Evergrande. De la mărire la decădere. Sunt șanse de salvare a imperiului?

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Evergrande este un uriaș care stă să se prăbușească
Evergrande este un uriaș care stă să se prăbușească

La patru ani după ce a concurat cu Jack Ma pentru titlul de cel mai bogat om din Asia, averea președintelui Evergrande, Hui Ka Yan, se prăbușește, iar vastul său imperiu imobiliar este pe punctul de a se prăbuși.

Este o răsturnare de situație uluitoare pentru un om care a plecat din sărăcia Chinei rurale pentru a construi una dintre cele mai mari companii imobiliare din lume. În perioadele anterioare problemi, Hui a putut să se bazeze pe ajutorul prietenilor săi magnați și pe sprijinul guvernului local. De data aceasta, cu datorii de 305 miliarde de dolari și cu prețul activelor companiei în cădere liberă, Hui pare mai singur ca niciodată.

"Nu există niciun interes pentru a-l salva", a declarat Desmond Shum, a cărui carte despre relațiile sale cu elitele politice din China, "Red Roulette", descrie cum a mers odată la cumpărături cu Hui pentru un superiaht. "În situația în care se află acum, nu cred că vreo conexiune politică îi va veni în ajutor."

Ceea ce se va întâmpla cu Hui este absolut incert, inclusiv dacă va rămâne proprietarul propriului său  imperiu. Unul dintre aliații săi, de asemeni miliardar, Zhang Jindong a pierdut controlul asupra ramurii de retail a conglomeratului său Suning atunci când acesta a primit un ajutor financiar susținut de stat în iulie - parțial pentru că l-a ajutat pe Hui în timpul unei situații dificile. Alți șefi de companii falimentare au avut parte de destine mai rele, de la arestare și ăână la execuție.

Imperiul lui Hui se transformă într-una dintre cele mai mari victime ale eforturilor președintelui Xi Jinping de a limita excesele conglomeratelor alimentate de datorii și de a dezamorsa riscurile de pe piața imobiliară a țării. Evergrande și companiile sale afiliate au fost construite printr-un amestec agresiv de emisiuni de datorii în dolari, vânzări de acțiuni, împrumuturi bancare și finanțări fantomă - căi de finanțare care acum au fost aproape tăiate. Grupul se confruntă acum cel puțin cu o restructurare a datoriilor, care ar putea fi cea mai mare din China.  

Chiar și vechii săi susținători și-ar putea pierde răbdarea. Chinese Estates Holdings Ltd., controlată de familia magnatului imobiliar și a partenerului de poker Joseph Lau, a vândut acțiuni Evergrande și a declarat că ar putea să își vândă întreaga participație. 

Hui rămâne la conducerea grupului și a fost văzut în public la celebrarea celei de-a 100-a aniversări a Partidului Comunist în Piața Tiananmen în iulie, ilustrând puterea conexiunilor sale politice. El s-a întâlnit cu angajații luna trecută și a semnat o declarație publică în care a subliniat importanța finalizării construcției proprietăților vândute. 

Cu toate acestea, lipsa de sprijin public pentru Hui din partea Beijingului și averea sa în cădere liberă - în scădere cu 15 miliarde de dolari în acest an - îl forțează pe Hui să intensifice eforturile de a-și salva imperiul, cum ar fi vânzarea de participații la unele dintre activele Evergrande, cândva apreciate. Printre acestea se numără și vânzarea unei participații majoritare în unitatea sa de servicii imobiliare către un alt dezvoltator controlat de familia de miliardari Chu.

Hui a supraviețuit multor provocări în trecut. El s-a născut în provincia Henan în 1958. După ce și-a pierdut mama în copilărie, a fost crescut de bunica și de tatăl său, care tăiau lemne pentru a-și câștiga existența. Educația i-a oferit scăparea din sărăcie. Hui a absolvit Institutul de Știință și Tehnologie din Wuhan în 1982, chiar în momentul în care Deng Xiaoping deschidea economia. După ce a lucrat la o companie siderurgică, a demisionat în 1992 pentru a-și încerca norocul în domeniul imobiliar. 
Imperiul în expansiune

El a fondat Evergrande în 1996 în orașul Guangzhou din sudul țării, iar în următoarele decenii a transformat firma într-un colos care controla un teren de cinci ori mai mare decât Manhattan. Hui nu s-a oprit la proprietăți, acumulând profituri și din echipe de fotbal și volei, apă îmbuteliată, divertisment online, bănci și asigurări. El a jurat să îl eclipseze pe Elon Musk cu "cea mai puternică companie de automobile cu energie nouă din lume".

Expert: Evergrande ar putea declanșa o contagiune de neplată a dezvotatorilor

Pe măsură ce compania a crescut, a crescut și averea lui Hui. Averea sa personală a atins vârful în 2017 ajungând la 42 de miliarde de dolari. Participația sa majoritară în Evergrande a însemnat că a beneficiat generos de dividende - încasând numai din 2011 8 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

Companiile sale au cumpărat vile luxoase, inclusiv una în Sydney, care a trebuit să fie vândută în 2015 după ce guvernul australian a constatat că achiziția a încălcat normele privind investițiile străine. El a fost singurul director al unei companii care deținea o casă de 100 de milioane de dolari pe dealurile de deasupra insulei Hong Kong.

Hui s-a asigurat că și-a aliniat afacerile cu domenii care se potriveau cu prioritățile liderilor Partidului Comunist Chinez, în special ale lui Xi - de la transformarea țării într-un lider mondial în domeniul tehnologiei până la câștigarea Cupei Mondiale de fotbal. El este membru al Comitetului politic consultativ, care ajută la consilierea guvernului în materie de politici. În 2018, a fost inclus pe o listă oficială de 100 de antreprenori remarcabili.

Hui a fost lăudat pentru milioanele de locuri de muncă create de companie și miliardele de yuani plătiți sub formă de taxe. De asemenea, a devenit filantrop, fiind în fruntea listei Forbes din China pentru donații caritabile.

O nouă eră

Cu toate acestea, a existat o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la mărimea datoriilor companiei, care în 2018 se umflaseră la peste 100 de miliarde de dolari. În acel an, banca centrală a Chinei a indicat Evergrande ca având potențialul de a prezenta riscuri sistemice pentru sistemul financiar, alături de HNA Group, Tomorrow Holding Co. și Fosun International Ltd. Epoca conglomeratelor chinezești care se extindeau prin achiziții agresive alimentate de datorii se încheia.

Citește și: Evergrande. A căzut prima piesă a dominoului?

Hui, angajându-se să reducă dependența sa de efectul de levier, a apelat - așa cum făcuse adesea în trecut - la prieteni și conexiuni corporative pentru a strânge bani.

Companiile sale au bifat tranzacții de aproximativ 3,6 miliarde de dolari din 2018 cu imperiile imobiliare conduse de alți trei magnați chinezi - membri ai așa-numitului Club Big Two, din cauza pasiunii lor pentru un joc de poker cu același nume. Printre aceștia se numără Lau de la Chinese Estates. Printre investițiile lor se numără cumpărarea de participații în unitățile de mașini electrice și de servicii imobiliare ale lui Hui, precum și într-o platformă de vânzări online. 

Dar autoritățile de reglementare au continuat să strângă șurubul. Împrumuturile fantomă - finanțări nebancare care reprezentau aproape o treime din datoria Evergrande în 2019 - s-au epuizat, împrumuturile opace prin intermediul unor societăți mixte au fost examinate cu atenție, iar autoritățile de reglementare au împiedicat noi împrumuturi cu politica sa de "trei linii roșii" pentru a limita efectul de levier.

Astfel de măsuri au contribuit la declanșarea unei crize de lichiditate pentru Hui în 2020. O listare pe ușa din spate eșuată pentru unitatea continentală a Evergrande a lăsat-o în dificultate pentru rambursări de până la 20 de miliarde de dolari către investitori. O scrisoare, care s-a scurs în presă, a Evergrande către guvernul provincial Guangdong (documente despre care compania a spus că au fost fabricate) a avertizat că societatea se confruntă cu o potențială incapacitate de plată care ar putea zdruncina sistemul financiar. La scurt timp după aceea, a fost obținut un acord pentru a evita cea mai mare parte a rambursărilor, cu sprijinul oficialilor locali. Hui a făcut un pas înapoi de pe marginea prăpastiei - dar nu pentru mult timp.

Disputele cu furnizorii din cauza facturilor neplătite au început să țină prima pagină a ziarelor. Unii au cerut înghețarea activelor, alții au oprit proiectele. Sprijinul local s-a diminuat, cel puțin în mod public, în timp ce Xi și-a intensificat represiunea asupra sectorului imobiliar și a mers mai departe cu campania sa de creare a "prosperității comune". În culise, oficialii l-au îndemnat pe Hui să rezolve cât mai repede problemele legate de datoriile companiei sale. 

Cine poate salva acest uriaș

În ciuda dimensiunii Evergrande, există puține semne că Beijingul va acționa pentru a ajuta.

Hu Xijin, redactor-șef al tabloidului de stat Global Times, a declarat luna trecută într-o postare pe Weibo că companii precum Evergrande nu pot fi "prea mari pentru a da faliment" odată ce explodează. "Ele trebuie să aibă capacitatea de a se salva prin intermediul pieței", a spus el.

După Evergrande, un alt dezvoltator din China se prăbușește?

Un plan de salvare major ar trimite un mesaj greșit în condițiile în care Xi încearcă să țină în frâu miliardarii și să reducă decalajul de bogăție al națiunii, a declarat Donald Low, director al Institutului pentru studii privind piețele emergente de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.

"Salvarea Evergrande creează hazard moral, crește probabilitatea de a avea mai multe datorii ca cele ale Evergrande și, poate cel mai important, subminează eforturile președintelui de a promova prosperitatea comună, deoarece un plan de salvare ar fi văzut - în mod corect - ca o subvenție masivă pentru cei bogați", a spus Low.

În schimb, Hui a intensificat vânzările de active pentru a găsi banii necesari pentru a rambursa numeroșii creditori ai companiei - de la investitorii de retail care cer plata a aproximativ 40 de miliarde de yuani în produse de investiții Evergrande cu randament ridicat, la cei 1,6 milioane de cumpărători de locuințe care au depus depozite pentru apartamente care încă nu au fost construite, precum și deținătorii de obligațiuni. Compania este cel mai mare emitent de obligațiuni de tip junk din Asia. Firmele internaționale de rating au retrogradat în repetate rânduri datoria companiei, pe măsură ce creștea îngrijorarea că firma va intra în incapacitate de plată.

Luna trecută, Evergrande a acceptat să vândă o parte din participația sa într-o bancă continentală guvernului local, într-o tranzacție despre care S&P Global Ratings a spus că a marcat primul pas spre rezolvarea crizei de lichidități a companiei. Evergrande a negociat, de asemenea, vânzarea unei participații de 51% din unitatea sa de servicii imobiliare către Hopson Development Holdings Ltd., a raportat Cailian la 4 octombrie. 

"Dacă vor reuși să vândă cu succes această unitate, aceasta va ajuta la rambursarea datoriilor pe termen scurt, dar va limita și creșterea viitoare a companiei", a declarat Kenny Ng, strateg la Everbright Sun Hung Kai Co.

Presiunea este din ce în ce mai mare. Evergrande nu a dat niciun indiciu că a plătit două cupoane recente ale obligațiunilor în dolari, în ciuda faptului că autoritățile de reglementare financiară au încurajat compania să ia toate măsurile posibile pentru a evita o incapacitate de plată pe termen scurt a obligațiunilor în dolari. A ratat plata dobânzilor către cel puțin doi dintre cei mai mari creditori bancari ai săi. Acțiunile companiei - care sunt în prezent suspendate - au scăzut cu 80% în acest an, în timp ce obligațiunile sale în dolari sunt la minime record.

"Dacă vor reuși să vândă cu succes această unitate, va ajuta la rambursarea datoriilor pe termen scurt, dar va limita și creșterea viitoare a companiei", a declarat Kenny Ng, strateg la Everbright Sun Hung Kai Co.

Presiunea este din ce în ce mai mare. Evergrande nu a dat niciun indiciu că a plătit două cupoane recente ale obligațiunilor în dolari, în ciuda faptului că autoritățile de reglementare financiară au încurajat compania să ia toate măsurile posibile pentru a evita o incapacitate de plată pe termen scurt a obligațiunilor în dolari. A ratat plata dobânzilor către cel puțin doi dintre cei mai mari creditori bancari ai săi. Acțiunile companiei - care sunt în prezent suspendate - au scăzut cu 80% în acest an, în timp ce obligațiunile sale în dolari sunt la minime record.

În timp ce Hui pare din ce în ce mai izolat, timpul va spune dacă miliardarul poate găsi o cale de ieșire din actuala sa provocare. Chiar dacă reușește, este posibil ca imperiul său să arate foarte diferit, pe măsură ce Xi își urmărește planurile ambițioase de remodelare a economiei chineze.

O forță de muncă în scădere înseamnă că "China trebuie să se bazeze exclusiv pe productivitate pentru creșterea economică", a declarat Alejandra Grindal, economist șef la Ned Davis Research. "O companie imobiliară supraîndatorată și neproductivă, precum Evergrande, nu este favorabilă unei perspective productive".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9754
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6739
Diferența -0.0079
Zi precendentă 4.6818
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9754 RON
USD flag1 USD = 4.6739 RON
GBP flag1 GBP = 5.8294 RON
CHF flag1 CHF = 5.1301 RON
AUD flag1 AUD = 3.0029 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3857 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 359.4100 RON
Monede Crypto
1 BTC = 287958.51RON
1 ETH = 14054.74RON
1 LTC = 374.89RON
1 XRP = 2.32RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16919.27 0.64%
BET-BK 3106.43 0.79%
BET-FI 60331.04 0.32%
BET-NG 1207.43 0.53%
BET-TR 35105.44 0.64%
BET-TRN 34296.30 0.64%
BET-XT 1441.47 0.59%
BET-XT-TR 2957.27 0.59%
BET-XT-TRN 2893.96 0.59%
BETAeRO 1063.61 -0.31%
BETPlus 2500.71 0.64%
RTL 37139.30 0.67%

Comunicate de presa

Contrabanda cu tutun
O linie electrică inedită în România
Kaufland

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel