COVID-19. Vine și al 5-lea val? Varianta Miu este ținută sub observație

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Varianta Miu este încă ținută sub observație
Varianta Miu este încă ținută sub observație

Pe fondul valului de cazuri, spitalizări și decese cauzate de varianta Delta a COVID-19, unii experți au avertizat că următoarea amenințare potențială a început să apară. Este vorba despre varianta Miu a SARS-CoV-2.

Miu a ținut prima pagină a ziarelor deoarece mutația sa specifică însemna că ar putea eluda imunitatea la vaccin - stârnind o nouă teamă în rândul celor imunizați.

Dar apoi s-a întâmplat un lucru interesant - prevalența Miu în circulație în SUA a scăzut rapid în câteva săptămâni.

Potrivit unor experți, transmiterea robustă a variantei Delta i-a permis să rămână tulpina dominantă a SARS-CoV-2, în ciuda riscului reprezentat de Miu, scrie Medscape.

"Într-o competiție între Delta și Miu, chiar dacă Miu este probabil mai rezistentă la vaccinuri decât Delta, avantajul pur și simplu de transmitere ar putea explica cu ușurință dispariția lui Miu", a declarat pentru Medscape Medical News Jesse Erasmus, PhD, director de virologie la HDT Bio și profesor asistent interimar la Școala de Medicină a Universității Washington din Seattle. "Aceasta este doar opinia mea".

Cu toate acestea, nu ar trebui să lăsăm garda jos: "În Statele Unite nu am văzut că varianta Miu a luat amploare așa cum a făcut-o varianta Delta, dar asta nu înseamnă că s-ar putea să nu o facă", a declarat Pedro Piedra, MD, profesor de virologie moleculară și microbiologie la Baylor College of Medicine din Houston, Texas.

Acesta a adăugat că monitorizarea variantei Miu rămâne justificată.

"Miu nu a avut niciodată cu adevărat un avantaj atât de mare față de Delta", a declarat David Dowdy, MD, profesor asociat de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, Maryland.

Miu are mai multe mutații

Medicul Robert Shafer crede că îngrijorările inițiale cu privire la Miu au fost justificate. Miu are mutații care îmbunătățesc replicarea dar și altele care îi cresc potențialul de a se sustrage imunității.

Miu are cel puțin trei mutații observate la alți viruși sau la tulpini anterioare de SARS-CoV-2 care îmbunătățesc replicarea, a spus Schafer.

"Miu conține, de asemenea, mai multe mutații care îi permit să eludeze imunitatea umorală", a declarat Shafer, profesor de medicină în cadrul Diviziei de boli infecțioase de la Universitatea Stanford, Stanford, California.  

Expertul spune că iar varianta prezintă și o mutație neobișnuită, găsită într-o parte a domeniului de legare a receptorului de spike care, de obicei, nu suferă mutații.

Miu conține, de asemenea, două mutații în domeniul N-terminal al spike, care au fost observate frecvent în alte variante de interes.

Deși aceste mutații pot fi doar numere și litere pentru mulți oameni, ele sunt importante pentru cei care încearcă să anticipeze următoarea mișcare a virusului.

"Pe baza numărului mare de mutații, este extrem de rezonabil să ne așteptăm ca această variantă să reprezinte o amenințare pentru populațiile cu un număr tot mai mare de persoane care au fost vaccinate și/sau infectate anterior", a declarat Shafer. "Cu toate acestea, în ciuda răspândirii sale inițiale și a unei ușoare creșteri în mai multe țări, nu a reușit să facă progrese în ceea ce privește dominația variantei Delta, cu excepția, probabil, a Columbiei, de unde este originară".

Miu este monitorizat

Deși Organizația Mondială a Sănătății continuă să clasifice Miu ca fiind o "variantă de interes" la nivel global, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA îl enumeră pe Miu pur și simplu ca fiind o "variantă monitorizată (VBM)".

Grupul VBM include 10 variante, inclusiv trei variante considerate cândva variante de interes: tulpinile Alpha, Beta și Gamma.

Vom auzi mai multe despre varianta Miu?

Prevederea epidemiologiei tulpinilor virale în timpul unei pandemii poate fi dificilă. Dar când a fost întrebat despre viitor, virologul Jesse Erasmus a fost dispus să facă unele predicții: "Cred că multe variante vor rămâne "de interes" până când fie vor dispărea definitiv, fie vor fi actualizate la o variantă îngrijorătoare", a spus el.

Citește și: Terapie împotriva COVID lung, descoperită întâmplător

În plus, creșterea imunității populației la varianta Delta prin infecție naturală sau vaccinare ar putea duce la unul dintre cele două scenarii. Una dintre posibilități este că scăderea numărului de cazuri de variantă Delta ar putea însemna o oportunitate pentru ca o altă variantă să se stabilească, a spus Erasmus după care a mai explicat că varianta Miu nu va fi aceea.

Un al doilea scenariu, mai pozitiv, este că creșterea imunității împotriva variantei Delta va duce la mai puține cazuri de COVID-19 în general. Scăderea numărului de noi infecții ar însemna mai puține oportunități pentru Mu sau o altă variantă de a câștiga tracțiune în timp.

Un răgaz sau un al cincilea val?

Recenta scădere a cazurilor de COVID-19 în SUA "este o veste excelentă", a declarat Piedra, adăugând că modelul se aliniază cu experiența primelor trei valuri - activitate crescută, un vârf și apoi o fază descendentă. "Am văzut acest lucru în cazul SARS-CoV-2 și al altor epidemii virale".

Cel de-al cincilea val ar putea fi o variantă a virusului Delta - "o descendență fiică sau nepoată din Delta - sau am putea vedea ceva diferit", a spus el. "Din nefericire, nu suntem în măsură să prezicem ce va urma. Putem doar să monitorizăm și să vedem ce este probabil să vină", a spus Piedra. "În momentul de față, Delta este cea care este încă la conducere".

Când a fost întrebat dacă este probabil ca cazurile de COVID-19 să continue să scadă sau dacă va apărea o variantă cu o capacitate sporită de a se sustrage imunității, Shafer a spus că nu este în măsură să prezică.

David Dowdy, epidemiolog la Johns Hopkins, consideră că scăderea numărului de cazuri COVID-19 în general este o veste pozitivă. "Acest lucru sugerează că suntem capabili să respingem acest virus și cel puțin oferă speranța că în viitor nivelurile de transmitere vor scădea".

"Nu sunt sigur că ar trebui să fie interpretat ca "nu vom mai vedea niciodată alte valuri", dar sugerează că avem instrumentele de care avem nevoie pentru a combate aceste valuri atunci când apar", a spus el.

Scăderea numărului total de cazuri asociate cu varianta Delta, combinată cu lipsa unei alte variante concurente care să apară în ultimele 3 luni, "sugerează că s-ar putea să avem parte de o perioadă mai calmă", a spus Dowdy.

"Din nou, nu vreau să spun că asta înseamnă pentru totdeauna. Dar, cel puțin pentru moment, sunt vești bune".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326523.15RON
1 ETH = 16456.63RON
1 LTC = 434.35RON
1 XRP = 2.90RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel