Povestea Gucci. Lux, amantlâcuri, ambiții și o crimă

Stella Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Gucci
Gucci

Sheree McLaughlin a avut o relație de ani de zile cu Maurizio Gucci, ceea ce i-a dat curaj acestuia să iasă din mariajul nefericit cu Patrizia Reggiani. Însă această decizie s-a adus și sfârșitul tragic.

Într-o dimineață de vară din 1984, devreme, Sheree McLaughlin se îndrepta spre portul plin de activitate din orașul sardinian Porto Cervo de pe Costa Smeralda din Italia, numit așa după nuanțele strălucitoare de albastru-verde ale mării. Clubul de iahting organizase pentru prima dată Campionatul Mondial al clasei de 12 metri și susținea challengerul italian pentru viitoarea ediție din 1987 a Cupei Americii. Echipa atrăsese unii dintre cei mai buni navigatori din lume, inclusiv pe soțul ei de atunci, un expert în proiectarea spinnakerilor.

Sheree, în vârstă de 26 de ani la acea vreme, era o blondă zveltă din Orange, Connecticut, și ea însăși o navigatoare experimentată. În primele zile ale competiției, fusese direcționată spre un iaht mare care fusese închiriat pentru a distra soțiile, familiile și prietenii marinarilor. Oaspeții au fost serviți cu mâncare și șampanie și au urmărit cursa de la distanță cu ajutorul unui binoclu. "Nimeni nu știa la ce se uită, iar eu am urât asta", spune ea.

Pentru a găsi o alternativă, Sheree a încercat să facă autostopul cu o echipă de filmare într-o mică barcă cu motor care se îndrepta să filmeze cursa. Un bărbat înalt, cu părul șaten nisipos, purtând blugi albi, o cămașă chambray albastru deschis și ochelari de soare de aviator, i-a răspuns într-o engleză cu accent italian. "Ești sigură?", a întrebat el. "O să te uzi" și a avertizat că nu aveau mâncare bună ca pe iahtul soțiilor.

"Nu-i nimic. Nu asta vreau", a răspuns ea. "Vreau să mă uit la cursă".

Primii pași

În următoarele câteva zile, Sheree a învățat micul echipaj despre navigație, cum să se apropie de bărcile din cursă fără a le încurca și cum să facă fotografii strânse în timp ce ocoleau balizele. S-a udat și i-a plăcut fiecare minut. Italia a continuat să câștige, iar ea a sfârșit prin a rămâne acolo aproape patru săptămâni.

Pantofii preferați. Cu ce se încalță mai marii IT-ului american!

Gașca îl numea pe bărbatul cu blugi albi și ochelari de aviator "Mau". Sheree a fost frapată de cât de încântat era de faptul că se afla pe apă.

"Era ca și cum nu ar fi avut așa ceva în viața lui", spune Sheree. "Prinsese viață. Am râs mult. Simțeam că îl cunoșteam de o viață întreagă".

Și totuși, ea nu avea nicio idee despre cine era el și, din moment ce erau amândoi căsătoriți, nu a pus întrebări. El sosea în Porto Cervo cu elicopterul, uneori împreună cu soția sa, o italiancă micuță, brunetă, care semăna cu Joan Collins - deși ea nu se urca niciodată la bordul micuței bărci cu motor.

După aproximativ trei săptămâni, l-a întrebat pe unul dintre marinarii americani: "Cine este tipul acela cu care ies pe barcă?". "Este Maurizio Gucci, Sheree", a spus marinarul.

Era moștenitorul celei mai faimoase dinastii de modă din Italia, iar zilele petrecute pe micuța barcă cu motor aveau să declanșeze o poveste de dragoste de aproape șapte ani. Relația avea să joace un rol în decizia sa de a-și părăsi soția, Patrizia Reggiani, și de a declanșa o luptă acerbă pentru divorț - una care avea să ducă în cele din urmă la uciderea sa.

Maurizio Gucci

Povestea lui Maurizio Gucci l-a inspirat pe Ridley Scott

Povestea lui Maurizio Gucci și a morții sale premature este una celebră în Italia - și va fi în curând vizionată de publicul din întreaga lume, deoarece va fi relatată de regizorul Ridley Scott în filmul House of Gucci. Adam Driver îl interpretează pe Maurizio, iar Lady Gaga o portretizează pe Patrizia, soția plină de farmec care a fost în cele din urmă condamnată pentru că a plătit un asasin  pentru a-l ucide. Al Pacino, Jared Leto și Jeremy Irons interpretează membrii familiei Gucci care se luptă pentru viitorul brandului de lux. (Sheree, a cărei poveste a fost în mare parte necunoscută până acum, nu este portretizată în film).

Saga din filmul lui Scott se bazează pe o carte scrisă în urmă cu 20 de ani, The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed (Casa Gucci: O poveste senzațională despre crimă, nebunie, farmec și lăcomie). 

Cu un an înainte ca Sheree ea să-l întâlnească pe Mau pe cheiul din Porto Cervo, tatăl lui Maurizio, Rodolfo, care murise i-a lăsat 50% din compania familiei. La acea vreme, strălucirea mărcii se estompa. Casa de modă a acordat prea multe licențe pentru faimosul său logo, care apărea pe orice, de la căni de cafea la truse de toaletă din plastic și sticle de scotch. Între timp, Milano o smulsese din Florența, unde Gucci își avea sediul, prezentările semestriale de prêt-à-porter feminin, iar un trib de tineri designeri noi, cu nume precum Giorgio Armani, Gianni Versace și Gianfranco Ferré, începuse să înflorească.

Cât te costă să trăiești ca un miliardar

Maurizio, care avea doar 35 de ani la acea vreme, și-a dat seama că, pentru a rămâne competitivă, compania de marochinărie a familiei sale trebuia să găsească o nouă direcție. El nutrea o viziune de a aduce marca în prim-planul pieței europene de lux și s-a alăturat consorțiului italian care sponsoriza challengerul din 1987 al Cupei Americii. Cursa istorică a atras exact genul de spectatori de elită din SUA și Europa pe care compania îi deservea.

Sheree îl zărea prin cafenelele și buticurile din Porto Cervo, toate vopsite într-un roz moale pentru a semăna cu piatra locală. Au mers la o plimbare inocentă cu motocicleta în timp ce soțul ei era pe apă, iar în ultima ei seară în stațiunea de la malul mării, mulțimea de navigatori a organizat o cină, iar ea și Maurizio au dansat împreună sub stele. Ea a plecat acasă devreme în acea noapte și a luat avionul înapoi acasă a doua zi.

Reîntâlnirea

Maurizio a dat de urma lui Sheree în Clearwater, Florida, unde ea și soțul ei deschiseseră o afacere pentru firma de vele North Sails, și o suna în fiecare zi. A început să-i povestească despre greaua moștenire pe care tatăl său i-o lăsase. Devenise cel mai mare acționar al mărcii, dar asta nu-i dădea puterea de a controla compania.

Devenise frustrat încercând să îi convingă pe membrii familiei sale care dețineau celelalte 50% - unchiul său Aldo și verii săi Giorgio, Roberto și Paolo - să îi împărtășească viziunea. Maurizio nu avea banii necesari pentru a-i cumpăra, așa că a pus la cale un plan secret de a folosi o bancă de investiții externă pentru a face acest lucru și astfel să ajungă el la conducere.

I-a spus lui Sheree că avea două fiice pe care le adora dar că mariajul său cu Patrizia era unul nefericit.

Mișcare importantă pe piața de lux. Versace se reinventează

Sheree i-a spus soțului ei că se va întâlni cu Maurizio în legătură cu o posibilă slujbă, a scotocit prin dulapul mamei sale pentru a găsi niște haine potrivite pentru Europa și a zburat la Nisa, Franța. În timp ce cobora scările hotelului, Maurizio o aștepta jos și a anunțat dramatic: "Sunt cavalerul tău în armură strălucitoare - doar că am uitat calul!".

Printre ideile sale se număra construirea unui nou sediu central luxos în Milano și cumpărarea unei vile costisitoare din secolul al XVI-lea în afara Florenței pentru a găzdui un centru de formare a artizanilor în domeniul meșteșugăritului și a directorilor în domeniul brandingului. De asemenea, a eliminat produsele de tip "vaca de muls", care, în opinia sa, ieftiniseră imaginea Gucci.

Într-o zi, în 1985, Maurizio i-a spus soției sale că pleacă într-o călătorie de afaceri, și-a făcut bagajele și nu s-a mai întors. "Eu am fost catalizatorul", spune Sheree. Cu ea a văzut un alt fel de viață. "Nu am vrut să-i destram căsnicia, dar el spunea că era deja distrusă".

Sheree a divorțat un an mai târziu, iar Maurizio i-a închiriat un mic apartament în New York. Revenea des cu avionul. Rareori au folosit marele penthouse din Olympic Tower din Midtown Manhattan, un cadou de la tatăl său, unde locuise cu Patrizia în anii 1970. Simțeau că personalul de acolo ar fi transmis informații către Signora Gucci.

Gucci. Vânzări record în 2019 pentru marca de lux

Ambiții și gelozie

Dar Patrizia nu avea de gând să-l lase pe el - sau tot ce presupunea a fi un Gucci - să plece.

Patrizia avea origini umile, ceea ce l-a determinat pe Rodolfo Gucci să se opună nunții lor din 1972. Tatăl ei adoptiv, Ferdinando Reggiani, era înstărit, dar elita financiară și de afaceri din Milano o privea cu dispreț. Cu toate acestea, pe parcursul căsătoriei lor, a devenit o figură cunoscută în societatea italiană. A jucat rolul de soție puternică, plimbată cu șoferul prin oraș în costumele sale Chanel. Și-a împins soțul să devină cel mai important director executiv al firmei de modă din Italia. 

Sheree a părăsit lumea intrigilor internaționale de lux cu mult timp în urmă. Acum locuiește în suburbia Wilton, Connecticut. Are două fiice dintr-o a doua căsătorie și încă îi place să navigheze.

În primii ani după ce s-au cunoscut, Sheree a mers cu Concorde dus-întors între New York și Londra sau Paris pentru a-l vedea. El o lua de la aeroport în Ferrari-ul său negru și o ducea la St. Moritz, unde moștenise cabana tatălui său.

Sheree a obținut o slujbă la Sotheby's în 1988 și s-a mutat la Londra, ceea ce le-a fost mai ușor să se vadă. El o adora, dar nu a vrut ca ea să se mute la Milano, unde credea că toate codurile sociale stricte - și mondenele milaneze - i-ar fi făcut pe amândoi nefericiți. În același an, i-a forțat pe ceilalți membri ai familiei sale să plece de la Gucci.

Încălțăminte murdară. Gucci vinde cu sute de dolari perechea, e noul trend

Ea se întâlnea cu el în orașele portuare europene - Bremen, Monte Carlo, Palma de Mallorca - pentru a-l ajuta să restaureze prețiosul său iaht istoric cu vele, Creole. A fost un proiect despre care spune că a durat cinci ani și a costat 25 de milioane de dolari.

Maurizio avea un Rolls-Royce la New York însă Sheree l-a îndemnat să renunțe la mașină și să ia taxiuri, pentru că a aflat că unul dintre șoferii lui îi spiona pentru Patrizia. Maurizio i-a spus de multe ori în timpul relației lor că se temea că într-o zi Patrizia îl va ucide.

Despărțirea

Drama și toate călătoriile au început să o apese pe Sheree în a doua jumătate a anului 1989. Ea i-a spus lui Maurizio că vrea să pună capăt relației lor, deși a spus că va fi mereu îndrăgostită de el. Voia să se așeze la casa ei și să întemeieze o familie.

"Pur și simplu m-am săturat de zborurile dus-întors, de așteptări și de faptul că eram singură", spune ea. "Chiar voiam doar să am o viață normală".

El nu a crezut că ea vorbea serios, dar era atât de implicat în familia sa și în problemele legale, încât nu i-a putut oferi viața pe care și-o dorea. Au plâns împreună. În ultima lor seară, au mers la teatru și au luat cina la restaurantul Smith & Wollensky, unul dintre locurile lor preferate din New York. El i-a spus că nu o va mai vedea niciodată; ar fi prea dureros să păstreze legătura.

Maurizio a fost o figură convingătoare, dar tragică - legătura cu trecutul Gucci și, în cele din urmă, motivul pentru care familia a pierdut controlul asupra acesteia. Marile sale inițiative de la sfârșitul anilor 1980 - reducerea produselor profitabile, dar mai mult de masă, cum ar fi gențile din pânză cu logo-ul GG, și acel nou sediu - au adus marca în pragul falimentului.

Maurizzio Gucci și Patriza

Maurizio Gucci și Patrizia Reggiani

Evaziune fiscală uriașă la Gucci. Trebuie să dea bani statului italian

Maurizio Gucci în 1991 a angajat-o pe Dawn Mello, președinta Bergdorf Goodman, ca director de creație, care, la rândul său, l-a adus pe Tom Ford, designerul care avea să devină în curând legendar. 

Maurizio spunea atunci că firma va ajunge la profit în acel an, în ciuda unei scăderi de 20% a veniturilor. Însă previziunea nu s-a materializat.

Investcorp, compania cu sediul în Bahrain care, în 1988, a cumpărat cele 50% din acțiunile Gucci deținute de Aldo și fiii săi, a urmărit datoriile tot mai mari și le-a folosit pentru a-l forța pe Maurizio să plece în 1993, plătindu-i 135 de milioane de dolari pentru acțiunile sale. "El credea că au crezut în el", a povestit Sheree însă ei nu voiau decât să facă bani, nu era banca lui Maurizio.

Maurizio era foarte conștient de atracția mărcii în lumea afacerilor și a finanțelor. El a descris compania ca pe o "sirenă care îi chema pe bărbați să vină și să se îndrăgostească, iar niciunul nu ar fi vrut să plece vreodată", spune Rick Swanson, care a supravegheat investiția Investcorp în Gucci și care, mai târziu, a lucrat direct pentru brand. "Bineînțeles", adaugă Swanson, "știm cu toții ce au făcut sirenele mitologice bărbaților pe care i-au ademenit."

Și predicția s-a adeverit

Pe 27 martie 1995, Sheree tocmai intrase în biroul ei de la Vogue, unde lucra ca editor de merchandising după o perioadă petrecută la Calvin Klein, când a sunat telefonul. Era Allan Tuttle, care fusese avocatul lui Maurizio și care a continuat să lucreze pentru Gucci. "Luați loc", a spus Tuttle. I-a spus că Maurizio fusese împușcat și că era mort. Ea a închis și a stat acolo în stare de șoc. "Nu m-am gândit niciodată că nu-l voi mai vedea vreodată", spune ea.

Maurizio fusese ucis de un asasin plătit în timp ce urca treptele clădirii sale de birouri din Milano. Doi ani mai târziu, Patrizia a fost arestată pentru că l-a angajat pe ucigaș, după ce un informator a mers la poliție. Judecătorul Renato Samek, atunci când a pronunțat sentința, în noiembrie 1998, după un proces de cinci luni, a spus că Maurizio murise nu pentru cine era, ci pentru ceea ce avea: o avere formidabilă și un nume recunoscut pe plan internațional. "Patrizia Reggiani nu a avut intenția de a renunța la acestea", a spus Samek, privind spre sala de judecată. Ea a fost condamnată la 26 de ani de închisoare și eliberată condiționat după 18 ani.

Louis Vuitton Moet Hennessy, vânzări peste așteptări

În luna iulie a aceluiași an, Domenico De Sole a fost numit CEO al Gucci și a început să lucreze la reintoarcerea brandului împreună cu directorul de creație Tom Ford. Succesul uluitor al ofertei publice inițiale, care a adus un profit de aproape 2 miliarde de dolari a fost suficient pentru a rambursa de multe ori investiția Investcorp. În prezent, Gucci este controlată de Kering SA a lui François-Henri Pinault.

Sub conducerea directorului de creație al Gucci, Alessandro Michele, still romantic, liber, al Gucci a captivat o clientelă mai tânără, propulsând brandul din nou în fruntea etichetelor de lux la nivel mondial. Visele lui Maurizio ca Gucci devenit realitate.

Gucci, un brand care a renăscut din propria cenușă

Pe 2 noiembrie 2021, brandul a realizat o prezentare de modă de mare succes care a închis Hollywood Boulevard din Los Angeles. Celebrități precum Leto, Macaulay Culkin și Dakota Johnson au purtat modelele alături de muzicieni precum Miley Cyrus, Phoebe Bridgers și Lizzo. Ridley Scott a fost prezent, la fel ca și Pinault și soția sa, Salma Hayek, care este, de asemenea, vedetă a Casei Gucci. A fost o fantezie gestionată cu măiestrie.

Chiar dacă Gucci a avut o viziune mai clasică pentru brand în acele zile, a dovedit că firma are genul de putere a vedetelor pe care McLaughlin a văzut-o în viziunea Gucci cu ani în urmă. Astăzi, Sheree crede că ar fi putut avea succes dacă ar fi avut sprijinul potrivit pentru a-l ajuta să își pună în aplicare visele.

"Mulți oameni din jurul lui nu au fost sinceri. Avea nevoie de cineva care să îl țină în frâu", spune ea, referindu-se la legiunile de "yes-men" pe care s-a bazat pentru a-l sfătui. "Maurizio era un visător".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 296024.39RON
1 ETH = 14177.67RON
1 LTC = 385.03RON
1 XRP = 2.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel