Piața ENERGIEI. Dezvăluiri. S-a întâmplat un fenomen ciudat

Delia Gheață |
Data actualizării: | Data publicării:
Explicații oferite de ministrul Energiei
Explicații oferite de ministrul Energiei

Suntem în Uniunea Europeană, avem nişte obligaţii. Eu cred că toată lumea din concurenţă are de câştigat, nu de pierdut şi dacă nu o facem nici în ultimul ceas riscăm să pierdem şi ultimul tren, a declarat ministrul Virgil Popescu, într-un interviu pentru Agerpres. Potrivit spuselor sale, Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţe.

Da, cred că vor fi discuţii iar. Cu certitudine mă veţi întreba şi în august despre acest lucru, dar eu sunt optimist, cum am fost optimist şi cu piaţa gazelor naturale. Eram singur contra tuturor furnizorilor care spuneau că vor creşte preţurile cu 10-15%, ei bine preţurile au scăzut cu 10-15%.

Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile.

Poate că furnizorii ar trebui totuşi să înţeleagă că nu mai există un Dragnea, nu mai există premisele ca România să se întoarcă în trecut. Suntem în Uniunea Europeană, avem nişte obligaţii. Eu cred că toată lumea din concurenţă are de câştigat, nu de pierdut şi dacă nu o facem nici în ultimul ceas riscăm să pierdem şi ultimul tren. Eu sunt optimist şi sunt convins că lucrurile se vor aşeza. Şi furnizorii cred că au înţeles în momentul de faţă. Eu mă aştept să îşi rezolve această problemă, să achiziţioneze energie electrică aşa cum erau obişnuiţi să o facă, nu de pe o zi pe alta, ci înainte, prin contracte pe termen lung, ca să aibă şi predictibilitate de preţ.

Şi le spun încă o dată: nu există să ne întoarcem înapoi în preţul reglementat. Deci asta s-a terminat, preţul reglementat în care ei câştigau şi producătorii pierdeau, erau obligaţi să dea la un preţ mic pentru furnizori. Asta s-a finalizat. Nu se mai poate, nu ne mai putem întoarce şi îi rog să îşi vadă de treabă şi să înţeleagă că preţul concurenţial va rezista în următorii ani în România şi că suntem o ţară membră a Uniunii Europene.

AGERPRES: Ce au urmărit prin asta? Au vrut să fie un fel de băieţi deştepţi?

Virgil Popescu: Nu ştiu. Au zis să nu achiziţioneze în avans, după părerea mea, energie electrică că, dacă Guvernul renunţă la liberalizare şi se întoarce, ce fac ei cu energia? Au mizat prost. Dacă într-adevăr toţi au făcut aşa, atunci chiar au o problemă, atunci toţi au o problemă şi pentru această problemă există Consiliul Concurenţei, este ANRE, care pot să vadă dacă e înţelegere de cartel sau nu.

AGERPRES: Aveţi suspiciuni că s-au înţeles între ei?

Virgil Popescu: Nu, n-am. Am doar nişte fapte care s-au întâmplat.

AGERPRES: Toţi au făcut asta?

Virgil Popescu: Nu am încă această confirmare, că toţi...

AGERPRES: Spuneţi că s-au înţeles între ei. Deci ar trebui să fie cel puţin doi...

Virgil Popescu: Nu am această confirmare încă şi nu este treaba Ministerului Energiei, dar este treaba Consiliului Concurenţei să verifice dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu pot eventual să întreb toţi producătorii mari de energie electrică dacă au vândut în avans energia pentru semestrul doi şi cine a contractat-o. Dacă au contractat-o furnizorii este ok pentru clienţii lor. Dacă au contractat-o traderii care au revândut la furnizori, atunci nu e ok. Au încălcat Legea energiei şi a gazelor naturale. Furnizorii n-au achiziţionat în condiţii de minimizare a costurilor pentru clienţi casnici. Aia n-am scos-o din lege.

Citește și Românii plătesc PREȚUL CORECT la energie? Ce SPUNE ministrul Popescu

AGERPRES: Asta înseamnă pentru consumatorii finali un preţ mai mare?

Virgil Popescu: Nu ştiu. Haideţi să vedem ce se întâmplă. În general vara preţurile nu cresc. Rar au fost momente când preţurile pe bursa de energie... când a fost secetă, când Hidroelectrica n-a avut energie electrică. Dar nu s-a arătat un an secetos, ba din contră, a fost până acum, începutul anului, un an cu debite suficient de mari.

AGERPRES: Oricum, oamenii ar trebui să iasă în piaţa liberă în vara asta, ca să aibă o factură cât de cât rezonabilă.

Virgil Popescu: Da. Eu mă aştept ca un număr cât mai mare de români să renunţe la serviciul universal şi să intre în piaţa concurenţială.

AGERPRES: Şi pe piaţa gazelor, ce se întâmplă cu cei care nu ies în piaţa liberă până la 1 iulie?

Virgil Popescu: Nu, acolo nu mai există reglementat. Acolo nu mai avem piaţa liberă, piaţă reglementată. Acolo, începând cu 1 iulie anul trecut am pus la punct un sistem de gas release program, prin care producătorii au obligaţia să vândă în acel sistem producţia de gaze naturale şi furnizorii au obligaţia să o cumpere şi să o revândă cu un preţ concurenţial.

A fost o conjunctură anul trecut, e adevărat, în plină pandemie, şi preţul gazului a fost foarte jos. Acea conjunctură a ţinut preţurile în jos. În continuare preţul gazelor naturale în România... Până cum ni se spunea aşa: în România gazul este mai scump decât în Austria şi în Europa de Vest. Vai, uite, românii plătesc mai scump. Acum am auzit nişte voci care spun: în România gazul este un pic mai ieftin. De ce e gazul mai ieftin în România? Ori n-ai basca ori ai bască.

Că dacă e gazul mai ieftin o parte se duce la export. Asta e piaţa. Sigur că da, dacă e mai ieftin aici se găseşte cineva care îl ia şi îl duce mai departe. Când e mai ieftin acolo, cineva îl ia de acolo şi îl aduce aici. Da, asta este piaţa.

În România avem gaz mai ieftin, un pic mai ieftin decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Când vom avea exploatările şi din Marea Neagră, când va veni gazul şi, de exemplu, din perimetrul Black Sea Oil &Gas, sigur că piaţa va fi inundată de gaz, sigur va fi presiunea pe preţ, sigur în România vom avea acces la gaz mai ieftin. Asta e bine şi pentru industrie, evident va fi mai competitivă, e bine şi pentru clientul casnic, care va plăti mai puţin la factură, şi pentru cei care vor să facă trading, să cumpere de aici şi să vândă în altă parte.

Eu cred că piaţa gazelor naturale este în momentul de faţă o piaţă care se îndreaptă spre o direcţie foarte bună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 291266.19RON
1 ETH = 14158.43RON
1 LTC = 378.32RON
1 XRP = 2.30RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16958.51 0.23%
BET-BK 3117.49 0.36%
BET-FI 60419.41 0.15%
BET-NG 1209.41 0.16%
BET-TR 35186.85 0.23%
BET-TRN 34375.83 0.23%
BET-XT 1445.33 0.27%
BET-XT-TR 2965.19 0.27%
BET-XT-TRN 2901.71 0.27%
BETAeRO 1059.89 -0.35%
BETPlus 2505.38 0.19%
RTL 37235.01 0.26%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel