De când această lege a fost adoptată de Congresul SUA, în aprilie anul curent, soarta TikTok a devenit o miză majoră în dezbaterile politice din SUA. Candidatul republican la președinție, Donald Trump, se opune oricărei interdicții a popularei platforme, după ce el însuși a încercat să o interzică în 2020, la sfârșitul mandatului său.
În schimb, președintele Joe Biden a semnat actul normativ care impune TikTok termen până în ianuarie pentru a rezolva problema apartenenței sale. ByteDance, compania-mamă a TikTok, a declarat că nu are de gând să vândă valoroasa aplicație. Prin urmare, prezentarea în instanță este singura opțiune de a supraviețui în Statele Unite.
Ce au de spus
O interdicție ar provoca probabil o reacție puternică din partea Beijingului și ar tensiona și mai mult relațiile dintre SUA și China. Trei judecători de la Curtea de Apel din Districtul Columbia vor asculta astăzi ce au de spus TikTok, ByteDance și un grup de utilizatori. Ei se vor strădui să demonstreze că legea încalcă dreptul la libertatea de exprimare, drept garantat de Constituția SUA.
Judecătorii se vor pronunța asupra cazului în următoarele săptămâni sau luni. Dar oricare ar fi decizia lor, este probabil să se ajungă la Curtea Supremă a Statelor Unite.
Libertatea de exprimare
TikTok spune că „Constituția este de partea noastră”, adăugând că legea ar reduce la tăcere vocile a 170 de milioane de americani. „Nu există nicio îndoială că legea va antrena închiderea TikTok până pe 19 ianuarie 2025”, se arată în recursul companiei, „reducându-i la tăcere pe cei care folosesc platforma pentru a comunica în moduri care nu pot fi reproduse în altă parte”.
Potrivit TikTok, chiar dacă o cesione ar fi posibilă, aplicația „ar fi deveni o carcasă goală, privată de tehnologia inovatoare care adaptează conținutul fiecărui utilizator”. Guvernul SUA răspunde, precizând că legea se referă la chestiuni de securitate națională și nu de libertatea de exprimare și că ByteDance nu poate beneficia de drepturi protejate de Constituție.
„Având în vedere extinderea TikTok în Statele Unite, capacitatea Chinei de a folosi caracteristicile TikTok pentru a-și atinge obiectivul general de subminare a intereselor SUA reprezintă o amenințare la securitate națională de o amploare profundă și imensă”, a scris Departamentul de Justiție al SUA. TikTok neagă aceste acuzații.
Curtea Supremă
Noua lege semnată de Joe Biden a fost concepută pentru a depăși obstacolele legale, dar unii experți spun că Curtea Supremă a Statelor Unite va avea dificultăți să considere că preocupările legate de securitatea națională depășesc protecția libertății de exprimare.
Multe dintre argumentele guvernului sunt sigilate, ceea ce „complică eforturile de a le evalua”, a declarat Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.
„Cu toate acestea, Curtea Supremă a Statelor Unite a fost în general foarte precaută în ceea ce privește acceptarea argumentelor de securitate națională atunci când regulamentul restricționează dreptul la libertatea de exprimare, în special în ceea ce privește internetul”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.