Dramoleta Djokovic, temă de discuție la nivel de premieri

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Novak Djokovic, stă sau pleacă? Aceasta-i întrebarea
Novak Djokovic, stă sau pleacă? Aceasta-i întrebarea

Vedeta tenisului Novak Djokovic a susținut marți, în a doua zi de detenție, o sesiune de antrenament la Melbourne Park, concentrându-se pe apărarea titlului de la Australian Open, în timp ce se confruntă în continuare cu perspectiva de a fi deportat pentru că nu este vaccinat împotriva COVID-19.

Sârbul aflat pe primul loc în clasament a intrat pe terenul de antrenament la câteva ore după ce a câștigat luni o bătălie juridică împotriva anulării vizei sale, pe motive procedurale. El a revenit marți pentru un antrenament cu ușile închise, cu ușile încuiate și doar echipa sa de susținere autorizată să intre în Rod Laver Arena.

Imagini aeriene realizate de televiziunile australiene dintr-un elicopter l-au arătat pe cel care a câștigat de nouă ori Australian Open revenind la muncă, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea primului turneu de Grand Slam al anului.

Australian Open a publicat capii de serie pentru turneul Australian Open, iar Djokovic a fost inclus pe locul 1 pe tabloul de simplu masculin.

În timp ce încearcă să recupereze timpul pierdut după ce a petrecut patru zile închis într-un hotel de detenție pentru imigranți, Djokovic este conștient că i s-ar putea revoca din nou viza.

Ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, ia în considerare posibilitatea de a-și exercita puterea de a-l expulza pe starul tenisului în baza unei legislații separate, evaluând o scutire medicală pe care Djokovic, nevaccinat, s-a bazat pentru a zbura la Melbourne și informațiile furnizate în cererea de viză.

Associated Press a relatat că decizia nu era așteptată marți, după ce biroul lui Hawke a emis o declarație în care a precizat că problema este încă în curs de examinare "în conformitate cu procedura legală".

Prim-miniștrii Australiei și Serbiei au discutat mai devreme marți despre viza lui Djokovic .

Drama expulzării a polarizat opiniile și a stârnit un sprijin puternic pentru câștigătorul de 20 de ori al turneului de Grand Slam în Serbia sa natală.

Prim-ministrul Scott Morrison și omologul său sârb, Ana Brnabić, au convenit în conversația lor telefonică să păstreze legătura în legătură cu viza contestată a jucătorului, a declarat biroul lui Morrison.

"Premierul a explicat politica noastră nediscriminatorie la frontieră și rolul acesteia în protejarea Australiei în timpul pandemiei COVID-19", a precizat biroul lui Morrison într-un comunicat. "Amândoi au fost de acord să rămână în contact pe această temă".

Brnabić i-a cerut lui Morrison să se asigure că vedeta tenisului a fost tratată cu demnitate, a relatat postul public de televiziune Radio Televiziunea din Serbia.

"Premierul (sârb) a subliniat în special importanța condițiilor de antrenament și de pregătire fizică pentru viitoarea competiție, având în vedere că Novak Djokovic nu a fost lăsat să se antreneze în zilele precedente", a relatat RTS.

Djokovoc a postat pe rețelele de socializare o imagine cu el însuși și trei membri ai echipei sale la Melbourne Park, la primele ore ale zilei de marți.

Bloomberg. În ce ape se scaldă Djokovic. Nu este sigur că poate rămâne în Australia. De ce

"Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul a anulat suspendarea vizei mele. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân și să încerc să concurez la @AustralianOpen. Rămân concentrat pe asta", a scris Djokovic pe Twitter. "Am zburat aici pentru a juca la unul dintre cele mai importante evenimente pe care le avem în fața unor fani extraordinari,".

Un oficial de frontieră a anulat viza lui Djokovic pe aeroportul din Melbourne joia trecută, la câteva ore după ce acesta a sosit în Australia pentru a participa la turneu.

Un judecător i-a restabilit viza și a ordonat luni eliberarea lui Djokovic din detenție, invocând erori de procedură comise de oficialii de frontieră de la aeroport.

Djokovic primise o scutire medicală din partea guvernului statului Victoria și a Tennis Australia, organizatorul turneului, de la regulile de vaccinare pentru a putea concura, deoarece a fost infectat cu COVID-19 luna trecută.

Dar forțele de frontieră australiene au refuzat să îi acorde o scutire de la regulile naționale de vaccinare pentru cei care nu sunt cetățeni australieni.

Djokovic a declarat că o infecție în ultimele șase luni a fost un motiv de exceptare de la vaccinare doar în cazurile în care coronavirusul a provocat boli grave.

De asemenea, au apărut noi întrebări cu privire la cererea lui Djokovic de a intra în țară, după ce documentele publicate de Curtea Federală de Circumscripție au dezvăluit că acesta a declarat autorităților că nu a călătorit în cele 14 zile dinaintea zborului său spre Australia.

Djokovic, care locuiește la Monte Carlo, a aterizat la Melbourne cu puțin înainte de miezul nopții de miercuri, răspunzând "nu" la întrebarea privind călătoriile anterioare de pe formularul său de declarație de călătorie în Australia.

Însă campionul în exercițiu de la Australian Open a fost filmat jucând tenis pe străzile capitalei sârbe, Belgrad, pe 25 decembrie, și antrenându-se în Spania pe 31 decembrie - ambele date în intervalul de 14 zile.

În declarație se menționează că furnizarea de informații false sau înșelătoare este o infracțiune gravă, existând și sancțiuni civile.

Djokovic le-a spus ofițerilor de frontieră că Tennis Australia a completat declarația în numele său, dar ofițerul care i-a anulat viza a menționat că organismul sportiv ar fi facilitat acest lucru "pe baza informațiilor furnizate de titularul vizei".

De când a fost anulată viza lui Djokovic, jucătoarea cehă de tenis Renata Voráčová și un oficial european de tenis neidentificat au fost expulzați din motive similare.

Guvernul conservator al lui Morrison a dat vina pentru acest eșec pe Tennis Australia, pe care miniștrii o acuză că i-a indus în eroare pe jucători cu privire la cerințele australiene în materie de vaccinuri. Dar ziarele au relatat că Tennis Australia a rugat Departamentul de Afaceri Interne să verifice actele de viză ale lui Djokovic și ale altor jucători înainte de a se îmbarca în avioane. Departamentul nu a făcut acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al opoziției pentru afaceri interne, Kristina Keneally, a pus confuzia pe seama unei lipse de planificare din partea guvernului.

"Face un rău incredibil Australiei" dacă Djokovic va fi deportat, a declarat Keneally la televiziunea Seven Network, dar "dacă va rămâne, face un rău incredibil legilor noastre dure de la graniță și este o adevărată insultă pentru australienii care au făcut munca grea de închidere și vaccinare".

Keneally a spus că saga Djokovic a făcut ca Australia "să arate ca o glumă" pe scena mondială.

Daniel Andrews, premierul statului Victoria, care găzduiește Openul Australiei, a declarat că guvernul federal și-a schimbat regulile de frontieră în ultimele luni.

"Când am vorbit anterior despre scutiri, vă amintiți că ministrul Hawke a spus că se aștepta ca, dacă nu ai fost dublu vaccinat, să nu intri în țară, fie că joci tenis sau faci orice altceva", a declarat Andrews, care, ca și Keneally, este membru al Partidului Laburist de centru-stânga.

"S-a dovedit că nu aceasta a fost poziția guvernului Commonwealth-ului și că au lăsat să intre în țară oameni care nu au fost supuși la dubla vaccinare", a adăugat Andrews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298546.65RON
1 ETH = 14278.38RON
1 LTC = 385.21RON
1 XRP = 2.40RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel