''Şocurile climatice şi pandemia de COVID-19 alimentează'' riscul, a subliniat el în timpul unei reuniuni a Consiliului organizată de Statele Unite privind legătura dintre foamete şi securitate. Potrivit secretarului general al ONU, în circa 30 de ţări ''peste 30 de milioane de oameni sunt aproape de a fi declaraţi în situaţie de foamete''.
''Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele'', a insistat Antonio Guterres, denunţând responsabilitatea omului în cauzarea acestei situaţii.
''Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om - şi folosesc termenul în mod deliberat'', a precizat responsabilul ONU, potrivit căruia ''în secolul XXI nu este loc de foamete''.
Vechime pentru PENSIE. Ce li se pregătește românilor
Secretarul general al ONU a reamintit că ''la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii - o creştere de 20% într-un an''.
''Proiecţiile pentru 2021 indică o continuare a acestei tendinţe înspăimântătoare'', a avertizat el, notând că aceste studii ''arată o intensificare şi extindere a crizelor foamei în Sahel şi Cornul Africii şi accelerarea lor în Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan''.
''Pentru a preveni o catastrofă pentru 34 de milioane de femei, bărbaţi, fete şi băieţi'' ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la ''mobilizare urgentă'' pentru a furniza ''5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare'', a spus Antonio Guterres.
El a anunţat crearea la Organizaţia Naţiunilor Unite a unei ''echipe speciale la nivel înalt pentru prevenirea foametei'', la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).