Saudiții construiesc un mega zgârie-nori, cea mai mare clădire din toate timpurile VIDEO

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Saudiții vor să poluleze o zonă care la ora aceasta este cvasi-pustie
Saudiții vor să poluleze o zonă care la ora aceasta este cvasi-pustie

Arabia Saudită vrea să atragă oamenii într-o zonă nepopulată a țării printr-un proiect deosebit de îndrăzneț.

Este vorba despre poiectul Neom, în valoare de 500 de miliarde de dolari, creația prințului moștenitor saudit și conducător de facto Mohammed bin Salman, care are ca scop construirea unor zgârie-nori gemeni cu o înălțime de aproximativ 500 de metri, care să se întindă pe orizontală pe zeci de kilometri, au declarat surse pentru Bloomberg.

Zgârie-norii ar urma să găzduiască o combinație de spații rezidențiale, de vânzare cu amănuntul și de birouri, care să se întindă de pe coasta Mării Roșii până în deșert, au mai spus sursele, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private, deocamdată. Planul reprezintă o schimbare față de conceptul anunțat anul trecut de construire a unui șir de dezvoltări legate de o cale ferată subterană de hiper-viteză, într-o structură lungă și continuă.

Proiectanții au fost instruiți să lucreze la un prototip de 800 de metri lungime, au declarat actuali și foști angajați Neom. Dacă va fi dus la bun sfârșit în totalitate, fiecare structură ar fi mai mare decât cele mai mari clădiri actuale din lume, majoritatea fiind mai degrabă fabrici sau mall-uri decât comunități rezidențiale.

Moartea subită a unui miliardar încurcă lucrurile în Dubai

Anunțat în 2017, Neom este planul prințului Mohammed de a transforma o regiune îndepărtată a țării într-un stat semiautonom de înaltă tehnologie care să reimagineze viața urbană. Zona ar fi delimitată pe o parte aflânduse Marea Roșie și Golful Arabiei și de partea cealaltă se întinde deșertul. Acesta face parte din planurile sale de a atrage investiții străine și de a contribui la diversificarea economiei saudite, care nu se mai bazează pe vânzările de petrol. Linia, așa cum este cunoscut orașul liniar fără mașini care va forma coloana vertebrală a Neom, ar putea costa până la 200 de miliarde de dolari pentru a fi construit, a declarat prințul anul trecut, deși asta a fost înainte ca planul să se schimbe pentru a include clădiri orizontale gigantice. 

"The Line este o idee ieșită din comun", a declarat într-un interviu Nadhmi Al-Nasr, directorul executiv al Neom, refuzând să comenteze detaliile planului. "Ceea ce vom prezenta atunci când vom fi pregătiți va fi foarte bine primit și va fi privit ca fiind revoluționar".

Pentru a planifica The Line, Neom a lucrat cu o firmă de arhitectură cu sediul în California numită Morphosis, potrivit unor actuali și foști angajați ai proiectului saudit. Morphosis - fondată de Thom Mayne, supranumit cândva "băiatul rău" al arhitecturii americane - nu a dat niciun răspuns solicitărilor de a comenta informațiile.

Clădirile vor avea "înălțimi diferite”, adaptându-se la peisaj, iar dimensiunea lor finală va fi determinată de considerente inginerești și de teren, a declarat Al-Nasr. 

Abramovici ”vânează” case în Dubai. Diaspora rusă fuge de sancțiuni

Anunțat în 2017, Neom este planul prințului Mohammed de a transforma o regiune îndepărtată a țării într-un stat semiautonom de înaltă tehnologie care să reimagineze viața urbană. Face parte din planurile sale de a atrage investiții străine și de a contribui la diversificarea economiei saudite, care nu se mai bazează pe vânzările de petrol. Linia, așa cum este cunoscut orașul liniar fără mașini care va forma coloana vertebrală a Neom, ar putea costa până la 200 de miliarde de dolari pentru a fi construit, a declarat prințul anul trecut, deși asta a fost înainte ca planul să se schimbe pentru a include clădiri orizontale gigantice. 

"The Line este o idee ieșită din comun", a declarat într-un interviu Nadhmi Al-Nasr, directorul executiv al Neom, refuzând să comenteze detaliile planului. "Ceea ce vom prezenta atunci când vom fi pregătiți va fi foarte bine primit și va fi privit ca fiind revoluționar".

Pentru a planifica The Line, Neom a lucrat cu o firmă de arhitectură cu sediul în California numită Morphosis, potrivit unor actuali și foști angajați ai proiectului saudit. Morphosis - fondată de Thom Mayne, supranumit cândva "băiatul rău" al arhitecturii americane - nu a răspuns la solicitările de comentarii. 

Clădirile vor avea "înălțimi diferite pe măsură ce se avansează", adaptându-se la peisaj, iar dimensiunea lor finală va fi determinată de considerente inginerești și de teren, a declarat Al-Nasr. 

O parte din câștigul financiar al Arabiei Saudite din creșterea prețului petrolului va ajunge probabil să fie folosit pentru construirea Neom. Oficialii guvernamentali au declarat că unul dintre beneficiarii fondurilor excedentare ar putea fi puternicul Fond de Investiții Publice, care este prezidat de prințul Mohammed și care este proprietarul Neom.

Tiffany a prezentat cea mai scumpă bijuterie din istoria brandului

Cu toate acestea, finanțarea nu a reprezentat până acum o provocare pentru Neom. În schimb, s-a dat voce unor îndoieli cu privire la fezabilitatea proiectului, după ce alte câteva dezvoltări gigantice menite să susțină diversificarea economică din trecut nu au reușit să decoleze. PIF, așa cum este cunoscut fondul saudit, încearcă să transforme într-un centru financiar un grup de birouri din nordul Riadului, care a costat miliarde de euro și a fost comandat cu mult timp în urmă.

În speranța de a evita o soartă similară, The Line va fi construit în etape, în funcție de cerere, au declarat persoane implicate în proiect.

"Când oamenii vorbesc despre The Line, ei văd o entitate futuristă de tip Hyperloop, de tip Războiul Stelelor", a declarat Ali Shihabi, membru al consiliului consultativ al Neom. "Dar când The Line a fost prezentat consiliului, am văzut un oraș modern sustenabil, foarte inteligent și bine gândit, care va găzdui categorii sociale diferite, de la muncitori la miliardari și care va fi construit în etape, astfel încât va urma cererea".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326923.40RON
1 ETH = 16405.80RON
1 LTC = 439.60RON
1 XRP = 2.92RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel