Directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a criticat dur politica Statelor Unite privind controlul exporturilor de cipuri de inteligență artificială către China, declarând că această măsură „a fost un eșec” care a costat companiile americane miliarde de dolari în pierderi, transmite Reuters.
Declarațiile lui Huang, făcute în cadrul unui eveniment de presă la târgul Computex din Taipei, vizează regulamentul de difuzare AI adoptat de administrația Biden, care a împărțit lumea în trei niveluri de acces la tehnologia AI – blocând complet China. Huang a afirmat că raționamentul din spatele acestei politici a fost „fundamental greșit”.
„Per total, controlul exporturilor a fost un eșec. Premisele pe care s-a bazat acest regulament s-au dovedit profund eronate”, a spus CEO-ul Nvidia.
În urma interdicțiilor, firmele chineze s-au orientat către producători locali, precum Huawei, accelerând în același timp investițiile pentru a-și crea o industrie de cipuri autosuficientă.
Piața AI din China – o miză de 50 de miliarde de dolari
Huang a subliniat că peste jumătate dintre cercetătorii în AI din lume se află în China și, din cauza interdicțiilor impuse de SUA, aceștia se bazează acum pe tehnologii locale. „Competiția noastră din China este intensă. Ar fi încântați să nu ne mai întoarcem niciodată”, a spus el.
Potrivit estimărilor sale, piața AI din China ar putea ajunge la aproximativ 50 de miliarde de dolari în 2026 – o oportunitate uriașă pierdută de companiile americane din cauza restricțiilor.
De la 95% la 50%: Nvidia pierde teren în China
La începutul administrației Biden, Nvidia deținea 95% din piața chineză. Astăzi, cota sa a scăzut la 50%. Iar embargoul impus cipului H20 – unul dintre cele mai populare produse ale companiei – a dus la pierderi estimate la 15 miliarde de dolari.
Nvidia lucrează acum la o versiune a noii sale generații de cipuri Blackwell, dotată cu memorie mai puțin performantă, pentru a respecta restricțiile impuse de autoritățile americane.
Trump schimbă regulile: „A înțeles că SUA nu deține monopolul asupra tehnologiei”
Huang a lăudat abordarea fostului președinte Donald Trump, care intenționează să modifice actualul sistem pe nivele cu un regim global de licențiere negociat între guverne. „Președintele Trump a înțeles că obiectivul inițial a fost greșit”, a comentat șeful Nvidia.
În replică, autoritățile chineze au cerut Washingtonului să „corecteze imediat aceste greșeli” și au acuzat SUA de măsuri „discriminatorii”, avertizând că vor răspunde ferm dacă interesele lor vor fi afectate în continuare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.