Enel, aproape de un acord privind vânzarea activelor din Rusia

DCBusiness Team / 16 iun, 09:50
Enel
Enel

Compania Enel este aproape de a ajunge la un acord privind vânzarea activelor sale din Rusia.

Enel este aproape de a ajunge la un acord privind vânzarea activelor sale din Rusia, şi vede turbulenţele de pe piaţă provocate de invadarea Ucrainei ca un impuls pe termen lung pentru industria energiei regenerabile din Europa, a afirmat directorul general al companiei energetice italiene, Francesco Starace, transmite Reuters.

"Cred că suntem aproape de o soluţie finală în acest sens. În câteva săptămâni vom rezolva", a declarat Starace la un eveniment organizat de Reuters în New York.

Enel are în Rusia două parcuri eoliene şi trei centrale electrice pe bază de gaze, iar în martie a anunţat că explorează opţiunile privind aceste active, după invadarea Ucrainei.

Starace a adăugat că firma nu este încă pregătită să anunţe detaliile potenţialei tranzacţii sau să dea publicităţii numele potenţialului cumpărător.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a forţat de asemenea Europa să caute gaze naturale din alte surse, dar concentrarea pe majorarea aprovizionării regiunii cu combustibili fosili este doar temporară, a explicat şeful Enel. Acesta a adăugat: "Este doar un instrument pentru supravieţuire, pentru a depăşi perioada de inflaţie". Pe termen mai lung, criza ucraineană va stimula renunţarea la combustibilii fosili în Europa, deoarece se va demonstra cât de periculoasă este dependenţa de livrările externe.

"Tendinţa reală, ca o consecinţă a crizei ucrainene, va fi o accelerare a utilizării energiei regenerabile", surse ca energia eoliană şi solară putând fi utilizată atât în ţările din Europa cât şi în afara continentului, a subliniat Starace. Acesta a adăugat că propriile obiective ale Enel ce vizează renunţarea la centralele pe cărbune până în 2027 şi a centralelor pe gaz până în 2040.

 

Citeşte şi: Enel lansează cu succes o emisiune de obligațiuni multi-tranșă asociate obiectivelor de sustenabilitate, de 3,5 miliarde de dolari

 

Enel lansează cu succes o emisiune de obligațiuni multi-tranșă asociate obiectivelor de sustenabilitate, de 3,5 miliarde de dolari, pe piețele americane și internaționale, prima emisiune din lume a unu grup energetic multinațional, care vizează decarbonizarea completă.

Enel Finance International N.V. a lansat obligațiuni de 3,5 miliarde de euro, asociate obiectivului de sustenabilitate al Enel care vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului

Emisiunea a fost suprasubscrisă de 2,5 ori, ajungând la aproximativ 9,2 miliarde de dolari, și accelerează realizarea obiectivelor Grupului privind raportul dintre sursele de finanțare sustenabilă și totalul datoriilor brute

Pentru prima dată un grup energetic multinațional realizează o emisiune de obligațiuni corelată unei traiectorii către decarbonizare completă, tranșele de 30 de ani a emisiunii în cauză fiind legate de obiectivul Grupului Enel de a realiza zero emisii directe de gaze cu efect de seră (Scope 1) din generarea de energie electrică și căldură, până în 2040

Roma, 9 iunie 2022 - Enel Finance International N.V. („EFI”), compania financiară înregistrată în Olanda controlată de Enel S.p.A. (“Enel”), a lansat, ieri, pentru investitorii din piețele americane și internaționale, o emisiune de obligațiuni multi-tranșă asociate obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari (echivalentul a aproximativ 3,3 miliarde euro). Emisiunea este asociată obiectivului de sustenabilitate al Enel care vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului.

Pentru prima dată pentru un grup energetic multinațional, o emisiune de obligațiuni este corelată unei traiectorii către decarbonizare completă, tranșele de 30 de ani fiind legate de obiectivul Grupului de a realiza zero emisii directe de gaze cu efect de seră din generarea de energie electrică și căldură, până în 2040.

„Cu această nouă emisiune de obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, accelerăm atingerea obiectivelor noastre de finanțare durabilă și implementăm pe deplin conceptul de Stakeholder Capitalism,” a declarat Francesco Starace, CEO al Grupului Enel. „Crearea de valoare pe termen lung va fi posibilă doar dacă se bazează pe modele de afaceri durabile, care iau în considerare toți stakeholderii relevanți. Această tranzacție, prima de acest fel lansată de un grup energetic multinațional, include și o tranșă care este legată de obiectivul Grupului Enel de a atinge zero emisii directe de gaze cu efect de seră până în 2040. Tranzacția va contribui la traiectoria de reducere a costului datoriei stabilit pentru perioada 2022-2024, la implementarea Strategiei noastre, care va fi benefică pentru toți stakeholderii, precum și pentru independența energetică a țărilor în care ne desfășurăm activitatea.”

Obligațiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 2,5 ori, înregistrând oferte de circa 9,2 miliarde de dolari și o participare semnificativă din partea investitorilor responsabili social SRI, permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori; noua emisiune accelerează totodată realizarea obiectivelor Grupului privind raportul dintre sursele de finanțare sustenabilă și totalul datoriilor brute, stabilit la 65% pentru 2024 și peste 70% pentru 2030.

Succesul noii emisiunii este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. 

Venitul din emisiune ar urma să fie folosite de către EFI pentru a finanța nevoile curente ale Grupului.

Tranzacția este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2022, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului, prin obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, împrumuturi asociate obiectivelor de sustenabilitate, SDG Commercial Paper Programs, derivate de schimb valutar asociate obiectivelor de sustenabilitate, derivate de dobândă asociate obiectivelor de sustenabilitate și garanții asociate obiectivelor de sustenabilitate. 

Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Loan Market Association’s (LMA), verificate de Second Party Provider V.E.

Odată cu prezentarea Planul Strategic către comunitatea financiară, în noiembrie 2021, Enel și-a avansat cu 10 ani angajamentul „Net Zero”, din 2050 până în 2040, atât pentru emisiile directe, cât și pentru cele indirecte în ansamblu. Acest angajament include eliminarea treptată a tuturor emisiilor directe și indirecte provenite din producerea și vânzările de energie electrică către clienții finali, precum și vânzările de gaze - ceea ce presupune ieșirea din activitatea de retail a gazelor până la acea dată - fără a recurge la măsuri compensatorii.

Complementar avansării de la 2050 la 2040, a obiectivelului de decarbonizare completă a mixului său energetic, Enel și-a reiterat obiectivul de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 80% mai scăzut față de 2017, ceea ce ar însemna o valoare de cel mult 82g CO2eq / kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Calea preconizată către obiectivul din 2040 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul 1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 1480CO2eq/kWh, până în 2024. 

Astfel, emisiunea este structurată în urmatoarele patru tranșe:

- 750 milioane de dolari la o rată fixă de 4,250%, cu data alocării stabilită pentru 15 iunie 2022 și maturitate la 15 iunie 2025:

prețul de emisiune a fost stabilit la 99,580%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 4,401%;

rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui obiectiv de performanță durabilă (SPT –

Sustainability Performance Target) egal sau mai mic decât 148gCO2eq/kWh, la 31 decembrie 2023;

dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;

- 750 de milioane de dolari la o rată fixă de 4,625%, cu data alocării stabilită pentru 15 iunie 2022 și maturitate la 15 iunie 2027:
prețul de emisiune a fost stabilit la 99,788%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 4,673%;

rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic decât 140gCO2eq/kWh, la 31 decembrie 2024;

dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;

- 1.000 de milioane de dolari la o rată fixă de 5,000%, cu data alocării stabilită pentru 15 iunie 2022 și maturitate la 15 iunie 2032:
prețul de emisiune a fost stabilit la 98,701%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 5,168%;

rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic decât 82CO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2030;

dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;

- 1.000 de milioane de dolari la o rată fixă de 5,500%, cu data alocării stabilită pentru 15 iunie 2022 și maturitate la 15 iunie 2052:

prețul de emisiune a fost stabilit la 98,784%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 5,584%;

rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic decât 0CO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2040;

dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup.

Informații suplimentare cu privire la emisiunea de obligațiuni, cadrul și avizul secundar aferent emis de V.E. sunt disponibile publicului pe site-ul web Enel, la: https://www.enel.com/investors/investing/sustainable-finance/sustainability-linked-finance. 

Pe lângă această tranzacție, EFI a semnat noi „Sustainability-Linked Cross Currency Swaps” cu un grup de bănci, pentru a acoperi riscul asociat cursului de schimb dolar-euro și a ratei dobânzii. Caracteristica notabilă a acestor instrumente derivate este angajamentul Grupului de a realiza SPT-uri specifice și ambițioase, cu o reducere sau penalizare în costul tranzacției pe baza capacității Grupului de a-și îndeplini SPT-urile.

Emisiunea de obligațiuni a fost susținută de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost Barclays, BBVA, BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Crédit Agricole, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley, Santander, Société Générale. Având în vedere caracteristicile sale, emisiunii i s-a atribuit un rating provizoriu de BBB+ de către Standard & Poor’s, BBB+ de către Fitch și Baa1 de către Moody’s.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9449
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9448
USD
Azi 4.8088
Diferența 0.0740
Zi precendentă 4.7348
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 06-07-2022
EUR flag1 EUR = 4.9449 RON
USD flag1 USD = 4.8088 RON
GBP flag1 GBP = 5.7845 RON
CHF flag1 CHF = 4.9770 RON
AUD flag1 AUD = 3.2642 RON
DKK flag1 DKK = 0.6647 RON
CAD flag1 CAD = 3.7184 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0354 RON
NOK flag1 NOK = 0.4802 RON
SEK flag1 SEK = 0.4577 RON
XAU flag1 XAU = 278.6640 RON
Monede Crypto
1 BTC = 95813.90RON
1 ETH = 5385.13RON
1 LTC = 237.65RON
1 XRP = 1.55RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.65% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.60%
6 luni: 6.72%
12 luni: 6.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 12209.92 -1.28%
BET-BK 2224.06 -1.30%
BET-FI 49945.38 -1.02%
BET-NG 923.05 -2.09%
BET-TR 23348.10 -0.42%
BET-TRN 23252.58 -0.47%
BET-XT 1064.19 -1.31%
BET-XT-TR 2021.26 -0.45%
BET-XT-TRN 2013.70 -0.50%
BETAeRO 896.57 -0.88%
BETPlus 1821.76 -1.23%
RTL 27100.43 -1.65%

Opinii

Virgil Popescu / Foto: gov.ro

Lui Virgil Popescu i-au murit lăudătorii

Cu mare greutate și pe ultima sută de metri,...

Mircea Coșea / Foto: Arhivă

Mircea Coșea: ”Suntem o țară de 50 de bani. O spun cu durere!”

Mircea Coșea și-a exprimat opinia față de...

Dar trebuie să privim și partea plină a paharului, adică tot e bine că s-au mai luat niște decizii

Ce spun românii despre măsurile Guvernului. Avem răspunsurile

Sunt românii mulțumiți de măsurile adoptate de...

Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda
Thailanda

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0