Corina Crețu: Inițiativa celor Trei Mări apropie și mai mult estul și vestul Europei

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Comisarul pentru Dezvoltare Regională a menţionat, totodată, că forul european susţine obiectivul comun al şefilor de state şi de guverne de a identifica proiecte comune în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiilor digitale. 

Iniţiativa celor Trei Mări vine în sprijinul obiectivului comun al Uniunii Europene de a apropia Estul şi Vestul Europei, a declarat, luni, Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională. 

"Am onoarea de a vorbi astăzi în numele preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean Claude Junker. Principalul mesaj al Comisiei Europene este acela de mare apreciere faţă de această Iniţiativă a celor Trei Mări. Ştiţi foarte bine, cu ocazia discursului său privind starea Uniunii Europene, de săptămâna trecută, preşedintele Junker a subliniat că îşi doreşte să facem eforturi mai mari pentru a apropia Estul şi Vestul Europei, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul statelor membre, iar Iniţiativa celor Trei Mări vine tocmai în sprijinul acestui obiectiv comun. Este o iniţiativă foarte relevantă şi legitimă, contribuie la dezvoltarea regională amplificând astfel procesul de coeziune la nivelul întregii Uniuni Europene. O iniţiativă care poate oferi în egală măsură prosperitate şi securitate pentru statele membre. S-a vorbit aici despre decalajele care există, din păcate, pe teritoriul continentului nostru, nu numai între Est şi Vest, dar şi în interiorul unor state membre. De exemplu, dacă ne uităm la domeniul Transporturilor, în Europa Centrală şi de Est parcurgerea aceleaşi distanţe durează de două ori mai mult decât în statele vestice ale Uniunii Europene", a spus Creţu, în cadrul primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, organizată la Romexpo, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. 

Comisarul pentru Dezvoltare Regională a menţionat, totodată, că forul european susţine obiectivul comun al şefilor de state şi de guverne de a identifica proiecte comune în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiilor digitale. 

"(...) în numele preşedintelui Junker doresc să mulţumesc tuturor statelor membre participante pentru acţiunea lor proactivă şi pentru determinarea lor de a creşte dezvoltarea economică şi conectivitatea, întărind astfel convergenţa europeană. Doresc, de asemenea, să mulţumesc preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru că a adus prezidarea Summitului celor Trei Mări la Bucureşti, în România. Comisia Europeană susţine obiectivul comun al şefilor de state şi de guverne de a identifica proiecte comune şi sprijinim aceste proiecte în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiilor digitale. Încurajăm realizarea unor proiecte transnaţionale în aceste domenii, iar fondurile structurale şi de investiţii, pe care am onoarea să le gestionez în această comisie, cred că pot contribui la realizarea acestora, împreună bineînţeles cu mediul privat. Numai aducând împreună întreprinderi mici şi mijlocii, antreprenori, start-up-uri şi toate părţile interesate din ecosistemul de afaceri la prima ediţie a Forumului de Afaceri va contribui fără îndoială la crearea condiţiilor favorabile pentru demararea unor acţiuni concrete", a afirmat Corina Creţu. 

Aceasta a subliniat că Summitul de la Bucureşti reprezintă o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană a unui înalt nivel de conectivitate în Europa Centrală şi de Est, fie că vorbim despre sectorul energetic, despre transporturi sau de cel digital. 

"Comisia Europeană vede în acest Summit o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană ca întreg a unui înalt nivel de conectivitate în Europa Centrală şi de Est, fie că vorbim despre sectorul energetic, despre transporturi sau de cel digital. Aceste reţele sunt, într-adevăr, o precondiţie evidentă pentru ca cetăţenii şi oamenii de afaceri să beneficieze pe deplin de pe urma liberei circulaţii şi a pieţei comune. Sunt esenţiale pentru puterea şi stabilitatea Uniunii într-un context global care a devenit, din păcate, din ce în ce mai volatil. Tensiunile geopolitice continue din Orientul Mijlociu, efectele din ce în ce mai evidente ale schimbărilor climatice, disputele comerciale, criza refugiaţilor şi criza migranţilor, toate aceste fenomene au avut efecte negative asupra echilibrului economic şi social al Europei. Cu toate acestea, Uniunea Europeană, Uniunea noastră, trebuie să rămână unită, robustă şi inovatoare pentru a face faţă dificilelor negocieri comerciale, pentru a rămâne cu un pas înainte în competiţia globală, pentru a putea fi independentă şi puternică în faţa şocurilor externe. În această privinţă, Uniunea Europeană salută dorinţa de a aprofunda în continuare relaţiile transatlantice, relaţiile dintre Uniunea Europeană, dintre statele sale membre şi SUA", a punctat Creţu. 

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, luni şi marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe. 

În marja summitului, luni se desfăşoară, la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Cu această ocazie va fi parafată Declaraţia Comună privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi Scrisoarea de intenţie în legătură cu înfiinţarea unui Fond de investiţii destinat aceleiaşi Iniţiative. 

La Forumul de Afaceri participă companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic. 

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017. 

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017. 

Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în cadrul reuniunii liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, din data de 29 septembrie 2015, organizată la iniţiativa preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar- Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council. 

Reuniunea la nivel înalt a avut loc la New York, în marja Adunării Generale a ONU şi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, s-au aflat preşedinţii din Croaţia, Bulgaria, Polonia, precum şi miniştri de externe şi înalţi oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii. 

Primul summit al Iniţiativei celor Trei Mări a fost organizat la Dubrovnik, în Croaţia, în perioada 25-26 august 2016. Summitul s-a încheiat cu Declaraţia celor Trei Mări, prin care semnatarii şi-au exprimat dorinţa de a consolida legăturile economice şi de infrastructură dintre ţările membre. 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost gazda celui de-al doilea summit care s-a desfăşurat la Varşovia, la 6-7 iulie 2017. Invitatul special al evenimentului a fost preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. 

Prezent la summitul Initiaţivei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a propus ca următoarea reuniune să aibă loc, în 2018, la Bucureşti. Propunerea a fost acceptată de toţi liderii prezenţi la summitul de la Varşovia. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 295953.95RON
1 ETH = 14390.98RON
1 LTC = 387.69RON
1 XRP = 2.41RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17041.60 0.55%
BET-BK 3129.47 0.36%
BET-FI 60670.48 0.31%
BET-NG 1217.30 0.40%
BET-TR 35359.25 0.55%
BET-TRN 34544.26 0.55%
BET-XT 1452.15 0.55%
BET-XT-TR 2979.16 0.55%
BET-XT-TRN 2915.37 0.55%
BETAeRO 1057.75 -0.04%
BETPlus 2516.58 0.53%
RTL 37434.20 0.55%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel