Metaversul, refugiul ideal pentru extremiști, teroriști și infractori

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Metarersul va fi un loc mai periculos decât realitatea
Metarersul va fi un loc mai periculos decât realitatea

Unii sunt de părere că Metaversul se apropie de momentul în care va deveni un instrument larg utilizat dar ca orice inovație tehnologică, aduce noi oportunități dar și noi riscuri.

Metaversul este o versiune imersivă de realitate virtuală a internetului, în care oamenii pot interacționa cu obiecte digitale și cu reprezentări digitale ale lor și ale altora și se pot deplasa mai mult sau mai puțin liber dintr-un mediu virtual în altul. Acesta poate implica, de asemenea, realitatea augmentată, o îmbinare a realităților virtuale și fizice, atât prin reprezentarea persoanelor și obiectelor din lumea fizică în cea virtuală, cât și invers, prin introducerea virtualului în percepția oamenilor asupra spațiilor fizice. 

Prin îmbrăcarea căștilor de realitate virtuală sau a ochelarilor de realitate augmentată, oamenii vor putea socializa, se vor putea aduna și vor putea lucra în medii în care granițele dintre digital și fizic sunt permeabile. În metavers, oamenii vor putea găsi un sens și vor putea trăi experiențe în concordanță cu viața lor offline.

Aici se află problema. Atunci când oamenii învață să iubească ceva, fie că este digital, fizic sau o combinație, luarea acelui lucru de la ei poate provoca durere și suferință emoțională. Pentru a pune un punct mai fin, lucrurile la care oamenii țin foarte mult devin vulnerabilități care pot fi exploatate de cei care caută să facă rău. Persoanele cu intenții rău intenționate observă deja că metaversul este un instrument potențial în arsenalul lor. 

Cercetătorii în domeniul terorismului la Centrul național de inovare, tehnologie și educație antiteroristă din Omaha, Nebraska, văd o potențială latură întunecată a metaversului. Deși este încă în construcție, evoluția sa promite noi modalități prin care extremiștii pot exercita influență prin frică, amenințare și constrângere. Având în vedere cercetările privind creativitatea și inovația malefică, metaversul are potențialul de a deveni un nou domeniu de activitate teroristă, sunt de părere experții americani.

Aceștia au subliniat că nu se opun metaversului ca și concept și dimpotrivă sunt entuziasmați de potențialul său pentru progresul uman. Dar totodată cred că apariția metaversului va deschide noi vulnerabilități și va prezenta noi oportunități de exploatare a acestora. Deși nu sunt exhaustive, iată trei moduri în care metaversul va complica eforturile de combatere a terorismului și a extremismului violent. 

În primul rând, recrutarea și angajarea online sunt caracteristici ale extremismului modern, iar metaversul amenință să extindă această capacitate, facilitând întâlnirea între oameni. În prezent, o persoană interesată să afle ce are de spus fondatorul Oath Keepers, Stewart Rhodes, lider de extremă dreapta, ar putea citi un articol despre ideologia sa antiguvernamentală sau ar putea viziona o înregistrare video în care acesta le vorbește adepților despre iminența legii marțiale. Mâine, prin îmbinarea inteligenței artificiale și a realității augmentate în metavers, Rhodes sau dublura digitală va putea sta pe o bancă virtuală din parc cu un număr nelimitat de potențiali adepți pe care îi va putea atrage să îl urmeze.

Evoluțiile tehnologiilor noi în 2021: Metavers, mașini autonome și mâncare bio-tech

În mod similar, un bin Laden reînviat s-ar putea întâlni cu potențialii adepți într-o grădină de trandafiri virtuală sau într-o sală de conferințe. Metaversul emergent le oferă liderilor extremiști o nouă capacitate de a crea și de a menține comunități ideologice și sociale virtuale și modalități puternice și greu de distrus de a-și extinde rândurile și sferele de influență.

În al doilea rând, metaversul oferă noi modalități de a coordona, planifica și executa acte de distrugere în rândul unor mase difuze de oameni. Cu o recunoaștere și o colectare de informații suficiente, liderii extremiști ar putea crea medii virtuale cu reprezentări ale oricărei clădiri fizice, ceea ce le-ar permite să ghideze membrii prin rutele care duc la obiective cheie. 

Extremiștii violenți pot complota din camerele de zi, subsolurile sau curțile lor - totul în timp ce își creează conexiuni sociale și încredere în colegii lor, și totul în timp ce apar celorlalți în forma de avatar digital. Atunci când liderii extremiști dau ordine de acțiune în lumea fizică, este probabil ca aceste grupuri să fie mai bine pregătite decât grupurile extremiste de astăzi, datorită timpului petrecut în metavers.

În cele din urmă, odată cu noile spații de realitate virtuală și mixtă apare potențialul pentru noi ținte. Așa cum clădirile, evenimentele și oamenii pot fi afectate în lumea reală, la fel pot fi atacate și în lumea virtuală. Imaginați-vă svastici pe sinagogi, întreruperi ale activităților din viața reală, cum ar fi operațiunile bancare, cumpărăturile și munca, precum și distrugerea evenimentelor publice. 

Mark Zuckerberg a anunţat noul nume al Facebook!

O ceremonie de comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2001 creată și găzduită în domeniul virtual ar fi, de exemplu, o țintă tentantă pentru extremiștii violenți care ar putea reconstitui căderea turnurilor gemene. O nuntă în metavers ar putea fi perturbată de atacatori care nu sunt de acord cu religia sau sexul cuplului. Aceste acte ar avea un impact psihologic și ar avea ca rezultat daune reale. 

Distrugerea unei afaceri de realitate augmentată sau virtuală înseamnă că o persoană suferă pierderi financiare reale. La fel ca și locurile fizice, spațiile virtuale pot fi proiectate și realizate cu grijă în care oamenii au investit timp și creativitate pentru a le construi. În plus, pe măsură ce tehnologia devine mai mică și mai integrată în viața de zi cu zi a oamenilor, capacitatea de a opri pur și simplu metaversul și de a ignora prejudiciul ar putea deveni mai dificilă. 

Cum să facem față, așadar, acestor amenințări și vulnerabilități emergente? Este rezonabil ca societățile să sugereze că ura sau violența nu vor fi permise sau că persoanele care se implică în extremism vor fi identificate și interzise în spațiile lor virtuale. Experții susțin astfel de măsuri dar sunt sceptici cu privire la credibilitatea acestora, mai ales în lumina dezvăluirilor despre comportamentul periculos al Meta pe platformele sale Facebook, Instagram și WhatsApp. Ura și divizarea aduc profit, mai spun experții.

Dacă corporațiile nu pot servi drept gardieni unici și de încredere ai metaversului, atunci cine poate și cum? 

Deși sosirea unui metavers cu drepturi depline este încă departe în viitor, potențialele amenințări pe care le reprezintă, necesită astăzi atenția unei game diverse de persoane și organizații, inclusiv a cercetătorilor universitari, a celor care dezvoltă metaversul și a celor care au sarcina de a proteja societatea. Amenințările necesită o gândire la fel de creativă sau chiar mai creativă cu privire la metavers, așa cum o vor face probabil cei cu intenții răuvoitoare. Toată lumea trebuie să fie pregătită pentru această nouă realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9695
Diferența -0.0035
Zi precendentă 4.973
USD
Azi 4.6078
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6085
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 322698.24RON
1 ETH = 16295.81RON
1 LTC = 475.62RON
1 XRP = 2.92RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16990.70 0.36%
BET-BK 3107.82 0.12%
BET-FI 60490.95 -0.35%
BET-NG 1223.36 0.52%
BET-TR 35253.67 0.36%
BET-TRN 34441.11 0.36%
BET-XT 1449.56 0.29%
BET-XT-TR 2973.90 0.29%
BET-XT-TRN 2910.25 0.29%
BETAeRO 1080.56 -0.38%
BETPlus 2505.84 0.32%
RTL 37326.28 0.34%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel