Echipele de ajutor umanitar se tem de ce este mai rău. Situaţia riscă să fie mai gravă decât în timpul foametei din 2011, care a ucis 260.000 de oameni, mai mult de jumătate dintre ei copii cu vârsta sub cinci ani.
Fără o creştere rapidă a asistenţei umanitare, "foametea este aşteptată înainte de sfârşitul anului", a declarat la Geneva Laura Turner, numărul doi din cadrul biroului naţional al Programului Alimentar Mondial (PAM).
După patru sezoane de ploi eşuate la sfârşitul anului 2020 şi cu un al cincilea similar, Somalia riscă să fie grav afectată de foamete.
În toată ţara, 7,8 milioane de oameni, aproape jumătate din populaţie, sunt afectaţi de secetă, dintre care 213.000 sunt în mare pericol de foamete, potrivit ONU.
Fără o acţiune urgentă, starea de foamete va fi declarată în regiunile sudice Baidoa şi Burhakaba între octombrie şi decembrie, a avertizat ONU la începutul lunii septembrie.
În ultimele luni, PAM şi-a extins activităţile în Somalia, ajutând un număr record de persoane. Această criză reprezintă de acum cea mai mare operaţiune a organizaţiei din lume. În septembrie, PAM a distribuit alimente şi bani la aproape 4,2 milioane de oameni din ţară.
"Cu toate acestea, Somalia nu este încă în afara pericolului. Rămânem extrem de îngrijoraţi de situaţia îngrozitoare din ţară şi suntem într-o cursă contra cronometru", a spus Laura Turner.
Ea a explicat că trebuie atinse trei praguri pentru ca foametea să fie declarată: "Primul este lipsa extremă de hrană. Al doilea este malnutriţia acută, iar al treilea este mortalitatea''.
”Pietrele foamei”, vechi de secole, scoase la iveală de seceta din Europa VIDEO
Sunt vechi de secole. Unele au fost descoperite de scafandrii, altele nu. Ele sunt scoase acum la iveală pe malurile râurilor Elba și Rin și sunt martore ale perioadelor de secetă care au marcat Europa.
În ultimele zile, urme ale trecutului au ieșit la suprafață pe râuri din Cehia și Germania, în condițiile în care Europa a fost lovită de o secetă excepțională în această vară. Din cauza nivelului scăzut al apei, inscripțiile gravate pe pietrele vechi devin vizibile cu ochiul liber.
Aceste așa-numite "pietre ale foamei" sunt o mărturie a secetelor din ultimele secole și amintesc de suferințele îndurate de populație încă din secolul al XV-lea. Secarea cursurilor de apă a însemnat recolte slabe și riscul de foamete. Pe o piatră care a reapărut la jumătatea lunii august în râul Elba - cu o lungime de peste 1.000 km - la Decin (Cehia), scrie: "Dacă mă vezi, atunci plângi".
Această faimoasă "piatră a foamei" din Cehia, apărută nu departe de granița cu Germania a mai fost văzută și în 2018, în timpul unei secete puternice. Este unul dintre cele mai vechi monumente hidrologice din Europa. Potrivit unui studiu realizat în 2013 de o echipă de arheologi cehi, pe aceeași rocă sunt înregistrate mai multe date ale penuriei de apă: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 și 1893.
"O amintire a strămoșilor noștri"
Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, râurile din Europa Centrală "au fost întotdeauna și rămân rute comerciale importante". Prin urmare, când râurile europene au secat, "navele care transportau alimente nu mai puteau naviga". Cea mai veche inscripție datează din 1417, adică din Evul Mediu târziu, subliniază revista, numind acest semn "o amintire a strămoșilor noștri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.