De ce turismul rural? Maria Stoian (ANTREC): Pentru că te odihnești, fără să te plictisești

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
Ați uitat ce este liniștea sau cum miroase aerul curat?
EXCLUSIV
Ați uitat ce este liniștea sau cum miroase aerul curat?

Într-un interviu acordat în exclusivitate DCBusiness, Maria STOIAN, președintele fondator al Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) a vorbit despre frumusețea, despre secretul acestui gen de turism. 

Ce este ANTREC?

ANTREC Româniă, reprezintă o reţea de structuri turistice și oameni, avâand membri (pensiuni rurale, pensiuni agroturistice, meșteri populari, ansambluri folclorice, restaurante cu specific românesc și alte structuri de primire turistică) din toate colţurile ţării.

Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din România – ANTREC este promotor al conceptului de turism rural,ecologic si cultural în România - care datorita doamnelor Maria Stoian și Mioara Vișan Stoian  - s-a dezvoltat de la zero, pornind din zona Bran-Moieciu. A urmat o evoluţie înfloritoare și-n alte zone prielnice turismului rural cum ar fi: Albac, în Munții Apuseni, în Bucovina, pe lângă Vatra Dornei, la Praid, în Harghita, lângă salină, Covasna – Băile Balvanyos, Argeș - la Rucăr, zona Deltei Dunării. Cu fiecare an, numărul pensiunilor aflate în zone favorabile  turismului rural a crescut şi totodată, pensiunile existente şi-au sporit numărul camerelor, au adus facilităţi noi, oferind servicii din ce in ce mai apreciate calitativ – veritabile pachete și programe de experienţe de vacanţă. In tot acest timp ANTREC a promovat satul romanesc ca destinatie turistica, desi la inceput orasenii nu erau asa familiarizati cu acest tip de turism.

De ce turismul rural și nu Mamaia, spre exemplu? Care este secretul turismului rural?

România are o ofertă bogată pe plan turistic, răspunzând astfel tuturor categoriilor de turiști. Turismul rural spre deosebire de turismul estival și ofertele de litoral, are o acoperire constantă pe tot parcursul anului. Ori chiar această varietate a anotimpurilor este un atuu, peisajul schimbându-se, tradiţiile si obiceiurile specifice fiecărui perioade a anului fiind tentante și mereu în dinamică. De-a lungului timpului Pensiunile ANTREC, specifice turismului rural și agoturismului, au devenit un etalon pentru turismul românesc, vizitatorii știind că vor descoperi autenticitatea și ospitalitatea atât de mult căutate și apreciate dar și că vor cunoaște comunităţi și se vor bucura de peisaje și colţuri de natură extrem de pitorești.

Din punct de vedere financiar, vacanța la țară este mai scumpă decât cea pe litoral sau pe Valea Prahovei?

Tarifele depind de gradul de confort, de raportul cerere-oferta, in zone foarte cunoscute fiind mai mari. E greu de facut o comparatie de aceea si simbolul de clasificare la pensiuni fiind diferit de cel de la hotel - margarete respectiv stele. 

Mulți români au rude la țară. Ce le spuneți lor pentru a-i atrage ca potențiali cienți?

Turiștii, oaspeții noștri trebuie să înţeleagă că o destinaţie este ceva complex, o combinaţie de ingrediente precum: comunitatea locală, cadrul natural, meşteşugurile şi tradiţiile, gastronomia, portul zonal. Ele diferă dintr-un loc în altul. Toate acestea cuprinse într-un sejur îl vor face pe turist să aprecieze mai mult autenticitatea, să relaţioneze cu oamenii altor locuri, să facă schimb de experientă, sa aprecieze liniştea naturii şi cât de important este conceptual de turism responsabil, durabil.

Dacă vreau să merg la cules de vie, la cules de fructe sau să văd cum se pregătește țuica, am unde să mă duc? Cu excepția olăritului, ce altceva ar mai putea invăța turiștii? Să facă bucate specifice, să cioplească în lemn, să facă unt, spre exemplu?

Pentru a oferi sejururi cât mai tentante cei din turism au pus şi mai mult accent pe serviciile de agrement, pe personalizare în programe tematice – “Drumul Sării” (Salinele Praid, Cacica, Turda, Slănic Prahova, Ocnele Mari) , “Drumul Vinului-Cramelor” – Buzău, Vrancea, Prahova, “Acasă la meşteri” - Maramureş: prelucarea lemnului – cioplit obiecte decorative, sculptură de lemn în sticle de horincă, vizite la vâltori și degustări în horincării;  Bucovina: încondeierea oălelor, pictură pe sticlă; Vâlcea: ceramica, Rucăr-Bran-Moieciu-Fundată, degustări de brânzeturi și preparate de stână, ateliere de ţesut la război și port popular, Corbi-Arges - pensiunea Livada Bunicului - cules de fructe si prelucrarea acestora,  etc.

Toate aceste experiente sunt descrise pe larg si promovate in paginile revistei Vacante la tara, revista de promovare a turismului cu aparitie lunara. Promovăm pensiunile care ofera turistilor posibilitati cat mai diferite şi animate de petrecere a timpului liber: organizare ateliere mestesugaresti, micro-ferma, organizare drumetii, programe de cules de plante medicinale, de cules via sau recolta din livezi și plantaţii de arbuști fructiferi,  cursuri de echitatie, călărie în munţi, tururi tematice, programe cu ansambluri folclorice şi lecţii de dans, lectii de gatit alaturi de gazde și brunchuri,  pescuit sportiv, cicloturism, degustări de vinuri, sucuri  naturale și distillate tradiţionale,  plimbări cu căruţa/sania trasă de cai, croaziere personalizate, de tip ecologic, fie că vorbim de zona Cazanelor sau Delta Dunării şi multe altele.

Care ar fi argumentul suprem în favoarea turismului rural?

In primul rand turistii apreciaza relationarea cu gazdele, dialogul orasean-localnic. Este apreciată diversitatea pensiunilor, dar și a programelor turistice, care derivă și din diversitatea regiunilor României, fiind astfel disponibile pentru fiecare categorie de turist, inclusiv pentru diverse bugete.

ANTREC România a venit atât în ajutorul proprietarilor de pensiuni şi a altor structuri de primire turistică cât şi a agenţiilor de turism cu recomandări de circuite şi sejururi tematice urmărind  diversitatea ofertelor către acestă idee de “tematic”,

În turismului rural românesc a fost mereu apreciat conceptul integrat pe care l-am promovat, de combinare a aspectelor rural, ecologic și cultural. Suntem printre primii care am atras atenția asupra acestui aspect, privind protecția mediului în derularea activităților turistice, atât din partea operatorilor economici, cât și a turiștilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9758
USD
Azi 4.6361
Diferența -0.0077
Zi precendentă 4.6438
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 30-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.6361 RON
GBP flag1 GBP = 5.8194 RON
CHF flag1 CHF = 5.0891 RON
AUD flag1 AUD = 3.0287 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3885 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4212 RON
SEK flag1 SEK = 0.4230 RON
XAU flag1 XAU = 345.2064 RON
Monede Crypto
1 BTC = 279735.00RON
1 ETH = 13806.40RON
1 LTC = 363.33RON
1 XRP = 2.29RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17060.94 -0.35%
BET-BK 3137.70 -0.03%
BET-FI 60331.28 0.10%
BET-NG 1223.09 -0.09%
BET-TR 35399.37 -0.35%
BET-TRN 34583.46 -0.35%
BET-XT 1453.84 -0.25%
BET-XT-TR 2982.66 -0.25%
BET-XT-TRN 2918.79 -0.25%
BETAeRO 1051.13 -0.84%
BETPlus 2519.24 -0.35%
RTL 37445.35 -0.36%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel