Bruxelles se uită cu îngrijorare la ”orbanizarea” Austriei după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile

Oana Pavelescu |
Data publicării:

Pentru România, câștigarea alegerilor de către extrema dreaptă în Austria este o veste foarte proastă dat fiindcă noi sperăm să putem adera la Schengen până la sfârșitul acestui an, însă acum acest lucru este și mai improbabil.

Partidul Libertății din Austria (Freiheitliche Partei Österreichs - FPO), condus de Herbert Kickl, a marcat o victorie istorică duminică, câștigând pentru prima dată în istoria sa alegerile parlamentare cu aproximativ 29% din voturi. Acest rezultat l-a plasat cu 2,5 puncte procentuale în fața Partidului Poporului Austriac (ÖVP), condus de actualul cancelar, Karl Nehammer, notează Reuters. Cu toate acestea, succesul electoral al FPO, cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice și prorusă, nu garantează că formațiunea va reuși să formeze o coaliție guvernamentală, din cauza opoziției ferme venite din partea celorlalte partide.

O victorie istorică, dar cu provocări imediate

Victoria FPO a fost celebrată ca un moment definitoriu pentru extrema dreaptă din Austria, mai ales în contextul unei creșteri notabile a popularității partidelor de dreapta radicală în întreaga Europă. Totuși, imediat după anunțarea rezultatelor, Herbert Kickl s-a confruntat cu un val de opoziție din partea celorlalți lideri politici din Austria. Într-o emisiune televizată, liderii partidelor rivale au respins categoric orice idee de a colabora cu FPO pentru formarea unei coaliții guvernamentale.

Această reacție a venit ca o lovitură serioasă pentru Kickl, care a încercat să convingă publicul că votul pentru FPO reprezintă „voința poporului”. „Mâine va fi o zi albastră și vom începe să transformăm acele 29% într-o realitate politică”, a declarat Kickl în fața susținătorilor săi duminică seara, referindu-se la culoarea asociată partidului său.

Dificultatea formării unei coaliții

Deși FPO a câștigat cele mai multe voturi, Herbert Kickl se confruntă acum cu o sarcină dificilă: să găsească un partener dispus să formeze o coaliție guvernamentală. Președintele austriac Alexander Van der Bellen, fost lider al Partidului Verde și responsabil cu supravegherea formării guvernelor, a făcut apel la toate partidele să intre în negocieri, sugerând că procesul de formare a unei noi administrații ar putea fi unul îndelungat.

Deși Partidul Poporului Austriac (ÖVP) a indicat în trecut că ar putea colabora cu FPO, cancelarul Karl Nehammer a exclus clar o asemenea opțiune atâta timp cât Herbert Kickl se află la conducerea formațiunii. „Nu vom intra într-o coaliție cu Herbert Kickl,” a repetat Nehammer duminică seara, reafirmând poziția fermă a partidului său.

Extrema dreaptă din Europa sărbătorește victoria FPO

Victoria FPO a fost primită cu entuziasm de către mișcările de extremă dreaptă din întreaga Europă, unde partidele de acest tip au înregistrat câștiguri semnificative în ultimii ani. În Olanda, liderul naționalist Geert Wilders, care a câștigat primul loc în alegerile din țara sa, a văzut în rezultatul din Austria o consolidare a sprijinului pentru dreapta radicală. În Franța, lidera partidului Adunarea Națională, Marine Le Pen, a trimis un mesaj de felicitare, subliniind ascensiunea constantă a forțelor politice eurosceptice pe continent.

Cu toate acestea, succesul electoral al extremei drepte în Europa nu a fost mereu sinonim cu accesul la putere. În Olanda, Geert Wilders a fost forțat să renunțe la speranțele de a deveni prim-ministru după ce ceilalți lideri politici au refuzat să colaboreze cu el. În mod similar, în Franța, partidul lui Marine Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare din iunie, însă a fost frustrat de strategia altor partide care au sprijinit candidați mai moderați în turul al doilea, împiedicându-i să formeze o majoritate.

„Orbanizarea” Austriei?

Herbert Kickl, un lider controversat și polarizant, este un aliat al premierului ungar Viktor Orban și a promovat, în repetate rânduri, politici care sunt percepute ca fiind similare cu cele adoptate în Ungaria. Criticii săi se tem că ascensiunea FPO ar putea duce la o „orbanizare” a Austriei, un termen folosit pentru a descrie tendința de a adopta măsuri autoritare, de a limita imigrația și de a întări controlul statului asupra instituțiilor democratice.

Kickl a devenit cunoscut pentru pozițiile sale radicale și pentru promovarea teoriilor conspiraționiste. În timpul pandemiei de COVID-19, el a susținut că ivermectina, un medicament antiparazitar, este eficientă împotriva virusului, o poziție similară cu cea adoptată de fostul președinte american Donald Trump. De asemenea, liderul FPO a criticat sancțiunile impuse Rusiei după invazia Ucrainei, argumentând că acestea fac mai mult rău Austriei decât Moscovei.

Deși susținătorii săi consideră că politicile „Austria First” (Austria pe primul loc) promovate de FPO vor reduce imigrația ilegală și vor revitaliza economia, criticii avertizează că aceste măsuri ar putea submina democrația și ar conduce la o mai mare polarizare în societatea austriacă.

O victorie cu un gust amar

Chiar dacă FPO a obținut un succes electoral impresionant, victoria sa riscă să rămână una „goală” dacă nu va reuși să formeze o coaliție guvernamentală. În acest moment, Partidul Social Democrat (SPÖ) și Verzii, alte două partide importante din Austria, și-au exprimat clar opoziția față de o colaborare cu Kickl și FPO. Acest refuz de a colabora cu extrema dreaptă ar putea deschide calea pentru o nouă coaliție între ÖVP și SPÖ, partidele care au dominat politica austriacă în perioada postbelică.

Thomas Hofer, un analist politic austriac, a remarcat că respingerea constantă a lui Kickl de către celelalte partide ar putea întări imaginea sa de outsider și ar putea consolida sprijinul popular pentru FPO. „Este clar că Herbert Kickl vede această opoziție drept o confirmare a narațiunii sale anti-sistem și anti-establishment”, a declarat Hofer.

Cu toate acestea, în lipsa unei majorități parlamentare, Herbert Kickl și Partidul Libertății se confruntă cu o provocare majoră: transformarea acestei victorii electorale într-o realitate politică. Dacă nu reușesc să găsească un partener de coaliție, FPO riscă să fie izolat pe scena politică, în ciuda sprijinului larg din partea electoratului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.5085
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.5085
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.5085 RON
GBP flag1 GBP = 5.9133 RON
CHF flag1 CHF = 5.2942 RON
AUD flag1 AUD = 3.0875 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3342 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4247 RON
SEK flag1 SEK = 0.4378 RON
XAU flag1 XAU = 383.6722 RON
Monede Crypto
1 BTC = 273043.60RON
1 ETH = 10557.82RON
1 LTC = 284.13RON
1 XRP = 2.35RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.60%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17389.22-0.31%
BET-BK3269.87-0.14%
BET-EF931.44-0.39%
BET-FI61853.59-0.08%
BET-NG1228.98-0.22%
BET-TR38328.12-0.31%
BET-TRN37256.37-0.31%
BET-XT1499.65-0.30%
BET-XT-TR3249.35-0.30%
BET-XT-TRN3165.18-0.30%
BETAeRO972.85-0.11%
BETPlus2575.69-0.33%
RTL38632.26-0.28%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel