Marea Britanie cere acces la datele criptate ale utilizatorilor Apple. Solicitare fără precedent

DCBusiness Team |
Data publicării:
Apple a pierdut un proces major / Foto: Unsplash
Apple a pierdut un proces major / Foto: Unsplash

Solicitare fără precedent făcută de Marea Britanie.

Guvernul britanic a cerut companiei Apple să ofere acces fără precedent la datele criptate ale utilizatorilor stocate în cloud-ul său, a relatat vineri ziarul The Washington Post, citat de Reuters.

Potrivit publicației, care citează surse anonime, așa-numita „notificare de capacitate tehnică” emisă de guvernul britanic impune un acces generalizat la aceste date, și nu doar asistență pentru accesarea unui anumit cont.

Guvernele solicită frecvent companiilor de tehnologie datele utilizatorilor pentru a rezolva cazuri penale, însă cererea amplă a Marii Britanii, emisă luna trecută, nu are precedent în marile democrații, notează The Washington Post.

Ministerul britanic de Interne a refuzat să comenteze subiectul, iar Apple nu a răspuns la solicitările de informații venite în afara programului obișnuit de lucru.

Marea Britanie emite astfel de notificări în baza Investigatory Powers Act din 2016, care a reunit diversele competențe existente privind interceptarea și obținerea comunicațiilor.

În timp ce oficialii din domeniul securității susțin că funcțiile de criptare a datelor îngreunează prinderea infractorilor, companiile de tehnologie au apărat constant dreptul utilizatorilor la confidențialitate.

În centrul disputei se află o funcție Apple care le permite utilizatorilor de iPhone, Mac și alte dispozitive să se asigure că doar ei – și nici măcar Apple – pot debloca datele stocate în cloud.

Majoritatea utilizatorilor Apple folosesc funcții de securitate precum autentificarea în doi pași, însă un număr mai mic, care doresc măsuri de protecție sporite, activează Advanced Data Protection.

Anul trecut, în timpul consultărilor privind modificările la legea din 2016, pe care guvernul britanic le considera necesare pentru a ține pasul cu noile tehnologii și amenințările cibernetice, Apple a declarat în fața parlamentului că nu va crea niciodată o „portiță” de acces în produsele sale. Drept urmare, compania a avertizat că ar putea fi nevoită să retragă acest mecanism de protecție avansată din Marea Britanie.

Noua Online Safety Act din 2023, care impune companiilor să ia măsuri împotriva materialelor de abuz sexual asupra copiilor pe platformele lor, a atras, de asemenea, critici din partea marilor companii de tehnologie.

Companii precum WhatsApp (deținută de Meta – META.O) și Signal susțin că legea amenință criptarea end-to-end care asigură confidențialitatea mesajelor utilizatorilor.

În 2016, Apple a reușit să blocheze în instanță o solicitare a autorităților americane de a debloca un iPhone criptat aparținând unui atacator implicat într-un masacru în San Bernardino, California.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6173
Diferența 0.0060
Zi precendentă 4.6113
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9773 RON
USD flag1 USD = 4.6187 RON
GBP flag1 GBP = 5.9795 RON
CHF flag1 CHF = 5.2332 RON
AUD flag1 AUD = 2.9091 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2252 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4398 RON
SEK flag1 SEK = 0.4596 RON
XAU flag1 XAU = 456.5018 RON
Monede Crypto
1 BTC = 393447.10RON
1 ETH = 8732.62RON
1 LTC = 405.11RON
1 XRP = 10.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel