trântă cu două tulpini

Viteza amețitoare cu care varianta OMICRON se răspândește sperie oficialii Uniunii Europene care vor să pregătească națiunile pentru ce e mai rău.

Omicron este de așteptat să fie varianta dominantă de coronavirus în cele 27 de națiuni ale Uniunii Europene până la jumătatea lunii ianuarie, a declarat miercuri cel mai înalt oficial al blocului, pe fondul îngrijorărilor că o creștere dramatică a numărului de infecții va lăsa Europa în întuneric în timpul sărbătorilor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este bine pregătită să lupte împotriva omicron, 66,6% din populația sa fiind complet vaccinată. Ea și-a exprimat dezamăgirea că pandemia va perturba din nou sărbătorile de sfârșit de an, dar s-a declarat încrezătoare că UE are "forța" și "mijloacele" necesare pentru a depăși COVID-19.

"La fel ca mulți dintre voi, sunt tristă că, încă o dată, acest Crăciun va fi umbrit de pandemie", a spus ea.

Rata de vaccinare în UE nu este chiar acolo unde ar trebui să fie

Rata de vaccinare la nivelul UE ascunde faptul că unele națiuni din UE, precum Portugalia și Spania, au imunizat marea majoritate a populației, în timp ce alte țări sunt mult în urmă. Bulgaria, de exemplu, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, doar 26,6% din populație este complet vaccinată în timp ce în România vaccinare este de numai 44,5%.

Europa continentală se poate uita la Marea Britanie pentru a avea o idee despre ce ne așteaptă pe măsură ce omicron se răspândește; oficialii britanici spun că va fi varianta dominantă a țării în câteva zile. Șefa Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, Dr. Jenny Harries, a declarat că omicron afișează o rată de creștere uluitoare în comparație cu variantele anterioare.

Harries a spus că varianta reprezintă "probabil cea mai semnificativă amenințare pe care am avut-o de la începutul pandemiei".

Marea Britanie a înregistrat miercuri 78.610 noi infecții, cel mai mare total zilnic confirmat din timpul pandemiei. Dar decesele au rămas mult mai mici decât în timpul vârfurilor anterioare ale țării, înainte ca vaccinurile împotriva coronavirusului să fie răspândite pe scară largă. Oamenii de știință au declarat că nu știu încă dacă omicron este la fel de letal ca alte variante de virus.

Creșterile alarmante ale infecțiilor, pe măsură ce se apropia iarna și varianta delta rămânea în libertate, au determinat multe guverne europene să pună în aplicare măsuri de sănătate publică, deoarece mortalitatea excesivă a crescut în timpul toamnei.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății spune că 77 de țări au raportat cazuri de omicron, dar varianta se află probabil deja în majoritatea țărilor, doar că nu a fost încă detectată. OMS spune că datele continuă să sosească și că rămân multe necunoscute despre noua variantă.

Pfizer, la un pas de a scoate pastila antivirala COVID-19

Omicron a aruncat în aer previziunile OMS. Viitorul pare incert

În 48 de ore, Omicron devine varianta dominantă în UK

Potrivit unei analize de marți a datelor din Africa de Sud, unde omicron determină o creștere bruscă a infecțiilor, varianta pare să se răspândească mai ușor de la o persoană la alta și să se sustragă mai bine vaccinurilor, dar provocând în același timp boli mai puțin grave.

OMS, îngrijorată de rata îmbolnăvirilor

"Omicron se răspândește cu o rată pe care nu am văzut-o la nicio variantă anterioară. Suntem îngrijorați de faptul că oamenii abordează omicronul ca pe o boală ușoară", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cu siguranță am învățat până acum că subestimând acest virus este un mare risc".

Tedros a subliniat că vaccinurile sunt doar un instrument - chiar dacă unul important - de combatere a pandemiei, alături de măsuri precum purtarea de măști, o mai bună ventilație interioară, distanțarea socială și spălarea mâinilor.

Cu omicron acum în scenă, tot mai multe țări adoptă restricții. Săptămâna aceasta, Italia a solicitat teste negative pentru vizitatorii vaccinați, ceea ce a stârnit îngrijorarea că măsuri similare în alte părți vor limita capacitatea cetățenilor UE de a călători pentru a-și vedea prietenii și rudele în perioada sărbătorilor.

Portugalia a adoptat o măsură similară la 1 decembrie, solicitând un test negativ obligatoriu pentru toți pasagerii de pe zborurile care sosesc, indiferent de statutul de vaccinare, punctul de origine sau naționalitatea acestora.

Grecia a anunțat miercuri că, începând de duminică, toți călătorii care sosesc trebuie să prezinte un test negativ, cu excepția cazului în care au petrecut mai puțin de 48 de ore în străinătate.

UE se bate cu două tulpini

Von der Leyen a declarat că UE se confruntă cu o dublă provocare, cu o creștere masivă a numărului de cazuri în ultimele săptămâni din cauza variantei delta combinată cu creșterea variantei omicron.

"Asistăm la o creștere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc, la o povară mai mare asupra spitalelor și, din păcate, la o creștere a numărului de decese", a declarat ea în fața deputaților din Parlamentul European.

Von der Leyen a insistat asupra faptului că creșterea numărului de infecții în Europa în acest moment rămâne din cauza "aproape exclusiv" variantei delta. Ea a spus că lupta împotriva scepticismului față de vaccinuri este esențială, în special în națiunile UE cu rate de vaccinare mai scăzute.

"Pentru că prețul pe care îl vom plăti dacă oamenii nu sunt vaccinați continuă să crească", a spus ea. "Este, de asemenea, o problemă pentru cetățenii noștri în vârstă, care încă o dată de Crăciun nu își pot vedea nepoții. Și este, de asemenea, o problemă pentru acei copii care încă o dată nu pot merge la școală. Ce fel de viață este asta?".

Germania continuă direcția dată de Merkel

Făcându-se ecoul comentariilor lui von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri că noul său guvern va face totul pentru ca Germania să depășească pandemia de coronavirus și să permită oamenilor să revină la o viață normală.

"Nu avem timp de pierdut", a declarat Scholz, care a preluat mandatul în timp ce Germania se confruntă cu cel mai mare val de infecții din timpul pandemiei de până acum.

Scholz a mai spus că guvernul său nu va tolera o "minoritate minusculă" de extremiști care încearcă să își impună voința împotriva politicilor privind coronavirusul.

În timp ce guvernele se pregăteau pentru sezonul sărbătorilor, Grecia, Italia, Spania și Ungaria au început să vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani împotriva COVID-19.

Liderii UE au un summit programat pentru joi la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 299162.59RON
1 ETH = 14309.52RON
1 LTC = 385.63RON
1 XRP = 2.40RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel